Trettebergstuen om arbeidet med konverteringsterapi-lov: – Kunne ha vært mer presis
Anette Trettebergstuen går i strupen på Aftenposten-kommentator. Samtidig erkjenner hun at hun har vært upresis om arbeidet med loven.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) gikk torsdag i strupen på Aftenposten-kommentator Andreas Slettholm i et innlegg i Aftenposten.
Statsrådens innlegg kom etter at Slettholm uttalte seg kritisk mot lovforslaget, og stilte spørsmålet om regjeringen vil straffe foreldre for å være skeptisk til barns kjønnsskifte.
– Kunne vært mer presis
– At konservative kristne miljøer maler fanden på veggen når det gjelder snakk om et forbud mot konverteringsterapi, var ventet. At Aftenposten gjør det samme, er overraskende, sier Trettebergstuen i sitt innlegg.
Hun erkjenner at lovforslaget reiser en rekke kompliserte strafferettslige og menneskerettslige spørsmål.
– Så kunne jeg for all del vært mer presis i min beskrivelse av kontakten vi har hatt underveis i arbeidet, siden mange har brukt krefter på å henge seg opp i at jeg sa lovavdelingen da jeg mente Justis- og beredskapsdepartementet, skriver Trettebergstuen.
Lovavdelingen frarådet totalforbud i fjor
Hun forklarer videre at hun har ønsket å utforske det juridiske handlingsrommet for et forbud.
– Vi vet at forslaget går langt i forhold til andre lands forbud. Det er meningen, for vi ønsker ikke bare et forbud mot konverteringsterapi for barn, slik andre land har. Vi vil gå lenger enn forrige regjering, skriver hun.
Trettebergstuen har fått kritikk, både i pressen og i Stortinget, for hennes utsagn om at Justisdepartmentets lovavdeling skal ha «velsignet» lovforslaget.
Det til tross for at lovavdelingen uttalte til Solberg-regjeringen i fjor at et forbud som også rammer frivillige voksne «trolig» vil innebære et uforholdsmessig inngrep i retten til privatliv og religionsfrihet.
Vil ha ny uttalelse fra lovavdelingen
Trettebergstuen anklager i innlegget Aftenposten for å ikke vite hvordan lovarbeid foregår.
– Det er nemlig ikke vår fremgangsmåte som er uvanlig, men Solberg-regjeringens. Det at lovavdelingen avga en tolkningsuttalelse til Abid Rajas lovforslag, var et særtilfelle. Noe Slettholm selv kan lese i tolkningsuttalelsen fra i fjor: «Bredere utredninger av forholdet til menneskerettslige forpliktelser i forbindelse med lovarbeid foretas vanligvis av det departementet som har ansvaret for lovarbeidet», skriver hun i innlegget.
Til Dagen har Høyres Turid Kristensen etterlyst en ny tolkningsuttalelse fra lovavdelingen.
– Det kan være at det er et særtilfelle at lovavdelingen har gitt en tolkningsuttalelse i en sak som dette, men det handler om at det her er menneskerettigheter satt opp mot et ønske om å beskytte en sårbar gruppe. Da må vi være sikre på at vi klarer å bevare begge hensynene, sa Kristensen til Dagen i forrige uke.
Skjerpet strafferamme
Solberg-regjeringen kom i fjor med et lovforslag som forbyr konverteringsterapi for barn under 16 eller 18 år. Da var Trettebergstuen svært kritisk til at regjeringen ikke gikk langt nok.
Trettebergstuen la i juni i år fram et nytt lovforslag som innebærer et totalforbud mot konverteringsterapi, også når det gjelder samtykkende voksne. Denne regjeringens lovforslag innebærer også en kraftig skjerpet strafferamme sammenlignet med Solberg-regjeringens.
Høringsfristen for lovforslaget gikk ut 10. oktober, og det er ventet at forslaget skal sendes over for behandling i Stortinget til våren.