LYSET: Den unge gutten Charlie (Jude Wright) klarer ikke å snakke etter tapet av sin mor og far. Kan mirakellyset helbrede ham?

Tro, tvil og julemirakler

The Christmas Candle kommer til å bli elsket og latterliggjort.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke ofte vi kan kalle en film for en kristen film. Og det er ikke ofte en slik film kommer på kino. Jeg ble derfor svært overrasket over det åpenbart kristne budskapet i julefilmen The Christmas Candle.

Se den offisielle traileren her:

Filmen er basert på boken The Christmas Candle, skrevet av den amerikanske pastoren og forfatteren Max Lucado. Den er distribuert av den tidligere republikanske presidentkandidat Rick Santorums produksjonsselskap EchoLight Studios i USA. Som om ikke kjendisfaktoren var tilstrekkelig er dette også Susan Boyles debut på film.

Susan Boyle ble kjent etter sin opptreden i Britain’s Got Talent i 2009. Hennes fremførelse av sangen I Dreamed a Dream fra Les Miserables ble vist over 30 millioner ganger på Youtube på bare en uke. I dag er videoen spilt 160 millioner ganger på nettstedet.

Men her tar kjendisfaktoren slutt. Blant skuespillerne er det bare Samantha Barks ( Les Miserables, 2012) som har spilt i en større film.

The Christmas Candle er en miks av tro og tvil, mirakler og eventyr. En engel stiger ned til det lokale lysstøperiet i Gladbury hvert 25. år og berører et lys. Den som får dette stearinlyset kan be en bønn til Gud og et mirakel vil skje. Slik har det vært i den lille byen gjennom generasjoner. Men når den unge pastoren David Richmond (Hans Matheson) tar over i den lokale kirken møter tradisjonen motstand. Richmond tror ikke på slike mirakler og er mer opptatt av gode gjerninger. Men hva når gode gjerninger ikke er nok, og byens innbyggere trenger et mirakel?

The Christmas Candle ble spilt inn i England, nærmere bestemt Gloucestershire, Worcestershire og Isle of Man. Kulissene er fantastiske og landsbyen er det nærmeste man kommer en ikonisk britisk landsby.

Fortellingen er skrevet av Max Lucado, og den inneholder en rekke allegorier og bilder fra Bibelen. Engelen som stiger ned og berører lyset har sin parallell til engelen som stiger ned til Betesda-dammen, beskrevet i Johannes-evangeliet. Lyset fungerer også som et bilde på sakramentene. Fordi fortellingens premiss forutsetter en viss tro på Guds eksistens og at Han kan gjøre mirakler, er filmen slett ikke honning for en hardbarket ateist. Nå er jo dette en fiksjonsfilm og ikke en leksjon i naturvitenskap, men likevel. Filmen er såpass forkynnende at en skeptiker nok kan få problemer med å la seg engasjere.

Derfor er det heller ikke forventet at denne filmen skal vinne priser eller få anmeldere til å kaste seksere. Snarere tvert imot. Anmeldelsene til nå har vært svært dårlige og på grensen til latterliggjøring. Det er ikke så vanskelig å skjønne. I fortellingen ender nemlig alle opp med å tro, og miraklene står i kø.

At filmen får saftig kritikk betyr nok lite for de millioner av amerikanere som elsker nettopp slike filmer. Eller for de tusener av norske seere som gikk mann av huse for å se filmen Heaven is for real tidligere i høst.

Dermed blir The Christmas Candle en av flere filmer i rekken med kristne budskap . Fireproof, Courageous og The Grace Card har alle brakt inn overraskende god fortjeneste i det amerikanske kinomarkedet. Og i Hollywood er det pengene som snakker. Potensialet for kristne filmer ble åpenbart også i Norge da filmen Heaven is for real samlet over 40.000 seere i høst.

Budskapet i The Christmas Candle er en miks av romersk katolsk og luthersk teologi hvor hovedkarakteren strever med å finne tilbake til sin tro. Selv om filmen er karikert tar den både tro og tvil på alvor med en passelig dose humor og dramatikk. Dette er en film som kan røre en eller opprøre en - alt etter som.

The Christmas Candle

Sjanger: Familiefilm

Nasjonalitet: England/USA

Lengde: 1 t 40 min.

Aldersgrense: 7 år

Powered by Labrador CMS