Diskrimineres: – Vi kjenner til at trosminoriteter har fått krav om å konvertere for å få hjelp under pandemien, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

– Trist at kun KrF prioriterer trosfrihet i programmet

I land der trosfriheten har dårlige kår, har kristne og andre trosminoriteter måttet stille bakerst i køen når nødhjelp er blitt delt ut under pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Dette kommer frem i Åpne Dørers ferske årsrapport.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein mener dette illustrerer hvorfor det er viktig å arbeide for trosfrihet.

– At trosminoriteter flere steder ikke bare har stått bakerst i køen, men også er blitt vist helt vekk, er bekreftet fra flere hold, sier han og nevner India, Pakistan, Indonesia og Nigeria som eksempler.

– Vi har også fått rapporter om at kristne er forsøkt presset til å konvertere for å få hjelp, sier han til Dagen.

Utviklingsministeren beskriver meldingene som fryktelige, men ikke overraskende.

– I kriser og katastrofer blir gjerne sårbare grupper som er marginalisert i utgangspunktet, hardest rammet. Denne dynamikken må vi være oppmerksomme på, sier han.

Bla for å se hele listen.

Trosfrihet

2021-rapporten til Åpne Dører viser at forfølgelsen av kristne øker i verden. 309 millioner kristne lever under svært høy eller ekstremt høy grad av forfølgelse.

Dag-Inge Ulstein merker seg at det uavhengige forskningssenteret Pew Research Center presenterte lignende funn i november. Pew konkluderte da med at statlige restriksjoner på religion globalt er på det høyeste siden 2007.

– Dette viser at vi er nødt til å stå opp for trosfriheten internasjonalt. Da gjør det meg trist at KrF, så langt jeg har sett, er alene om å nevne noe om problematikken i programutkastene for den kommende stortingsperioden som starter i høst. Det er rart at det ikke får mer oppmerksomhet i de andre partiene, all den tid det er så viktig for verdens befolkning, sier Ulstein.

– Jeg tror trosfrihet er en blind flekk for mange politikere. Manglende interesse skyldes ikke vond vilje, tilføyer han.

Overvåkning

Åpne Dører er bekymret både for økt overvåkning av kristne i Kina under pandemien og eksport av overvåkningsteknologi.

– Hva er din kommentar til dette?

– Det er ikke tvil om at det er mye overvåkning i enkelte regioner. På reisene mine i asiatiske og afrikanske land har jeg flere ganger møtt folk som ikke våger å snakke fritt.

– Så er det åpenbart at teknologi kan brukes både positivt og negativt. Vi ser kirker bruke teknologiske nyvinninger for å nå ut, men ser også hvor galt det kan gå når teknologien kommer i feil hender, svarer Ulstein, som viser til utenriksministeren når det gjelder ansvaret for å følge opp menneskerettighetsbrudd i Kina.

Afrika sør for Sahara

– Det har vært en økning i drap på kristne. Hele 91 prosent av drapene har skjedd i Afrika sør for Sahara, men volden får liten oppmerksomhet. Teller ikke svarte liv like mye som andre?

– Det er et godt poeng, for det er enormt lite oppmerksomhet om forfølgelsene mot kristne, og kanskje spesielt i en del av de afrikanske landene. Du kan jo sjekke med folk flest om de har fått med seg det som har skjedd i det nordlige Mosambique, der landsbyer er utradert og folk er halshugget på stadioner. Også i Sahel-beltet har islamistiske, væpnede grupper fått sterkere fotfeste. Jeg er svært spent på utviklingen, sier Ulstein, som sier han er opptatt av å skape arbeidsplasser og fremtidsmuligheter for folk for å motvirke voldsøkningen.

– Linken mellom den negative trenden og det viktige utviklingsarbeidet vårt er sterk, sier han og understreker at mye av den norske innsatsen er konsentrert stadig mer nettopp i Afrika sør for Sahara.

Powered by Labrador CMS