Trebarnsmor dømt for å ta tatt abort i åttende måned
Straffen er over to år i fengsel. Saken har satt fyr i debatt om britisk lovgivning.
Kvinnen er dømt for å ha tatt abortpiller senere enn loven tillater.
Det skjedde i 2020. Under koronapandemien ble det åpnet for å få abortfremkallende medikamenter i posten fram til tiende uke i svangerskapet.
Ordningen er senere blitt permanent. Konsultasjonen kan foregå uten personlig oppmøte.
– Villedet bevisst
Den da 44 år gamle kvinnen villedet bevisst rådgivningstjensten for gravide, ifølge aktoratet. Hun påsto at fosteret var i sjuende uke, selv om hun trodde at hun var i 28. uke, skriver The Telegraph.
Hun hadde flyttet tilbake til en tidligere partner og var gravid med en annen mann.
Leger har senere konkludert med at fosteret var mellom 32 og 34 uker på vei. I forhør skal kvinnen ha tilstått at hun hadde løyet.
Mer liberalt enn Norge
I England, Skottland og Wales er grensen for abort generelt 24 uker.
Det er vesentlig mer liberalt enn i Norge. Her er grensen for selvbestemt abort tolv uker og 18 uker ved behandling i nemnd, med mindre det er særlig tungveiende grunner for det.
Etter uke ti blir aborter i Storbritannia utført på sykehus.
Googlet abortspørsmål
Etterforskningen har vist at kvinnen hadde gjort søk på nettet som tyder på at hun visste at svangerskapet var kommet langt, ifølge BBC.
Hvordan man kan skjule en gravid mage, hvordan man kan ha abort uten å gå til legen og om man kan komme i fengsel for abort etter 30 uker var noen av søkene.
Kvinnen erklærte seg i mars skyldig for å brudd på en lov mot personlige krenkelser fra 1861. Mandag denne uken ble hun dømt til 28 måneder i fengsel, halvparten av perioden ubetinget.
«Veldig dyp og genuin anger»
11. mai 2020 ble øyeblikkelig hjelp tilkalt fordi kvinnen var i fødsel. Barnet ble født i løpet av telefonsamtalen og pustet aldri. 45 minutter senere var det erklært dødt.
Dommeren fremholdt at kvinnen følte «veldig dyp og genuin anger».
– Jeg aksepterer også at du har hatt en svært dyp emosjonell tilknytning til det ufødte barnet dit og at du er plaget av mareritt og øyeblikk da du ser ansiktet til det døde barnet ditt, sa dommeren ifølge The Guardian.
Rettssaken foregikk i byen Stoke-on-Trent, som ligger mellom Birmingham og Manchester.
Dommeren sa at det ikke finnes noen presedens for forbrytelsen, men at maksimumsstraffen var livstid. Forsvareren hevdet at kvinnen trenger familie og støtte snarere enn tid i fengsel.
Avviste brev
Både politikere, kommentatorer og forskjellige interessegrupper har engasjert seg i saken.
De britiske foreningene for fødselsleger og gynekologer og for jordmødre var blant organisasjonene som signerte et opprop i april i år der de ba dommeren være tilbakeholden. De er bekymret for at andre kvinner skal andre kvinner ikke skal oppsøke helsehjelp i frykt for fengselsstraff.
Dommeren avviste oppropet som upassende. Han er ikke enig i at fengsling i denne saken ikke vil hindre andre kvinner fra å søke abort innenfor den lovlige grensen på 24 uker.
Gir abortforkjempere ansvaret
Den kristne kampanjeorganisasjonen Christian Concern mener saken viser at det var rett å advare mot ordningen med piller i posten.
– Ansvaret for denne tragedien ligger klart hos organisasjonene som kjemper for abort og som fremmer en kultur for abort helt opp til fødsel, og la til rette for denne farlige og ulovlige aborten, sier leder Andrea Williams på organisasjonens nettsider.
– Nå er et barn dødt, og en mor lever med de forferdelige konsekvensene, legger Williams til.
– Utdatert lov
Flere politikere mener imidlertid det er tid for å revurdere lovgivningen.
– Det er en levning fra en annan æra at abortlovgivningen vår ikke er basert på helsefaglige vurderinger, men først og fremst kriminelle sanksjoner, sier Labour-representant Stella Creasy.
Hun ser dette i lys av «stadige angrep på kvinners rettigheter og mangelen på medfølelse som denne saken viser». Creasy mener det aldri har hastet å sikre tilgang til abort som en formell menneskerett for alle kvinner i Storbritannia.
Også Caroline Nokes fra Det konservative partiet mener loven er «utdatert», ifølge BBC.
Statsminister ønsker ikke endring
En talsperson for statsminister Rishi Sunak mener imidlertid at den gjeldende lovgivningen balanserer flere hensyn.
– Slik loven står, balanserer de en kvinnes rett til tilgang på trygg og lovlig abort med rettighetene til et ufødt barn, sier talspersonen til BBC.
– Jeg kjenner ikke til planer om å endre den tilnærmingen, legger han til.