Trekker unge med tvil og annen tro
Ungdomsfestivalen TT på Gjøvik håper å nå enda bredere ut når de flytter til Oslo-fjorden neste år.
– Vi skal lage eggedosis, det tar litt tid!
Mens regnet pøser ned ute og forstyrrer timeplanen til uteaktivitetene, deler fem jenter på å piske egg og sukker for hånd i Gjøvikhallen. Røren skal snart bli til pent pyntede muffins. «Hele TT baker» er en av 37 aktiviteter denne dagen på Tenåringstreff (TT) på Gjøvik i regi av Norges KFUK-KFUM. I denne ene av ørten bakegrupper er det både aktive kristne og mer tvilende ungdommer.
– Jeg er midt i mellom, og er litt usikker, sier Astrid Laberg (15) fra Bodø.
LES: Norges KFUK/KFUM vil bli mer fargerikt
Hun opplever at troen blir styrket av å være på Tenåringstreff, og trives med gode konserter, bra folk og spennende aktiviteter.
– Det er mange kristne her som forteller om Gud, og det smitter litt over og påvirker meg, sier Laberg.
Bakekollega Nora Wichstad Eriksten (15) fra Haugesund er også usikker på troen.
– Men det kristne miljøet er fantastisk. Det er en veldig trygghet i KFUK-KFUM, sier hun.
Skeptiske og modige
Tenåringstreffet er blant de største festivalene for kristne ungdommer i Norge. I år kommer rundt 1350 deltakere, de fleste fra KFUK-KFUMs 90 ungdomsklubber og over 110 Tensing-kor over hele landet. 600 er konfirmanter fra Den norske kirke.
– Det spennende er at konfirmantene er et tverrsnitt av den norske befolkningen. Det er ungdommer som er skeptiske, tvilende, usikre og modige. Nettopp i det spennet ønsker vi å stå og formidle en tro som henger sammen med livet, og kan være med på å bety noe i alle livets faser, sier programsjef Kristian Byfuglien Knapstad.
«Vær deg selv. Stå opp for andre» står det på et svart bånd rundt høyrearmen hans. Det er KFUK-KFUMs nye slagord fra våren av.
Tor og Odin
I april vedtok Norges KFUK-KFUM landsmøte at de skal jobbe for å inkludere barn og unge med minoritetsbakgrunn og andre livssyn. Minoritetssatsingen er foreløpig ikke kommet veldig godt i gang, men allerede drar ungdomsfestivalen unge med en annen tro.
Blant dem er Jørgen Borchmo (17) fra Kvikne, en selverklært hedning. Med rullebrett under armen er han og Beate Tofthagen (17) fra Ringsaker på leting etter en aktivitet som trolig er regnet bort. Rundt halsen bærer de smykker med Tors hammer. De trives på TT, selv om de ikke tror på Gud.
– Her er det samhold, og alle er så snille. Det er ikke så store krav til hvem du skal være, eller at du skal være kristen. Hvem som helst kan bli tatt veldig godt imot, smiler Tofthagen. Hun går i kirken der hun ble konfirmert, fordi «det ligger i slekta».
Borchmo er opptatt av norrøn mytologi «gjort moderne».
– Jeg tror på Tor og Odin, men jeg har ikke noe imot å høre på hva andre tror på, sier 17-åringen som er på TT for første gang. Men han har ikke tenkt å bli kristen av å være på festivalen.
– Jesus var sikkert en fyr, han, men alt det han gjorde tror jeg er fiksjon, sier Borchmo.
Jesus i sentrum
Denne uka har han likevel fått høre om Jesus som Gud, mennesker forsoner, venn, bror. Og at han er elsket av Gud, akkurat slik som han er. Det sørger årets programledere for morgen- og kveldshowene for å fortelle.
– Vi er veldig tydelig på at vi ønsker å snakke mye om Jesus, gjennom hele uken, sier Jens Bjelland Grønvold (32), prest i Sjømannskirken i London.
– Hvordan er det å lede show og gudstjenester for alt fra kristne og tvilende til folk som tror på Tor og Odin?
– Det er fint at vi ikke stiller krav til medlemmers tro eller livssyn, men at vi er en kristen organisasjon med kristne ledere. Det er viktig med religionsdialog og møte andre med respekt, sier lærerstudent og scenekollega Kaisa Grimsby Leskinen (25).
Hun var ikke en kristen da hun startet i Tensing.
– KFUK-KFUM er en vei inn i kirken for mange, konstaterer Grønvold.
Minoritets-utfordring
Fram mot neste år skal arrangøren jobbe med å samle flere minoritetsungdommer. Programsjef Knapstad på tett dialog med migrantmenigheter og andre aktører. Det kan bli en utfordring med KFUK-KFUMs liberale standpunkter i saker som Palestina-konflikten og homofili.
– Vi er bevisst på det, men vi må tåle å romme hverandre, dersom vi skal romme flere. Vi har en sentral Kristus-forkynnelse som jeg tror vi kan enes om, uavhengig av etiske og teologiske standpunkter, sier Knapstad.
Han understreker at TT er tydelig på å kjempe for hele mennesket og menneskeverdet, og at det er rom for alle, uansett bakgrunn, kjønn og seksuell identitet og legning.
«Kommer kanskje»
KFUK-KFUM har hatt relativt stabile medlemstall, men de siste to årene har det vært en svak nedgang, ifølge programsjefen.
– Det merker alle frivillige organisasjoner. Vi jobber derfor med å legge til rette for medlemsformer som passer i vår tid. Det er krevende å forplikte seg til å være med et helt semester, men folk er gjerne med i et fellesskap, sier programsjefen.
– Det er en «maybe attending»-generasjon?
– Ja, det har vi egentlig merket de siste 15 årene, både blant unge og voksne.
Løsningen tror han er lavterskeltilbud der folk kan komme innom når de vil.
– Samtidig må vi gjøre ukentlige tilbud og fritidsaktiviteter så relevante og attraktive som mulig, sier Knapstad.