TRAKASSERING: Muslimer er gruppen som er blir utsatt for mest trakassering i Europa. I 41 av 45 europeiske land var det tilfeller av trakassering mot muslimske grupper i 2016.

Trakassering blir politikk

En av tre europeiske land har nasjonalistiske partier som uttaler seg negativt mot religiøse minoriteter.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge rapporten fra Pew Research Centre, som ble lansert i går, spiller nasjonalistiske partier og organisasjoner en større og større rolle i trakasseringen av religiøse minoriteter. Spesielt skjer dette i Europa.

I Europa hadde en av tre land politiske partier som brukte retorikk mot religiøse grupper i 2016. Dette er en oppgang fra 20 prosent året før og langt over gjennomsnittet, som ligger på elleve prosent.

ØKT TRAKASSERING: I Pews undersøkelse pekes det på at Frankrike er et av landene der retorikken mot religiøse grupper øker. Mye av den negative retorikken kommer fra Marine le Pen og hennes parti Nasjonal Front.

Hun har blant annet tatt til orde for å fortsette en hard linje mot religiøse plagg og symboler i det offentlige. Spesielt for å «kjempe mot fremveksten av politisk islam».

Også i Tyskland har man sett en fremvekst av nasjonalistiske holdninger. I Alternative für Deutschland, et nasjonalistisk høyreparti i Tyskland, har deler av partiet ytret ønske om å forby byggingen av moskeer. AfD fikk betydelig oppslutning i delstatsvalgene i Tyskland i 2016. Året etter fikk de 92 av 709 seter i den tyske nasjonalforsamlingen, Bundestagen.

Negativ trend

25 de av 198 landene undersøkelsen tar for seg har veldig høye restriksjoner knyttet religion. Dette er det høyeste tallet siden Pew startet analysen i 2007 og en oppgang fra 23 land i 2015.

Vest-Sahara, Laos og Burma er nye på listen over land med svært høye restriksjoner på religionsutøvelse. I Burma økte trakasseringen av religiøse grupper, spesielt myndighetenes behandling av den muslimske folkegruppen rohingya.

Både Israel og de palestinske territoriene står på listen over land og områder som har veldig høye restriksjoner knyttet til religion.

To typer restriksjoner

Pews undersøkelse tar for seg to typer restriksjoner mot religiøse grupper. Den første typen restriksjoner er de som er påført av landets myndigheter. For eksempel Sveits sitt forbud mot ansiktsdekkende plagg eller Frankrikes forbud mot religiøse symboler for ansatte i offentlig sektor.

Den andre formen for restriksjoner knyttet til religion er påført av samfunnet. Nasjonale organisasjoner, grupper og individer som legger begrensning på religionsfriheten. For eksempel ble 12 buddhistiske templer ranet og brent i Indonesia etter at en buddhistisk kvinne ba om at en moské måtte dempe lyden fra høyttaleranlegget sitt.

Trakassering

Ser man på trakasseringen av religiøse grupper fra både myndigheter og sosiale aktører, har denne gått opp fra 152 land i 2007, da Pew startet undersøkelsen, til 187 land i 2016.

Med trakassering fra myndighetenes side mener man i denne studien tilfeller der myndighetene behandler en gruppe eller et individ på en spesiell måte grunnet deres religiøse tilhørighet. Dette inkluderer både fysisk maktbruk, tiltak som gjør det vanskeligere for en religiøs gruppe å praktisere sin religion og negative uttalelser fra myndighetspersoner rettet mot en religiøs gruppe.

Rapportens utforming

Pew Research Centre utgir årlig en rapport som beskriver hvordan restriksjonene på religion og religionsutøvelse er i 198 forskjellige land. Blant kildene som er brukt for å utforme rapporten er Amnesty Internationals landsrapport, FNs høykommissær for flyktningers årlige analyse og EUs årlige rapport om menneskerettigheter. Nord-Korea utelatt av rapporten siden observatører ikke har jevnlig tilgang til landet.

Powered by Labrador CMS