DUO: Torolf Nordbø sammen med sin nå avdøde komikerkollega Per Inge 
Torkelsen.

Torolf Nordbø om Per Inge Torkelsen: – Han var veldig varm og inkluderende

Humoristen Per Inge Torkelsen var kjent for sine spissformulerte angrep på idrett og kirke. Torolf Nordbø minner om at Torkelsen tok sin rolle som klovn på høyeste alvor.

Publisert Sist oppdatert

Torkelsen døde «som følge av vedvarende alvorlige komplikasjoner etter en operasjon i høst», het det i pressemeldingen som tirsdag ble sendt ut på vegne av familien. Den kjente humoristen fra Stavanger ble 68 år.

– Han var veldig varm og veldig inkluderende, sier Torolf Nordbø, selv humorist.

Torkelsen og Nordbø utviklet et nært forhold til til tross for at de stod langt fra hverandre når det gjaldt tro og livssyn.

De ble kjent på et et fylkesårsmøte i Nei til EU i 1971 og pleide vennskapet jevnlig. I 2014 resulterte det i revysuksessen «Hedningen og misjonæren», som blant annet ble spilt på flere kristne stevner.

Hatet idretten

Per Inge Torkelsen er kjent for uttrykket «Gi ungdommen sprit før idretten tar dem». Bak dette uttrykket lå det imidlertid flere viktige anliggender for Torkelsen, ifølge Norbø. Idretten delte barn inn i vinnere og tapere, og det reagerte han sterkt på.

– Da Torkelsen var ung, var idretten dessuten et sted der ungdom lærte å drikke. Det var bakgrunnen for at han sa det han sa, forteller Nordbø.

VITNET: Per Inge Torkelsen på et bilde fra 2017. Den gang engasjerte han seg i saken mot frisør Merete Hodne.

– Det var en dobbel bunn i mye av det Torkelsen sa.

Respekt

Han husker en hendelse fra opptakten til at Torkelsen kom med dette berømte sitatet:

– Vi satt en gjeng, kristne og ikke-kristne, og snakket sammen hjemme hos meg da Torkelsen sa at han hadde tenkt på dette. Vi lo jo av spissformuleringene. Men så sa en kompis av meg, som er kristen og var trener for guttelaget til Viking: «Akkurat nå så jobber vi med at guttene ikke skal banne på banen. Hvis noen banner eller er utidige med hverandre, så er det rett ut».

Torkelsen reagerte svært positivt på dette. Senere sa han til Nordbø at han hadde gått rett opp til fotballklubben Viking og sagt at han ville at denne mannen skulle være trener for gutten hans.

– Per Inge kunne være veldig spissformulert. Men det var som oftest dypere lag i det han sa.

Jehovas vitner

I revyen «Hedningen og misjonæren», som Norbø og Torkelsen spilte sammen, fortalte Torkelsen åpent om en barndom der faren ble med i trossamfunnet Jehovas vitner. Torkelsen opplevde at faren ble regelrett svindlet.

– Var Torkelsen såret av dette?

– Ja. Han var skikkelig sint for det som faren og han måtte gjennom. Det tok han opp i revyen, sier Nordbø.

– Per Inge Torkelsen ble også som barn tatt med og hadde mange traumatiske opplevelser i forhold til sekta. Etterhvert ble faren så stygt behandlet at han kom seg ut. Det var hovudgrunnen til at han kunne være veldig så spissformulert, sier Nordbø.

– Men en gang fortalte han meg at et av barna hadde blitt med i Speideren i Kampen menighet. «Det er bra», sa han. «Men hvis det hadde vært i Jehovas vitner så hadde jeg gjort alt jeg kunne for å stoppe det», fortalte Nordbø som mener at Torkelsen hadde respekt for kristne sammenhenger.

– Jeg ba ham en gang om å bli med i et radioprogram på Normisjons nærradio. Da han hørte at det var for Normisjon, ville han ikke ha noe betalt.

Humor og politikk

Per Inge Torkelsen var en foregangsmann for norsk humor, men han var også politisk engasjert i Venstre. Her var Nordbø og Torkelsen engasjert sammen i mange år.

Torkelsen satt lange perioder i bystyret.

– Han var generøs og ga bort den store verdifulle samlingen sin av leker slik at Stavanger kunne opprette landets første barnemuseum.

Fortsatt kristelig

Etter hvert beveget Nordbø seg mot KrF, og han satt i bystyregruppen som representant for Partiet De Kristne mens Torkelsen var der for Venstre.

– På første møtet ropte Torkelsen over til meg: «Jaja, Torolf. Er du kristelig fortsatt?» «Ja, er ikke du det også?», repliserte jeg. Vi hadde mange fine samtaler privat, der vi var uenige om mye og enig om mer. Han var stolt da han for ikke lenge siden sa til meg at «Vi stemte for at Stavanger Kristne Grunnskole fikk bygge på Tjensvold.»

Gøy på bibelcamp

Da Per Inge Torkelsen og Torolf Nordbø turnerte med «Hedningen og misjonæren», var Torkelsen skeptisk til å spille på bibelcamper. Han trodde ingen kom til å le, siden det ikke var alkohol med i bildet, forteller Nordbø.

– Men det var der det var størst suksess. Vi satte opp ekstraforestilling på Dvergsnestangen i Kristiansand. Og da tok Per Inge med seg ungene for å se revyen nettopp i det teltet.

Redd for å såre

Torolf Nordbø tror en del husker Per Inge Torkelsen som en «jysla spissformulerte mann», som Nordbø uttrykker det.

– Men han var enormt varm og omtenksom. Han var dessuten enormt redd for å såre privatpersoner. Og han hadde respekt for mye i det kristne Norg, selv om han sa de tingene han gjorde.

Powered by Labrador CMS