JEVNT: Både Kamala Harris og Donald Trump har fridd til troende velgere i innspurten av valgkampen. FOTO: Lee Jin-man / AP / NTB

Troende velgere kan vippe valget i USA

I flere av de sju vippestatene kan religiøse minoriteter få en avgjørende rolle.

Publisert Sist oppdatert

Det er dødt løp mellom Donald Trump og Kamala Harris foran dagens presidentvalg i USA, ifølge meningsmålingene.

I praksis står kampen mellom sju delstater der det ikke er gitt hvem som vinner. I de øvrige 43 er det all grunn til å regne med at utfallet er gitt.

I flere av vippestatene kan troende velgere av forskjellig slag spille en avgjørende rolle. Vinneren må ha minst 270 valgmenn.

– Tro er et verb

Både Harris og Trump la inn et besøk til Georgia mot slutten av valgkampen. Og begge kom på arrangementer som var rettet mot religiøse velgere, noe som ble omtalt i en grundig reportasje i The Guardian.

– Tro er et verb, sa Harris i sin tale til New Birth Missionary Baptist Church. Det er en megamenighet der de fleste medlemmene er svarte.

– Vi viser den i handling, i gjerningene våre og tjenesten vår, fortsatte Harris som selv er baptist, men i en progressiv og ikke konservativ tradisjon.

Hevder katolikker blir forfulgt

Georgia er en av delstatene der en høyest del av befolkningen, 42 prosent, går regelmessig til gudstjenester, ifølge Pew Research Center.

Trump besøkte et folkemøte i Christ Chapel Church utenfor Zebulon

– Dere vet at uten religion - det er som limet som holder alt sammen - ville dette vært et veldig annerledes land, sa Trump.

Han uttrykte bekymring for svekket deltakelse i organisert religion. Og han hevdet at kristne - særlig katolikker - står overfor forfølgelse i dagens Amerika.

Mindre personlig religion

Den personlige troen til kandidatene har fått mindre oppmerksomhet i denne valgkampen enn det man har sett før, ifølge Kristeligt Dagblad.

Derfor var det overraskende da Harris på CNN sa at hun ber hver dag, noen ganger to ganger for dagen.

Flere kommentatorer som den danske avisen har snakket med, mener kandidatene avspeiler at USA er blitt mer sekularisert. Ikke-religiøse velgere stemmer i stor grad demokratisk. Det er mest komplisert for Harris. Hennes parti har suverent størst oppslutning i denne velgergruppen. Men Demokratene er også avhengige av den mest religiøse av alle velgergrupper: Kristne afroamerikanere. Mens den første gruppen er verdiliberal, er den siste gruppen i stor grad verdikonservativ.

Amish mer aktive

I delstaten som det kanskje er knyttet størst spenning til, Pennsylvania, kan amish-befolkningen komme til å spille en viktig rolle, ifølge blant annet Fox News. De utgjør rundt 90.000 mennesker i delstaten.

Tradisjonelt har de vært lite politisk aktive, men etter hvert har noen flere av dem blitt forretningsdrivende. Det kan gagne Trump. Strid om spørsmål som abort og trosfrihet, der de er preget av en konservativ forståelse, kan også bli avgjørende.

Mormonere i bevegelse?

I delstatene Arizona og Nevada er mormonerne en viktig velgergruppe. De har tradisjonelt vært assosiert med Republikanerne, men Harris-kampanjen har satset på å vinne flere av disse over på sin side, ifølge The Hill.

Meningsmålinger har vist at flere mormonere er blitt kritiske til Trump på grunn av hans personlige karakter og angrepet på Kongressen 6. januar 2021.51 prosent av mormonerne hadde et negativt syn på Trump i en måling gjennomført for American Enterprise Institute i fjor.

Vende historiens gang

På den siste søndagen før dagens valg, la Harris og Trump turen til hver sin vippestat. Harris var i Michigan, der hun blant annet besøkte en kirke i Detroit.

– Jeg ser en nasjon fast bestemt på å legge bak seg hat og splittelse og velge en ny vei framover. Når jeg reiser, ser jegamerikanere i såkalte røde stater og såkalte blå stater som er klare til å vende historiens gang mot rettferdighet, sa hun ifølge PBS.

Det spilte på et kjent sitat av borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr.

Blå stater har demokratisk flertall, mens røde stater har republikansk.

Anklager «demoniske» demokrater

Det var den fjerde søndagen på rad hun talte til en svart menighet.

Trump var i Lancaster i Pennsylvania. Der snakket han mindre enn vanlig om innvandring og økonomi, men kom med sterke anklager mot mediene og Demokratene, som han karakteriserte som demoniske.

– De vil putte deg i fengsel fordi du vil rette opp ting. Tenk på det, tenk på det. De jukser i valg, og du påtaler det og de vil putte deg i fengsel, sa han.

Powered by Labrador CMS