Trodde på Torsvik-avtale
Landsstyret i Normisjon orienterte om Ingvar Torsviks avgang før en sluttavtale med ham var på plass. - Når forhandlingene var brutt handlet det om å informere de ansatte i forhold til situasjonen, sier styreleder Tormod Kleiven.
- Begrunnelsen for at vi trodde vi var på god vei til å få i land en avtale, var at kravet som ble satt frem av Torsvik sin advokat ble akseptert av Normisjon, forklarer Tormod Kleiven.
Landsstyret i Normisjon innkalte de ansatte til møte 18. desember klokken 13.00 for å informere om at Ingvar Torsvik likevel ikke skulle tiltre som generalsekretær i Normisjon.
Torsvik hadde fått frist til klokken 15.00 med å akseptere tilbudet om økonomisk kompensasjon. Kleiven forteller at det kom skriftlig melding fra Torsvik tidligere samme dag om at han ikke ville skrive under på en avtale.
- Vi hadde et sterkt ønske om at avtalen skulle være på plass, men måtte erkjenne at vi ikke kom i land. Når forhandlingene var brutt i forhold til å få til en avtale så valgte vi å informere uavhengig av det. Det handler om vårt ansvar overfor de ansatte, forklarer styrelederen.
Avhør
- Til Dagen sier Torsvik at det dere kaller «dialog» opplevde han som avhør med siktemål om å presse ham til å trekke seg. Var hensikten at han skulle trekke seg?
- Nei, ikke før beslutningen var tatt og vi ba ham om å trekke seg.
- Når var det?
- Vi hadde noen uker etter beslutningen var tatt til å prøve å forhandle frem en avtale om økonomisk kompensasjon og en forståelse av en omforent uttalelse til de ansatte og media.
- Hvorfor ble det ikke gitt anledning til at Torsvik fikk møte landsstyret?
- Det ønsket ble satt frem i siste del av samtalene, etter at han var blitt bedt om å trekke seg. Det skjedde etter vedtaket var fattet og vi i landsstyret var enige om at vi ikke ville invitere ham til et møte vi skulle ha knapt en uke senere. I stedet spurte jeg tre medlemmer i landsstyret om å møte ham til en samtale. Dette skjedde dagen etter at forespørselen om å møte landsstyret kom. Poenget der var å svare på spørsmål som var viktige for ham å få svar på, og at flere enn jeg kunne gi svar, sier Kleiven. Han presiserer at han ikke deltok på møtet som fant sted i Bergen.
- Torsvik godtar ikke at landsstyret ikke erkjenner at det var en svært grundig og god ansettelsesprosess. Hva er din kommentar til det?
- Jeg mener at det var en svært grundig ansettelsesprosess, men at vi likevel ikke lyktes. Det viser resultatet nå.
- Vedtaket står fast
- I et to timer langt oppsummeringsmøte med rekrutteringsbyrået fikk Torsvik bekreftet at han i meget høy grad oppfylte de kriterier landsstyret hadde satt for stillingen som ny generalsekretær. Han viser også til dine positive uttalelser i pressemeldingen etter ansettelsen. Kan du nå si litt mer nå om hva som gikk galt?
- Nei, ikke noe mer enn at det jeg sa den gangen stod jeg for i forhold til det vi hadde av opplysninger, referanser og inntrykk, sier Kleiven.
Styrelederen bekrefter at vedtaket om at Torsvik ikke skal tiltre står fast.
- Det foreligger ikke noe fra landsstyret eller Normisjon sin side som endrer på det.
Styret i Normisjon har tre måneder på seg til å rekruttere en ny generalsekretær dersom vedkommende skal være på plass før Rolf Kjøde gir seg. Kjøde har sagt ja til å sitte i tre måneder til for å lette situasjonen for organisasjonen.
Tormod Kleiven sier at det i ansettelsesprosessen ble gjort et grundig arbeid med å beskrive hvilke kvalifikasjoner organisasjonen er på jakt etter i en ny generalsekretær.
- Må den som søker være utdannet prest?
- Nei, Teologisk kompetanse betyr ikke teologisk embedseksamen, sier styreleder, og peker på Gunnleik Seierstad med hovedfag i kjernefysikk. Han ledet Santalmisjonen i sin tid.
DAGEN