Trang fødsel for kristen grunnskole
Flere elever går på kristne grunnskoler. På Ålgård starter en ny skole med fire elever.
Tall som Dagen har innhentet fra Kristne Friskolers Forbund (KFF) viser at det i høst er 77 kristne grunnskoler, og to av dem er nye i år.
– Vi skulle gjerne hatt flere kristne grunnskoler. Det er store områder i landet uten slike skoler, sier generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund (KFF) til Dagen.
Det er flest kristne grunnskoler i Rogaland med 14, og deretter følger 10 i Hordaland og åtte både i Trøndelag og Agder-fylkene.
Skoler utvides
– Antall elever på kristne grunnskoler stiger fra år til år. Ofte må skoler utvides, og det forteller om behovet. Ved årsskiftet var det 8.684 elever i kristne grunnskoler, og det er 700 flere enn for to år siden, forteller Sundby.
Totalt er det 22.500 elever som går i ulike private grunnskoler - inkludert Steiner- og Montessoriskoler.
– Det er ikke noen sterk kultur for å drive friskoler i Norge, og ofte opplever vi sterk kommunal motstand mot slike skoler. Men vi ser at det er både marked og behov for kristne grunnskoler i flere kommuner, sier Sundby.
To nye grunnskoler
Kongstun Kristne Friskole på Ålgård i Sør-Rogaland er en av de nye, kristne grunnskolene som starter i høst. Den er godkjent for 120 elever fra 1. til 10. klasse.
Den andre er Bryggja Skule i Vågsøy og den første kristne grunnskolen i Sogn og Fjordane. Den er godkjent for 1.-7- klasse og det startet 36 elever. Dette var tidligere en grendeskole som ble nedlagt. Foreldrene protesterte og søkte om å starte en kristen grunnskole.
– Stemninga er god i bygda og elevane ser fram til å begynne på skulen. Både elevar og foreldre har stilt på dugnadsarbeid. Det har vore eit fantastisk engasjement fra bygda for å få skulen opp att slik han var før, sier daglig leder Sverre Sollibakke til NRK Sogn og Fjordane.
Fire elever
– Vi ønsker å gi et godt alternativ til den offentlige skolen, selv om denne er god. Men vi vil at skolen skal preges mer av kristne verdier, sier rektor Tom Børge Frøvik ved Kongstun Kristne Friskole på Ålgård.
Vi treffer han og lærer Ottar Endresen på stadion på Ålgård, der skolen har fått leid lokaler av Gjesdal Idrettslag.
Mandag startet skolen med fire elever i 8. klasse, men de har maksimalt plass til 12 elever i høst. Skolen eies av Jærtun Opplæringssenter som også driver Jærtun Lutherske Friskule på Bryne. Planen er å utvide til tre ungdomsskoletrinn de neste to årene.
– For snart 20 år siden besøkte jeg en kristen grunnskole på Østlandet. Da slo det ned i meg som et kall om at dette burde vi også starte på Ålgård. Derfor er jeg takknemlig for at nå er vi i gang, forteller Frøvik.
Trang fødsel
Men det har vært en trang fødsel for det nye skoletilbudet. 19 av 27 representanter i kommunestyret i Gjesdal sa i 2016 nei til den kristne friskolen. Så vendte også Utdanningsdirektoratet tommelen ned for Kongstun Kristne Friskole. Men etter en anke fikk skolen ja til å starte i april i fjor.
Skoleeieren har kjøpt Gjesdal Hotell AS med tanke på å drive skole der, men dette er så langt ikke godkjent. Redningen for at skolen kunne komme i gang i høst, var leie av lokaler hos idrettslaget i bygda.
Nei fra kommune
Jone Haarr er kommunalsjef for oppvekst i Gjesdal, og han viser til at det var en god diskusjon i kommunestyret.
– Representantene løftet fram skolen som en av de siste fellesskapsarenaene som vi har i samfunnet. Det at elever kan møtes på tvers av kjønn, tro, legning og hudfarge ble påpekt som viktig, sier Haarr til Dagen.
Han legger til at det ble også løftet fram at kommunens små skoler med 1. - 10. klasse trenger det elevgrunnlaget som er for å være robuste og bærekraftige.
– Det ble også uttrykt bekymring for at det vil kunne gå ut over økonomien til kommunen, sier Jone Haarr.
– Men hvordan ser dere på at skolen nå er godkjent og starter i høst?
– Gjesdal kommune forholder seg til godkjenning som skolen har fått, svarer Haarr.
Friskolenestor
Rektoren ved Kongstun Kristne Friskole er takknemlig fordi han har fått med seg friskolenestor Ottar Endresen i personalet. Endresen har stått i spissen for å etablere kristne friskoler både i Egersund og Sandnes.
– Jeg har lenge sett det som viktig å få en kristen grunnskole på Ålgård. Derfor er det en veldig fin utfordring for meg å få være med å starte denne skolen, sier han.
– Hva kan du tilby i etableringen av den nye skolen?
– Jeg har lang erfaring med friskoler både som lærer og rektor, og har sittet i ulike styrer for friskoler i over 40 år, svarer Endresen.
Han vil både være lærer og ha administrativt ansvar for å avlaste rektor.
En klasse
– Dere starter skolen i høst med bare fire elever. Viser ikke det at det er lite behov for den nye skolen?
– Vi måtte starte med en klasse i høst, og det var mest aktuelt med 8. klasse. Det hadde vært langt flere elever hvis vi kunne begynt med 1. til 10. klasse med en gang, men det hadde vi ikke kapasitet til. Det er enklere å ordne alle formelle ting ved etableringen når vi bare har en klasse i oppstarten, forklarer Ottar Endresen.
En menneskerettighet
Generalsekretæren i KFF mener det er viktig å drive kristne grunnskoler.
– Det er en menneskerettighet at foreldre kan velge skole til sine barn i samsvar med egen overbevisning. Vi ser også at det er stor spredning i elevmassen i kristne grunnskoler der foreldre har ulik trosbakgrunn. Dette betyr at mange setter pris på slike skoler selv om de ikke er kristne. Noen velger en kristen grunnskole fordi den er mindre enn offentlig skole. Vi ser også at kristne skoler kan være et korrektiv i samfunnet, og de offentlige skolene påvirkes og må ta hensyn til dem, sier Jan Erik Sundby.