Troende våget å tale mot Putins krig: Slik straffes de
Situasjonen for opposisjonelle troende blir stadig vanskeligere i Norges største naboland, ifølge ny rapport.
En fersk amerikansk rapport forteller at religionsfriheten i Russland er under stadig sterkere press.
Rapporten er datert 5. juli og er utarbeidet av United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF). Dette organet gir råd til presidenten og kongressen i USA om temaer knyttet til religionsfrihet over hele verden.
Rapporten melder om at situasjonen for religiøse ledere som våger å tale negativt om angrepskrigen på Ukraina, er svært krevende.
Putins nye forbud
Etter krigens utbrudd har russiske myndigheter drevet med systematisk trakassering av religiøse minoriteter, heter det. Bøter og fengselsstraffer er blant virkemidlene som tas i bruk.
Særlig farlig er det å ytre seg kritisk mot krigen. Kort tid etter at krigen brøt ut signerte president Putin en lov som kriminaliserer «bevisst feilinformasjon» om, eller nedvurdering av, de russiske styrkene. Å etterlyse sanksjoner mot Russland ble også forbudt.
Lovbrudd kan straffes med fengselsstraff på opp til 15 år og bøter på opp til 5 millioner rubler, som tilsvarer omtrent en halv million norske kroner.
Straffer kristne som protesterer
Rapporten lister opp en rekke hendelser hvor den nye loven er tatt i bruk. Den har blitt brukt både mot ortodokse kristne og mot troende med annen religiøs tilhørighet.
I mars 2022 ble den russisk-ortodokse presten Ioann Burdin bøtelagt med 4.650 kroner for å fordømme invasjonen på hans menighets nettside og under en preken. Han ble også anklaget for blasfemi og nektet å virke som prest.
I april 2022 ble baptistpastor og lokaljournalist Sergey Stepanov i Tambov bøtelagt med 5.300 kroner for å ha delt et åpent brev som fordømmer krigen på kristne prinsipper på sosiale medier.
I juni 2022 ble munkeprest Ioann Kurmoyarov arrestert i St. Petersburg etter å ha publisert videoer der han fordømte krigen.
I august 2022 ble Galina Borisova bøtelagt i Moskva for å ha festet et papir med teksten «Ingen krig» på et russisk flagg utenfor en katolsk kirke.
I september 2022 ble Konstantin Fokin bøtelagt med 6.600 kroner i Moskva etter å ha vist en plakat med budet «Du skal ikke drepe» på Den røde plass.
I oktober 2022 ble den russisk-ortodokse presten Nikandr Pinchuk bøtelagt med 13.000 kroner i Sverdlovsk-regionen for et innlegg på sosiale medier som fordømte angrepene på Ukraina.
I desember 2022 ble buddhisten Danara Erendzhenova bøtelagt med 4.000 for å ha holdt en antikrigs-plakat med et sitat fra Dalai Lama utenfor et buddhisttempel i St. Petersburg.
I mars 2023 ble Mikhail Simonov, en ortodoks kristen, dømt til sju års fengsel i Moskva for å spre falsk informasjon om den russiske hæren på sosiale medier.
I mars 2023 ble erkebiskop Viktor Pivovarov bøtelagt med 5.300 kroner for en antikrigs-preken.
Sivilsamfunnet rammes
Tilsvarende sanksjoner har også rammet sivilsamfunnet og ulike menneskerettsorganisasjoner. Memorial Human Rights Center og Moskvas Helsingforsgruppe nevnes som organisasjoner som har måtte stenge.
Uavhengige nyhetsorganisasjoner har også blitt blokkert og en rekke andre brudd på religionsfrihet og ytringsfrihet dokumenteres i rapporten.
Siden 2021 har det amerikanske utenriksdepartementet klassifisert Russland som et land de er særlig bekymret for på grunn av stadige brudd på trosfriheten. Denne vurderingen ble videreført i 2022.