POSISJON: KrFs partileder Knut Arild Hareide, 1. nestleder Dagrun Eriksen og 2. nestleder Olaug V. Bollestad trakk frem gjennomslagene de har fått gjennom avtalen med regjeringen.

Tre ryddige partier – ett mer uryddig

KrFs leder opplever ikke at Frp alltid er like konstruktiv i fireparti-samarbeidet. Måten Høyre og Frp skjøtter sitt ansvar, vil også merke KrF.

Publisert Sist oppdatert

– Vi sitter ikke i regjering, så derfor vil vi neppe oppleve noe regjeringsslitasje, sier Knut Arild Hareide til Dagen.

– Valget vi står foran i år er et kommunevalg, som jeg tror vil bli et saksfokusert valg. Spørsmålet om regjeringsslitasje vil være mer aktuelt i 2017. Og selv om jeg tror vi unngår det, vil KrF preges av om regjeringen gjør en god jobb.

Han anser sannsynligheten for at partiet går inn i regjering som mindre nå enn etter forhandlingene i Nydalen.

– Veldig mange i KrF er fornøyde med løsningen vi nå har. Vi opplever at det er tre partier som opptrer ryddig, mens Frp oftere opptrer uryddig. Vi forholder oss til det Frp vi ser. Vi har sett dobbelkommunikasjonen fra dem, og vi mener den ikke er bærekraftig i lengden.

Masse gjennomslag

Torsdag var det KrF sin tur til å holde avsluttende pressekonferanse. Det er noe alle partiene gjør før sommeren. Og det var en offensiv ledertrio som presenterte en smørbrødliste av hva partiet har fått igjennom av politiske saker:

•Øremerkede midler til 700 nye lærerstillinger i barneskolen.

•3.400 nye barnehageplasser.

•Historisk satsing på familievern med en økning på 50 millioner kroner.

•En bedre sosial profil på statsbudsjettet.

Dette var bare noen av punktene som ble nevnt.

– Så hva er dere ikke fornøyd med, Hareide? Hva koster det dere å sitte i denne posisjonen?

– Vi er med å ta ansvar. Det er alltid politisk krevende. Vi får mye gjennomslag, men når man fikk 5,6 prosent av stemmene ved forrige valg, blir vi symbolisert med vedtak og standpunkter som ikke er våre primære. Vi må også gjennom Stortinget for å få gjennom sakene våre, mot å vedta det i regjering - hvis vi hadde vært med der. Det er en lengre prosess.

Hareide opplever at folket ser tydelig hvilke saker partiet brenner for, for eksempel asyl- og innvandringssaken.

– Der har jeg fått flere negative enn positive tilbakemeldinger. Det er jo en sak som er omdiskutert, sier han uten å utdype hva kritikken går på.

Mot sentrum

Hareide mener KrF ikke har beveget seg hverken til høyre eller venstre i politikken, men at de andre partiene har gått mot sentrum.

– Vi står trygt i sentrum, men opplever at de blåblå kommer nærmere oss. Det samme opplever vi fra de andre opposisjonspartiene. Regjeringen har prøvd seg på egen hånd uten KrF og Venstre. Vi så hvordan det gikk, sa Hareide og brukte iskanten i Barentshavet og nasjonalt tiggeforbud som eksempler.

KrF-lederen mener det har vært en suksess å alliere seg med de rødgrønne i enkeltsaker for å trekke regjeringspartiene nærmere sentrum.

– Det er ikke i tvil om at et flertall på Stortinget har bygget opp et positivt press, sa Hareide og viste blant annet til Syria-forliket, elektrifisering av Utsira og vedtaket om å trekke oljefondet ut av kull.

Eldre og yngre

I valgkampen vil KrF fokusere på oppvekst og eldreomsorg. Nestleder Olaug Bollestad snakket seg varm om eldreomsorgen på pressekonferansen.

– Ingen i vårt land skal dø alene. Det ser vi stadig oftere at skjer. Stadig flere eldre blir ensomme. Derfor mener KrF at man skal kunne jobbe til man er 75 år, gjerne lenger, hvis helsen holder. Arbeidslivet må tilrettelegges for det, sa en engasjert Bollestad.

Avtalen

Samarbeidsavtalen ble undertegnet av Høyre Frp, Krf og Venstre, da de to sistnevnte ikke ble med i regjeringen etter valget i 2013.

Den lister opp punkter der de fire partiene er enige.

Partiene forplikter seg til å søke løsninger hos samarbeidspartiene, før de evt. går videre for å finne løsninger med andre partier.

Kilde: NRK, NTB, Dagen

Powered by Labrador CMS