Tre år siden skolejenter ble bortført i Chibok
Tre år er gått siden 276 jenter ble bortført av Boko Haram fra en skole i Chibok i Nigeria. Oby Ezekwesili håper fortsatt at de skal komme tilbake.
Fredag er det tre år siden den islamistiske opprørsgruppa snek seg inn på sovesalene på skolen i ly av nattemørket og tvang med seg jentene.
Ezekwesili var blant dem som dannet gruppa # bringbackourgirls (BBOG) etter bortføringene i 2014. I dag er 195 av jentene fortsatt ikke gjort rede for.
Møtt med taushet
Da landets nye president Muhammadu Buhari ble tatt i ed i fjor, lovet han å finne jentene og få dem hjem. I en tale denne uka minnet Ezekwesili presidenten om løftet.
– Han har ingen grunn til å være selvtilfreds, sa opposisjonspolitikeren og anklaget myndighetene for å møte BBOGs krav med taushet i håp om at saken vil bli glemt.
Men det vil ikke skje, lovet hun, ifølge den nigerianske avisa Daily Post.
Så sent som torsdag forsikret nigerianske myndigheter om at forhandlinger med Boko Haram om løslatelse av de resterende jentene fortsatt pågår.
– Regjeringen har gått ganske langt i forhandlingene, sa visepresident Yemi Osinbajo.
Anstrengt stemning
I Chibok er stemningen anstrengt i forkant av treårsdagen for massebortføringen, skriver avisa Vanguard.
Savnet etter jentene er fortsatt stort, forteller innbyggerne. Og for å gjøre saken verre, blir mange landsbyer i distriktet fortsatt angrepet av Boko Haram.
– Siden angrepet i 2014 har barna våre sluttet å gå på skolen, for ingen skoler her er åpne lenger. Ingen sykehus heller. Til og med det lille vi har greid å produsere av mat, er blitt stjålet, sier Amos Mustapha til avisa.
Hans datter Ruth var en av jentene som ble bortført.
– Min datter var en slik datter alle ønsker seg. Smart, lydig og pliktoppfyllende. Men siden hun ble bortført, har vi ikke hørt fra henne. Vi vet ikke om hun fortsatt er i live, sier han.
Holdes under oppsyn
53 av jentene fra Chibok klarte å rømme fra kidnapperne aprilnatten i 2014. I oktober i fjor forhandlet myndighetene fram en frigivelse av ytterligere 21 av dem. En jente ble reddet i et militært angrep på en ekstremistleir i november, og noen har klart å rømme på egen hånd.
Men selv om de er ute av Boko Harams klør, er de ikke frie, men holdes under oppsyn av myndighetene, noe som har ført til kritikk fra flere advokater og menneskerettighetsgrupper.
Myndighetene sier at det er fordi jentene skal få medisinsk og psykiatrisk behandling, mens andre hevder grunnen er at myndigheten ikke vil at de skal fortelle om tabber begått av militæret i forsøkene på å få dem fri.
Lærere drept
Siden 2009 har Boko Haram også tatt livet av om lag 600 lærere og 300 elever, mens 19.000 lærere har flyktet fra områdene nordøst i Nigeria, ifølge Plan International Norge.
Opprørerne har også ødelagt 1.200 skoler i regionen, der det fra før av var mangel på skoler.
– Et av fire barn i verden som ikke går på skole, bor i denne regionen. Det er uholdbart, slår generalsekretær Kjell Erik Øie fast.
Plan har nå iverksatt et prosjekt med å trene og sende inn lærere til tre landsbyer, som igjen skal trene opp enda flere lærere.
– De skal gi psykososial støtte og dele ut skolebøker til 470 barn og forberede dem på å komme tilbake til skolebenken, sier Øie.