Tråkker seg gjennom kjært landskap
Thorbjørn Andreassen (83) sykler gjennom barndomsgatene sine mens han trener. Slikt blir det pris av.
På Solheim alderspensjonat i Bergen sitter Thorbjørn Andreassen på en ergometersykkel og tråkker ivrig mens hus og bygninger passerer på en stor skjerm foran ham.
– Uunnværlig
Sist torsdag ble firmaet Motitech AS kåret til Årets Sosiale Entreprenør 2017 for produktet Motiview. Prisutdelingen fant sted i Oslo blant 500 fremmøtte fra rundt 50 nasjoner med Ferd Sosiale Entreprenører som vertskap.
Motitechs løsning lar brukere dra på sykkeltur gjennom kjente omgivelser ved hjelp av video, musikk og lyder.
Thorbjørn Andreassen er glad for treningstilbudet.
– Det er helt uunnværlig. I alle fall for meg, sier 83-åringen.
Daglig leder i Motitech er takknemlig for prisen.
– For oss betyr dette en fantastisk anerkjennelse for det vi holder på med, sier Jon Ingar Kjenes til Dagen.
Han takker Gud for suksessen.
I 2008, da Kjenes var ungdomsarbeider i et samarbeidsprosjekt mellom Mæland kyrkjelyd og Frekkhaug Indremisjon, startet han Buss & Media, firmaet som lager videoene som Motiview bruker.
– Det er helt opplagt at det ligger mer enn flaks bak alt det som har ført oss hit, sier han.
– Har knyttet kontakter
Prisutdelingen foregikk på årskonferansen til European Venture Philanthropy Assosiation (EVPA).
– Vi har allerede knyttet noen internasjonale kontakter som kan hjelpe oss å få løsningen vår ut i verden, forteller Kjenes.
Til tross for de spennende forretningsutsiktene, synes han det mest givende er å møte et miljø som vil bidra med noe positivt i verden.
Det var nettopp Motitechs sosiale misjon, at firmaet bidrar både til helsebringende og sosiale løsninger, som gjorde inntrykk på juryen.
– Motitech er en verdig vinner på mange måter. Med en aldrende befolkning og press på ressursene i velferdssamfunnet, må vi ta i bruk nye og innovative løsninger for å møte våre behov, sa juryleder Johan H. Andresen ifølge sosentkonferansen.no.
Pokaler
Mange ble kjent med produktet i forbindelse med årets sykkel-VM i Norge. Motitech kom nemlig på at det kunne være en idé å arrangere sykkel-VM for eldre samme høst.
Thorbjørn Andreassen på Solheim Alderspensjonat deltok også.
– Jada, for all del. Det er pokaler og det som hører til i stuen her, ler han.
Målet hans er imidlertid først og fremst å holde seg i form, sier han der han sykler forbi en blå bygning i Nye Sandviksvei.
– Her var det apotek før, informerer han.
Film fra Israel
Jon Ingar Kjenes i Motitech kan fortelle at firmaet nå har et stort video- og musikkbibliotek med 1200 filmer fra 23 land i verden.
– Alle kundene kan få tilgang til disse. Målet er rett og slett at enkeltpersoner skal finne disse plassene som de har minner fra, sier han og påpeker at en film fra Bergen kan ha stor verdi for en beboer på et sykehjem i Tromsø som er født i vestlandsbyen.
Nå er Motitech opptatt av å bygge opp et globalt basisbibliotek og utvide med filmer som det er etterspørsel etter. Mellom 170 og 180 institusjoner i Norden bruker Motiview.
Sykkel-VM neste år
Etter kjempesuksessen i år, vil Motitech arrangere sykkel-VM både i Østerrike i 2018 og i England i 2019.
– Vi har nettopp etablert Motitech UK, orienterer han, og legger til at de har mottatt 2,6 millioner fra fondet Active Aging som har som formål å redusere inaktivitet blant eldre.
– Visjonen vår er å jobbe for å få så mange syklister i eldreomsorgen som mulig fremover. Både de som bor på sykehjem, de som er på daghjem og de som bor i egne hus.
– Kommer seg ut
Thorbjørn Andreassen på Solheim alderspensjonat i Bergen er kjempemotivert.
Den spreke 83-åringen trener i 30 til 45 minutter så godt som daglig, og målet hans er å holde seg i form. Han har ikke vondt en plass mens han sykler.
– Det er deilig, smiler han.
Kari Grindheim, hjelpepleier på Solheim alderspensjonat, skryter av Andreassen.
– Han er den som er ivrigst av alle, sier hun, og forteller at det er fire-fem brukere som setter seg på sykkelen på aldershjemmet.
– Det er fantastisk for dem å komme på hjemtraktene sine og se stedene der de vokste opp. Sånn sett er det en måte for dem til å komme seg ut på.
Vi spør Thorbjørn Andreassen om han har planer om en Tour de France når han blir 90. Da ler han.
– Nei, det står jeg over.