UTFORDRENDE: 13 årsverk må bort før neste høst og rektor ved Danielsen videregående skole er fortvilet over å miste gode medarbeidere.

Tredje nedbemanning på ett år for kristen videregående skole

Enda flere årsverk må kuttes ved Danielsen videregående skole i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av februar skrev Dagen om at Danielsen videregående skole i Bergen forventet et underskudd for 2022 på rundt fem millioner kroner, tæring på skolens egenkapital og behov for å kutte åtte årsverk.

Nå har tallet steget ytterligere.

– Overtalligheten er rett summert til 13 årsverk, men det ligger an til at det blir inntil 10 ansatte som blir oppsagt, skriver rektor, Birger Danielsen, i svar på spørsmålene fra Dagen.

I dag er det rundt 50 ansatte ved skolen.

KRISTEN SKOLE: Danielsen videregående skole ligger i Bergen sentrum.

Kutt i tilskudd

Danielsen sier at underskuddet for i fjor i hovedsak kommer av den lave tilskuddssatsen for friskoler i 2022.

Da regjeringen kuttet tilskuddene til friskolene med 200 millioner kroner i statsbudsjettet for 2022, svarte Danielsen videregående skole med å øke skolepengene.

Samtidig ble det gjennomført en nedbemanning blant de ansatte på fire årsverk gjennom frivillig avgang, permisjoner og oppsigelser. Det viste seg ikke å være nok.

Nedbemanningen må gjøres før oppstart i august for å nå budsjettmålene til skolestyret.

– Dessverre fører dette til at flere dyktige og gode medarbeidere ikke har jobb hos oss fra høsten av, sier rektoren.

– Stramt økonomisk år

Jan Erik Sundby er seniorrådgiver i Kristne Friskolers forbund (KFF). Han sier til Dagen at han ikke kjenner til andre kristne videregående skoler som har en økonomi som tilsier at de har måttet nedbemanne akkurat nå.

– Vi har ikke behov for rapportering på det, men det er helt klart at 2022 var et stramt økonomisk år som gjorde at flere måtte se på kostnadssituasjonen.

– Snur hver krone

Ingunn Juul er rektor ved Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo. Skolen har hatt en stram økonomi og underskudd, men har foreløpig ikke vedtatt nedbemanning.

REKTOR: Ingunn Juul er rektor ved Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo.

– Det stemmer at vi ikke nedbemanner, men vi snur hver krone. Det har vi gjort tidligere, og nå gjør vi det igjen.

Rektoren peker på at KG har egne eiendommer og lite gjeld.

– Det betyr at vi på kort sikt kan klare å gå i underskudd. På lang sikt klarer vi det ikke. Fortsetter det som nå må vi legge om driften.

– Ingen akutt trussel

Juul viser også til den lave tilskuddssatsen for friskoler i 2022 som årsak til den krevende økonomiske situasjonen. Samtidig har skolen merket effekten av generell prisvekst, høye strømkostnader og mangel på særtilskudd.

– Per i dag er det ingen akutt trussel for elevplasser eller de ansattes stillinger, sier Juul.

– Skulle hatt flere elever

Torleif Belck-Olsen er leder ved skoleseksjonen til Misjonssambandet.

LEDER: Torleif Belck-Olsen er leder ved skoleseksjonen til Misjonssambandet.

Organisasjonen har 12 videregående skoler i Norge, og Belck-Olsen sier til Dagen at flere av skolene sliter økonomisk og skulle hatt flere elever.

– De som har hatt størst utfordringer er Kvitsund Gymnas, Vestborg Vgs, Kristen videregående skole Haugalandet og Tryggheim Forus videregående, orienterer han.

– Naturlig avgang

Belck-Olsen sier at han ikke kjenner til at det har vært prosesser ved skolene som gjør at de må si opp ansatte slik som Danielsen videregående i Bergen må.

– Vi forsøker å løse utfordringene med naturlig avgang, sier han.

Pridesaker i 2019 og 2022

Ved Danielsen videregående i Bergen har søkertallene for Vg1 vist en nedgang på studiespesialiserende utdanningsprogram sammenlignet med denne tiden i fjor.

I juni 2022 ble et prideflagg med teksten «Å elske er en menneskerett» hengt over et fellesareal på skolen i Bergen sentrum før skolen besluttet å ta det ned. Episoden førte til medieoppslag.

I hvilken grad har saken hatt betydning for rekrutteringssituasjonen, tror du?

– Spekulative medieoppslag og negative overskrifter kan være med på å bygge opp under fordommer mot kristne skoler, svarer Birger Danielsen.

Han understreker at det likevel ble oppgang i søkertallet i 2020 etter en sak i Bergensavisen året før og at skolen derfor ikke har grunnlag for å tro at pridesaken i 2022 har hatt vesentlig betydning for årets søkertall.

– Største fortrinn

I hvilken grad erfarer dere at det er mer krevende å være en skole med en klar kristen forankring?

– Vi legger merke til at det er mindre toleranse for kristen tro i samfunnet enn det var før, men å ha et kristent fundament for skolen er vårt største fortrinn. Det motiverer oss til å møte hver eneste elev med respekt og nestekjærlighet, uavhengig av hvordan elever stiller seg til vårt livssynsgrunnlag. Bedre utgangspunkt finnes ikke for en skole, svarer rektoren.

Toppidrett og friluftsliv

Hvilke grep tar dere for å snu elevrekrutteringen til skolen?

– Det viktigste vi kan gjøre er å være den beste skolen for de elevene som er her til enhver tid. Vi er i prosess for å vurdere mange ulike tiltak for å bli en enda bedre skole. Dette er tiltak for å løfte skolebygget vårt, utvikle studietilbudet og synliggjøre tilbudet vårt bedre.

Danielsen orienterer om at skolen har søkt om godkjenning for å tilby yrkesfaget informasjonsteknologi og medieproduksjon.

– I tillegg ønsker vi å tilby toppidrett og friluftsliv på studiespesialiserende.

BIBELSTUDIER: Ungdommene ved Danielsen videregående skole har møtt tidlig for å delta i bønn og bibelstudier før skolestart. Bildet er fra desember 2022.

– Utveksler erfaringer med andre skoler

I hvilken grad samarbeider dere med andre kristne videregående skoler om situasjonen?

– Vi vet at flere kristne internatskoler for tiden opplever god pågang fra elever. Det gleder vi oss over. Vi utveksler jevnlig erfaringer med dem. Vi har også dialog og samarbeid med andre kristne videregående skoler både gjennom Kristne Friskolers Forbund.

Er det lyspunkter i denne situasjonen?

– Vi ser lyspunkt hver dag når vi treffer elevene på skolen, og vi vet at vår skole har stor betydning for mange. En stor andel av våre elever sier også at de kan anbefale vår skole til andre. Det er et stort lyspunkt, selv om vi akkurat nå skulle ønske at vi fikk bli kjent med enda flere av ungdommene i vår region.

Friskoler og økonomi

Mens friskoler får tilskudd proporsjonalt med antall elever, har fagskoler for det meste faste tilskudd. Høyskolene har grunnbevilgninger, og folkehøyskolene har tre års flytende gjennomsnitt.

Friskoler får dekket 85 prosent av gjennomsnittlige driftsutgifter. Anskaffelse av skolebygg og spesialundervisning er holdt utenfor. Kostnader til kommuneledelse og eiendomsavdeling er heller ikke med.

Det er ofte en relativt stor andel med spesialundervisning ved friskoler. Alle kostnader til dette er trukket ut av tilskuddsrammen og skal betales fra fylkeskommunen til den enkelte friskole for de ulike tiltakene.

Kilde: KFF

Powered by Labrador CMS