GAL PÅSTAND: Man kjører ut en gal påstand, og så refererer alle medier til den. Men det er aldri noen her som har sagt eller ment at en konvertert bør dra tilbake og rekonvertere, sier direktør for UNE, Terje Sjeggestad.

- Tøys at afghaner må vende tilbake til islam

Utlendingsnemnda (UNE) tar kraftig oppgjør med påstander om at de skal ha bedt en kristen afghaner om å konvertere tilbake til islam ved hjemsending.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er bare tøys, men det har blitt gjentatt og gjentatt i alle overskrifter. Man kjører ut en gal påstand, og så refererer alle medier til den. Men det er aldri noen her som har sagt eller ment at en konvertert bør dra tilbake og rekonvertere.

Det sier direktør for UNE, Terje Sjeggestad, til DagenMagazinet. Han er oppgitt over hvordan et konkret vedtak først ble omtalt i Vårt Land og deretter gjengitt i en NTB-artikkel som diverse aviser publiserte.

Sjeggestad reagerer også på rektor Dag Hareide ved Nansenskolen som senest torsdag hadde et innlegg i Dagbladet i denne saken. Der skriver han at afghaneren har latt seg døpe, har gått i kirke hver søndag, lest i Bibelen og hatt andakt hver dag, men ikke godtas av UNE som kristen. Hareide misliker også at UNE støtter seg til generelle uttalelser fra Mellomkirkelig råd.



- Som fanden leser

- Hareide leser vedtaket som fanden leser Bibelen. Og når jeg påpeker hva Mellomkirkelig Råd og Norges Kristne råd faktisk har uttalt, rykker man ut og vil ha seg frabedt at jeg ansvarliggjør dem. Jeg ansvarliggjør kun UNE, men jeg synes at offentligheten også må få kjennskap til punkter vi er enige om, og at man ikke bare fokuserer på uenighet.

UNE-direktøren viser til at myndighetene og kirkelige organisasjoner og en del menigheter synes å stå sammen om at man må vurdere den enkeltes «konvertering».



Enige om kriterier

- Det er stor enighet mellom UNE og kirkelige og andre aktører om at dette er vanskelige avveininger. Og det er stor enighet om at man må gjøre dette på bakgrunn av internasjonal og norsk juss, fakta i den enkelte sak, og en vurdering av ikke bare kunnskap, men også til refleksjon rundt den nye religionen og faktiske handlinger. Dette kan være dåp og forutgående og etterfølgende aktivitet.

Sjeggestad har ikke sett at organisasjoner eller menigheter har kommet med forslag til andre og bedre løsninger på den avveiningen som må gjøres.

Direktøren vil ikke gå inn i faktiske vurderinger i den konkrete saken med den nevnte afghaneren.



- Lite troverdig

- Jeg har ikke noe imot at hele vedtaket legges ut på nettet, men det kan ikke vi gjøre for vi har taushetsplikt. Dersom Hareide ønsker å gjøre det og får anledning fra advokatene eller klienten selv, er vi glade for det. Vedtaket vil forhåpentligvis fortelle hvorfor UNEs beslutningstakere mener at han er lite troverdig og ikke ansees for å være konvertitt.

Hareide mener at UNE overser troverdigheten til de som kjenner flyktningen og ikke respekterer dåp som det avgjørende i det å bli kristen. Direktøren viser til at UNE har prøvd denne saken og andre saker ut fra dette med refleksjon og de andre vanlige kriteriene som det er stor enighet om.

- Vi har tidligere fått kritikk for at vi ikke behandler så mange saker i nemndmøter her hos oss med lekfolk til stede. Det er en kritikk som slår helt feil. I disse tilfellene har vi hatt rundt 35 saker behandlet i nemndmøter med lekfolk til stede og med personlig fremmøte av afghaneren selv. Bare seks saker har blitt avgjort av nemndleder etter forberedelser fra fagfolk.

Sjeggestad legger til at de fleste av de 35 sakene har endt enstemmig, og at de fleste har resultert i beskyttelse fordi man har ment at konverteringen er reell.


DM

Powered by Labrador CMS