Tror budsjettet har lite å si for KrFs veivalg
Politisk redaktør i Adresseavisen håper KrF tar retningsvalg basert på ideologi og ikke ett enkelt budsjett.
– Jeg tror dette budsjettet har relativt lite å si for KrF sitt veivalg, sier Tone Sofie Aglen politisk redaktør i Adresseavisen.
– For KrF sin del håper jeg de tar veivalget basert på ideologiske føringer og hvilke retning de på langt sikt ønsker at partiet skal gå i, og ikke basert på ett enkelt budsjett, fortsetter hun.
Krysspress
Regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt mandag formiddag. Dette kan bli Solberg-regjeringens siste hvis KrF-leder Knut Arild Hareide får viljen som om å samarbeide med venstresiden.
– KrF er utsatt for et voldsomt krysspress, sier Aglen.
Hun tror begge sider ønsker å gjøre sitt for å påvirke partiets samarbeidsvalg.
– Det KrF bør være fornøyd med i dette budsjettet er oppfølgingen av lærernormen som de har presset igjennom mot regjeringens vilje. Her går det mye penger. Det samme gjelder bistand, sier Aglen og legger til:
– Det KrF er misfornøyd med er manglende tiltiltak rettet mot barnefamilier. KrF ønsker seg to kostbare ting: økt engangstøtte og økt barnetrygd. Hvis barnetrygden skal økes på en effektiv måte har det en enorm prislapp.
– Snilt KrF-budsjett
Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, omtaler regjeringens budsjettforslag som et «ganske snilt KrF-budsjett».
– De øker antallet kvoteflyktninger, gir mer til bistand og styrker satsningen på gratis kjernetid i barnehagen. Dette er gode KrF-gjennomslag som partiet har fått uten å ha forhandlet ennå, sier Udjus.
Han påpeker at i motsetning til forrige års budsjett, er det ikke lagt inn noen omkamper som KrF må kjempe i dette budsjettforslaget.
– Så vidt jeg kan se er det ingen omkamper her. De KrF-erne som følger nøye med vil merke seg det. Her er det mange gode KrF-saker.
Tror ikke det smerter
– Er det noe som smerter KrF i dette budsjettet?
– Ikke som jeg kan se umiddelbart. KrF vil ønske seg en sterkere familiesatsning blant annet gjennom økt engangsstøtte og økt barnetrygd, men jeg tror ikke man kan bruke uttrykket at det smerter dem, sier Udjus.