Tror Abbas vil lykkes med å presse Hamas
Palestinernes tidligere fangeminister mener en forsoning mellom Fatah og Hamas kan finne sted innen et par måneder.
De siste ukene har det vært en isfront mellom president Abbas sine palestinske myndigheter i Ramallah og Hamas-myndighetene i Gaza. Årsaken er at Hamas har deltatt i indirekte forhandlinger om en mulig våpenhvileavtale mellom Gaza og Israel, uten å ivolvere palestinske mdigheter.
Abbas-myndighetene har understreket at Hamas ikke har myndighet til å signere en slik avtale, og at enhver avtale mellom Israel og Hamas, vil føre til en fullstendig splittelse mellom Vestbredden og Gaza.
Mahmoud Abbas ga selv følgende respons forrige uke:
– Over mitt lik.
Ris under bordet
– Egypt har presset på for å få til en langvarig avtale mellom Hamas og Israel. Men dette er ikke noe Hamas kan ta stilling til på egenhånd. Det er et nasjonalt spørsmål og kan ikke avgjøres av en fraksjon innen det palestinske folket, sier Ashraf Al-Ajrami.
Han sier at Abbas har et ris under bordet og at Hamas har fått klar beskjed om at tøffe økonomiske straffetiltak vil utvides dersom den islamistiske bevegelsen overser Abbas og hans regjering.
– Palestinske myndigheter har allerede halvert lønnen til mange offentlig ansatte i Gaza, tilsvarende 13 millioner dollar per måned. De har også kuttet i strømforsyning og andre tjenester. Dersom Hamas skulle inngå en avtale, vil alle finansielle overføringer stanse opp, og det tviler jeg på at de vil utsette seg for, sier Ashraf Al-Ajrami.
Forhandlinger på vent
Hamas er en avlegger av Det muslimske brorskap, en organisasjon som egyptiske myndigheter kjemper en hard kamp mot. Egypterne har derfor tradisjonelt støttet mer sekulære Fatah på bekostning av regimet i Gaza.
Dette har tildels forandret seg i senere tid etter at Mohammed Dahlan, Mahmoud Abbas erkefiende, har kommet på banen.
Dahlan var tidligere en av Fatahs mektigste menn på Gazastripen. Etter 2007 ble han karakterisert som «persona non grata» av Hamas-myndighetene, men etter at han falt i unåde også hos Fatah, er president Mahmoud Abbas blitt en felles fiende.
Fra sitt eksil i Abu Dhabi har han trukket i tråder som har ført myndighetene i Egypt og Gaza nærmere hverandre. Da Abbas i fjor nektet å betale for strøm til Gaza, sørget Dahlan for at 500 tonn dieselolje ble fraktet fra Egypt over grensenstasjonen ved Rafah. Dette var nok til å gjenoppta kraftproduksjonen ved Gazastripens eneste kraftverk.
Mens mange hevder at Abbas er blitt en fiende av sine egne, fremstår Dahlan nå som en som kan forene palestinerne og løse problemene deres. Egypterne og andre moderate arabiske land har sett på han som en fremtidig leder, som kan overta etter den aldrende Abbas.
Ashraf Al-Ajrami mener likevel å se at Egypt vegrer seg for å ha for mye med Hamas å gjøre.
– Den siste ukens utvikling viser at Egypt kommer til å la være å presse på for en avtale inntil de palestinske myndighene blir en del av forhandlingene. Dersom en avtale mellom Gaza og Israel gjennomføres nå, vil dette være et skritt i retning av at Vestbredden og Gaza skiller fullstendig lag, og det tror jeg ikke Egypt er interessert i, sier han til Dagen.
Mahmoud Abbas har ett krav for å få til en forsoning. Han krever at palestinske myndigheter igjen får den overordnede styringen med Gaza og at Hamas legger ned våpnene. Det siste kravet har Hamas hittil ikke ønsket å innfri.
Islamismens fall
Al-Ajrami tror likevel at tiden jobber for Abbas.
– For noen år siden var politisk islam på fremmarsj, men nå ligger islamismen med brukket rygg. I Egypt har de militære overtatt for det muslimske brorskap og i Syria har sekulære Bashar al-Assad beseiret all motstand. Hamas har mistet mye av sin støtte i den arabiske verden og blir nødt til å realitetsorientere seg. Hamas representerer heller ikke majoriteten av det palestinske folket, der flertallet er troende muslimer, men ikke nødvendigvis islamister, sier han.
Han mener Hamas sin fremtid ligger i en overenskomst med Fatah, og at bevegelsen bør jobbe internt i PLO for å fremme sine syn.
– Selv om det er en isfront melom partene nå, ser jeg ikke bort fra at de innen et par måneder kan nærme seg hverandre betydelig, sier den tidligere ministeren.
Naturlige partnere
Hussein Agha, en av Mahmoud Abbas nærmeste medarbeidere, sier til britiske Fathom Journal at Israels høyreregjering har større sjanse for å få til en avtale med islamistene i Hamas enn med de palestinske myndighetene.
– Ingen av partene tror på en permanent løsning på konflikten, så de kan begge akseptere midlertidige avtaler over lengre perioder, sier han.
Mens Fatah kun fokuserer på å få til en endelig avtale, er Hamas fatalister som tror at Israel vil bli utslettet når tiden er inne.
– Netanyahu ønsker på sin side ingen palestinsk stat nå, hevder Agha, og mener forhandlinger med Hamas kan bli satt i gang for å splitte palestinerne.