RISIKO: Egypt er landet i Midtøsten med en størst andel kristne. Flere ganger de siste årene har de vært rammet av blodige angrep.

Tre egyptiske kristne sendt til sykehus etter knivstikking 

Norsk misjonsleder er bekymret for tendens til at angripere ikke blir stilt til ansvar.

Tre kristne menn ble tirsdag i forrige uke sendt til sykehus etter å ha blitt stukket flere ganger med kniv, melder Christian Solidarity Worldwide. Angrepet skjedde i en landsby i Minya-provinsen.

Provinsen ligger i Øvre Egypt, som er den sørlige delen av landet. Det er der de fleste angrepene mot kristne finner sted, ifølge den britiske organisasjonen.

Fire muslimske menn skal ha angrepet med kniver og macheter inne i et lokalt apotek. Noen av angriperne ble arrestert av politiet, ifølge CSWs kilder.

Dødelige angrep

Det siste tiåret har kirker og kristne grupper flere ganger blitt utsatt for dødelige angrep i Egypt. Allerede i 2013 advarte Amnesty International om at volden mot kristne koptere har «økt uten sidestykke»

Senere har henrettelsen av 21 koptere på en strand i Libya i 2015, drapet på minst 43 kristne i to kirkeeksplosjonser i 2017 og 28 kristne i en buss i 2018 vært de blodigste hendelsene.

Generalsrektær Ed Brown i Stefanusalliansen opplyser at han følger situasjonen i Egypt nøye. Han uttrykker bekymring over anslag som rammer kristne, noe som er en stadig risiko.

GENERALSEKRETÆR: Ed Brown er generalsekretær i Stefanusalliansen.

Samtidig ser han at at situasjonen for kristne i Egypt på noen måter er blitt bedre.

– Det er kommet positive signaler fra myndighetene. I alle fall på papiret er det mer åpning for bygging og renovasjon av kirker. Men det er ikke alltid det lar seg gjøre i praksis, sier Brown til Dagen.

Etterlyser oppgjør

Hendelser som den omtalte i forrige uke forekommer fra tid til annen.

– Ofte er det først angrep mot kristnes hus og eiendommer, sier Brown.

Når politiet kommer, er erfaringen at det ofte ender med tvungen mekling i stedet for rettssak og domfellelse.

– Dermed blir det intet oppgjør og ingen rettferdighet, sier han.

Ikke påvirket fra Vesten

Brown påpeker at koptiske kristne har lange røtter i landet, fra lenge før islam kom. Dermed kan de vanskeligere anklages for å være styrt av vestlig påvirkning enn det kristne kan oppleve i andre muslimske land.

– Det virker som president Sisi vil ha fred og sikkerhet, og helst ikke for mange opptøyer. Det er typisk for et autoritært regime. Men særlig ute i distriktene er det lokale krefter som myndighetene ikke nødvendigvis har så god kontroll over, sier generalsekretæren.

Han synes det er positivt at egyptiske myndigheter har gått i gang med å se på hvordan minoriteter, særlig jøder, fremstilles i skolebøker. Han håper det også skal gi økt forståelse for kristne.

– Men dette er et arbeid som tar lang tid.

Oppgjør med ekstremisme

Koptiske kristne har krevd at myndighetene gjør mer for å stille lovbrytere til ansvar.

Generalsekretær Mervyn Thomas i CSW stiller seg bak dette kravet i kjølvannet av knivangrepet i forrige uke.

– Vi er glade for den raske responsen fra lokale myndigheter og oppfodrer myndighetene i Egypt til å fortsette med å takle ekstremisme, sekterisk hat og agitasjon, for å få slutt på politikk og praksis som skaper splittelse mellom forskjellige miljøer, sier Thomas i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS