Tradisjonsrik bibelskole må nedbemanne
Valget skal ha stått mellom oppsigelser og konkurs. Nå må flere ansatte ved Ansgar Bibelskole gå, og det sås tvil om skolen til høsten kan levere i henhold til fagplanen.
I et personalmøte ved Ansgar Bibelskole i Kristiansand 15. mars ble de ansatte orientert om at det kom en sterk nedbemanning. Etter det vi erfarer, var de ansatte tidlig innforstått med at det ville komme en viss reduksjon, men ikke at det ville bli så omfattende.
– Det kom som lyn fra klar himmel, sier en kilde til Kristelig Pressekontor.
Vedkommende er sammen med flere andre kritisk til skoleledelsens håndtering av saken.
– Kutter 54 prosent
De ansattes tillitsvalgte oppgir at lønnsbudsjettet vil bli beskåret med 54 prosent, altså at godt over halvparten av stillingene blir borte.
– Bibelskolen har et lønnsbudsjett på 5,7 millioner kroner for inneværende skoleår, og med en innsparing på 3 millioner, blir kuttet på 54 prosent. Det er jeg som har gjort den utregningen, sier John Yngvar Syvertsen som representerer de ansatte.
Størrelsen på kuttet skal ikke ha blitt spesifisert av styret. Beløpet er ifølge Syvertsen oppgitt muntlig fra rektor Ingunn Folkestad Breistein ved en rekke anledninger.
Syvertsen sier at lærerstaben føler de har fått for lite informasjon fra skolens ledelse, selv om de og elevene i et allmøte 29. mars ble ytterligere orientert om nedskjæringene.
Styrets vedtak om oppsigelser som ble gjort 13. mars, ble effektuert mandag. Noen av dem som er oppsagt ved bibelskolen eller har fått redusert sin stillingsprosent der, har fått tilbud om andre oppgaver på Ansgarskolen som består av Ansgar Bibelskole og Ansgar Høyskole. Ansgarskolen er eid av Misjonskirken Norge.
– Hemmelig sak
KPK forstår det slik at spørsmålet om å redusere staben ved bibelskolen ble lagt fram som «en hemmelig styresak» av rektor Breistein.
John Yngvar Syvertsen bekrefter dette og sier at det i innkallingen til styremøtet midt i mars, ikke var nevnt noe om nedbemanning. Han er vara til styret og har i tillegg, som de ansattes representant, rett til å møte som observatør med talerett, men uten stemmerett.
Til KPK sier Syvertsen imidlertid at han fikk beskjed av rektor om ikke å stille på styremøtet selv om et av de faste styremedlemmene var syk. Begrunnelsen skal ha vært at han også sitter i styret for Personalorganisasjonen i Misjonskirken Norge som forhandler lønn for ansatte i kirkesamfunnet. Rektor uttrykte derfor at Syvertsen hadde en dobbelroll eog at det ble feil at han møtte. Hun ville i stedet innkalle et annet varamedlem.
Syvertsen tenkte ikke så nøye over dette, men da han i etterkant fikk vite at styret hadde behandlet nedbemanningssaken, reagerte han.
Visste ingenting
Fra folk i styret har han fått vite at alt som angikk nedbemanningen, ble presentert i styremøtet av styreleder Anne Elisabeth Wold Sæther og rektor Breistein i fellesskap, med bistand fra bibelskolens revisor.
Styrets medlemmer skal ikke ha visst om innholdet i saken før de møttes, bare at det var satt av tid til behandling av et vanskelig spørsmål.
Her ble saken framstilt slik at det ikke fantes andre alternativer enn å redusere staben hvis man ikke skulle begjære bibelskolen konkurs.
– Slik jeg har forstått det, ble det ikke sagt noe om hva man kunne gjøre for å unngå kuttet, og ingen andre i styret enn styreleder hadde fått anledning til å forberede seg til saken. De andre ble fortalt at hvis de ikke stemte for kuttet, kunne de bli gjort ansvarlige for at skolen gikk konkurs, sier Syvertsen.
50 elever bemannet for 80
Da saken kom opp, ble det ifølge en KPK-kilde gjort klart at bibelskolen må spare store beløp grunnet svært anstrengt økonomi, dels som følge av redusert statstilskudd. Kilden sier at synkende elevtall, særlig under og etter pandemien, også har svekket økonomien.
Denne skolevinteren har bibelskolen hatt 50 elever, men vært bemannet for 80.
De ansatte er ikke gjort kjent med at rektor har lagt fram noen plan for å bedre inntektssiden, noe de savner.
– Det ville vært fullt mulig å snu denne utviklingen i søkningen til skolen, mener Syvertsen som er sikker på at regnskapstallene da ville sett annerledes ut.
Tvil om tilbudet
Etter at det ble kjent hvor mange som må gå, er staben usikre på om dette er en skole de ønsker å arbeide ved fordi en slik nedbemanning skaper usikkerhet om undervisningstilbudet. Dette gjør det også vanskelig for dem som vurderer å søke seg til skolen, mener de.
– Min bekymring er knyttet til hvordan rektor har tenkt å gi et fullverdig tilbud til elevene med så dramatiske kutt, sier en KPK-kilde.
De to i bibelskolens stab som har teologisk utdannelse, er blant dem som er oppsagt. Det er ikke klart hvem som skal fylle dette tomrommet.
– Styret har vedtatt at det skal være et fullverdig tilbud ved skolen, men ingen har ennå fått vite hvordan den skal driftes. Vi må tenke at skoleledelsen har en plan, men ingen av oss kjenner den. Vi har fått vite at vi skal få høre hva planen er i neste uke. Da er fristen for å akseptere de tilbudene de ansatte har fått om nye eller reduserte stillinger, gått ut, sier John Yngvar Syvertsen.
– Alt er veldig lukket
– I så fall blir dere vel bedt om å si ja til noe dere ikke vet hva er? Hva tenker du om det?
– Jeg vil ha beskjed om hva planen er, og jeg var i møte med rektor torsdag. Jeg var spent på hva hun ville presentere, men alt jeg fikk vite, var at det ikke ville bli store kutt på musikklinja der jeg jobber, sier Syvertsen som ser situasjonen som utfordrende. Da han ba om å få vite hva planen var for skolen som helhet, fikk han beskjed om å vente. Han er nå lovt at informasjonen vil ble gitt til hele staben førstkommende onsdag.
– Alt er veldig lukket. Det skaper ekstremt mye frustrasjon blant oss ansatte. Usikkerheten er det verste, sier han til Kristelig Pressekontor.
Begrunner prosessen med personvernhensyn
Ansgar-rektor Ingunn F. Breistein forstår at beskjeden om nedbemanning kom svært overraskende på mange ansatte ved bibelskolen, men mener prosessen har vært ryddig.
– Det er helt riktig at vi gjennomfører en nedbemanningsprosess på Ansgar bibelskole. Dette skyldes dårlig økonomi som følge av lavt elevtall for fjerde år på rad, og kutt i tilskudd til bibelskolene, skriver Ansgar-rektor Ingunn Folkestad Breistein i en e-post til Kristelig Pressekontor som et svar til kritiske ansatte.
Hun henviser blant annet til statlige kutt i tilskuddet som begrunnelse:
– I og med at tilskudd til bibelskolene gis per elev per semester, er det krevende å budsjettere for et kalenderår. Vi hadde budsjettert med et snitt på 60 elever for 2023, men det ser ut til at snittet blir på 50. Samtidig inneholdt statsbudsjettet et kutt i tilskudd til bibelskolene som utgjør 14.000 kroner per elev, skriver hun.
– Opptatt av forsvarlig drift
Breistein opplyser at styret i sitt møte 13. mars vedtok at det skulle gjennomføres en nedbemanning. Styret ble orientert om prosessen i et ekstraordinært styremøte 20. april.
– Nedbemanningsprosessen er nå gjennomført, og kun 0,65 stillinger blir sagt opp helt, mens andre ansatte som er blitt nedbemannet, har fått tilbud om ledige stillinger de er kvalifisert for, andre steder i Ansgarkonsernet, skriver rektor Breistein.
Hun opplyser at innsparingen utgjør omkring 1 million kroner i et lønnsbudsjett på rundt 6 millioner og at dette utgjør omkring 16 prosent.
– Det har hele tiden vært viktig for styret at bibelskolen skal drives på en forsvarlig måte også etter nedbemanningen, skriver hun videre og understreker at det er svært krevende å gjennomføre en nedbemanningsprosess.
Forstår kritikken
Hun gir også uttrykk for at hun forstår at nedbemanningen kom overraskende på:
– Det er helt klart at mange ansatte har vært kritisk til gjennomføringen av prosessen. Jeg skjønner at for mange ansatte kom beskjeden om nedbemanning svært overraskende, men i kommentarene til budsjettet som ble vedtatt for 2023 i desember 2022, stod det tydelig at nedbemanning måtte skje dersom elevtallet ikke ble 66 høsten 2023, påpeker Ansgar-rektoren.
Hun understreker viktigheten av forsvarlig drift:
– Det er viktig for styret, og ikke minst for oss som en skole med kristent verdigrunnlag, å drive på en forsvarlig måte. Vi setter tæring etter næring, og bruker ikke mer penger enn vi har, skriver hun.
– Personvernhensyn
Klagen på at prosessen har vært lukket, besvarer hun slik:
– Fra min side mener jeg at prosessen har vært gjennomført på en ryddig og juridisk forsvarlig måte. Når nedbemanningssaken ble presentert direkte i et styremøte, og sakspapirer ikke var sendt ut på forhånd, var dette av personvernhensyn, skriver hun og legger til at «Tillitsvalgte og ansatte ble informert så snart som mulig etter styremøtet, og tillitsvalgte har vært involvert i prosessen i tråd med fastsatte regler for nedbemanning.»
Hun kjenner heller ikke igjen bildet av at flere ansatte er usikre på om de vil jobbe ved skolen videre:
«Alle de nåværende ansatte som har vært innkalt til drøftingsmøter har gitt uttrykk for at de ønsker å fortsette å jobbe ved Ansgar bibelskole, selv med lavere bemanning. Jeg vet mange hadde ønsket at vi slapp å nedbemanne, inkludert meg selv. Men når vi er bemannet for å ta imot 85 elever, og forventer å få mellom 45-50 elever, sier det seg selv at vi ikke kan drive med så mange ansatte som vi har hatt de siste årene».
SISTE: Misjonskirken Norge, Ansgarskolens eier, har nå gitt bibelskolen en gave på 1 million kroner. Dette er ment å avhjelpe den økonomiske situasjonen skolen står i og kan komme til å endre situasjonen noe. KPK