Torbjørn Bjorvatn blir ny redaktør i Utsyn
Torbjørn Bjorvatn (60) kommer fra stillingen som generalsekretær i Samemisjonen. NLM-lederen er tilfreds med nyansettelsen.
– Vi tror at hans kompetanse og bakgrunn og profil gjør at han kan gjøre en god jobb som redaktør for Utsyn, sier generalsekretær Gunnar Bråthen i Misjonssambandet til Dagen.
Bjorvatn ble ansatt etter helgens hovedstyre i NLM.
Journalistisk erfaring
Tirsdag ble det kjent at Misjonssambandet har tilsatt en ny redaktør i Utsyn: Torbjørn Bjorvatn.
– Han kommer fra stillingen som generalsekretær i Samemisjonen og har tidligere jobbet i akademia. Han har startet og drevet lokalavis på Birkenes der han kommer fra og har journalistisk erfaring. Han har også doktorgrad i organisasjons- og ledelsesfag, opplyser Gunnar Bråthen.
Generalsekretæren legger til at han tror hans kompetanse og bakgrunn og profil gjør at han kan gjøre en god jobb som redaktør for Utsyn.
Bjorvatn startet i stillingen som generalsekretær i Norges Samemisjon første oktober i fjor og sluttet i april i år. Før det jobbet han to år som regionleder i organisasjonen.
Ansvarsområder
Hvilke ansvarsområder vil den nye redaktøren få?
– Han blir redaktør i Utsyn og skal lede redaksjonen. I tillegg vil vi ha en avdelingsleder i kommunikasjonsavdelingen, opplyser Bråthen.
1. juni ble Anders Artmark Aanensen konstituert redaktør i Utsyn. Han overtok da etter Espen Ottosen som sa opp i slutten av april for å bli kommentator i avisen Dagen.
Aanensen har i flere år arbeidet som journalist i Utsyn.
Samtidig ble det kjent at markedsansvarlig Vegard Heldal skulle fungere som avdelingsleder for kommunikasjonsavdelingen.
Bruke tid
Vegard Heldal, som er konstituert i denne stillingen, fortsetter en stund til. Bråthen sier at de vil bruke litt tid på å finne ut hvordan de skal organisere seg fremover.
Espen Ottosens tittel var informasjonsleder. Han fungerte som talsmann på vegne av organisasjonen. Slik blir det ikke lenger.
– Vi vet at kommunikasjonsavdelinger i ulike bedrifter varierer i hvor stor grad de server ledelsen og ledelsens møte med media. I fremtiden kan samspillet mellom kommunikasjonsavdelingen og ledelsen bli vektet annerledes enn tidligere, tror Bråthen.
– Bjorvatn skal fungere som redaktør og ikke kommunikasjonsleder. Betyr det at han, som uavhengig redaktør, kan kritisere sin egen ledelse?
– Utsyn har tidligere ikke operert innenfor redaktørplakatens retningslinjer med full fristilling i forhold til ledelsen. Det legges heller ikke opp til noen endring når det gjelder det nå, men Utsyn skal likevel være preget av åpen og ærlig journalistikk, legger Bråthen til.
Det har tidligere vært en større debatt rundt hvorvidt organisasjonsblad skal være frie og uavhengige, for å kunne kritisere egen organisasjon, eller om det medfører en dobbeltrolle for redaktøren.
Fra fjerde til første divisjon
Torbjørn Bjorvatn kommer fra en av landets minste misjonsorganisasjoner og skal de neste årene jobbe i landets største.
Han sammenligner det med å gå fra fjerde divisjon til første divisjon.
Nå ser han fram til å jobbe i Utsyn.
– Jeg synes det er et spennende blad, og at Misjonssambandet er en mangfoldig organisasjon.
Ukependler
– Hvilken kjennskap har du til Misjonssambandet fra før?
– Jeg har tett og god kjennskap til organisasjonen og er medlem i NLM Trossamfunn. Forsamlingen jeg går i, som ligger i Birkenes kommune i Agder, er tilknyttet Misjonssambandet.
Bjorvatn blir ukependler når han nå begynner i ny jobb.
– Men med dagens teknologi lar det seg gjør å jobbe hjemmefra i noen grad. Særlig i begynnelsen ønsker jeg å være mest mulig på hovedkontoret i Oslo for å bli kjent med organisasjonen og med kolleger.
– Store sko å fylle
Bjorvatn har ikke gått på journalisthøgskolen, men startet opp en lokalavis i hjembygda. Birkenesavisa utgis ennå, 25 år etter.
I tillegg har han jobbet noe som vikar i Fædrelandsvennen og i flere andre regionale aviser.
– Espen Ottosen var jo i Utsyn en halv mannsalder, så det er store sko å fylle. Men det er gode folk i redaksjonen som produserer et godt blad, sier han. Jeg gleder meg til å bli en del av det fellesskapet, sier han.