Tror de når vekst-målet
Misjonsforbundet har som mål å plante 20 nye menigheter innen 2020. Utviklingen så langt tilsier at målet er innen rekkevidde.
Styreleder Ove Gundersen viser til at noen menighetsplantinger allerede er realisert og at det er flere som er i gang. I tillegg har mange meldt sin interesse.
Han trekker særlig fram Kristiansand-området når det gjelder vellykkede menighets-avleggere. Det har vært en spydspiss i Misjonsforbundets menighetsplantingsstrategi og har dannet modell for andre.
– Det kan kanskje ha sammenheng med Ansgarskolen, men det har også å gjøre med at Salem har vært positiv til å gi fra seg folk.
– Det er gjerne grupper av par som flytter inn i et nybyggerområde og etablerer seg, gjerne før utbyggingen er kommet ordentlig i gang.
I følge styrelederen har det vært vellykket å skape kontakt gjennom husgrupper eller små fellesskap. Barn og unge er hovedsatsinger der de satser på nytt.
Follo og Romerike
Generalsekretær Øvind Haraldseid suplerer med å vise til Vågsbygd Misjonsmenighet som nylig markerte sitt femårsjubileum.
– Samtidig hadde de utsending av neste menighetsplanting til Flekkerøya. Der bygges det mye for tiden.
Han legger til at det i Oslo-området også har blitt realisert menighetsplantinger. Det har skjedd både i Follo og på Romerike.
– Romerike, men sin beliggenhet mellom Gardermoen og Oslo, er det området i Norge som vokser mest for tiden med 30.000 nye innbyggere hvert år.
– Våre folk flyttet dit med tanke på menighetsplanting og etablere nettverk. Det er ikke noen organiserte møter eller noe sånt ennå, men de jobber med å starte opp noe nytt der.
Han legger vekt på at menighetsplantninger handler mye om menneskene som står bak:
– Vi kunne gått ut og sagt at vi vil plante der og der. Men vi begynner i andre enden fordi det handler om mennesker som tar et initiativ og som brenner for det, og så utvikler vi arbeidet etter hvert.
Bevisst på bevaring
Den siste tidens fokus på at kristne ungdommer forlater menighetene når de kommer i 20-årene, er også en problemstiling som DNM jobber med. I følge Ove Gundersen jobber Misjonsforbundet Ung bevisst med disippelgjøring.
– Trosopplæringsprosjektet i menighetene er en viktig del av framtidsstrategien fra sentralt hold. Utfordringen er å omsette det i praksis i menighetene. Alle menighetene som er oppe og går, også de som ikke er så store, har et godt planarbeid.
– Vi ønsker å skape en trosbevissthet slik at troen blir relevant i forhold til ungdoms hverdagsliv og yrkesliv, at det ikke blir bare noe på siden, men at det blir en del av det helhetlige livet.
Han trekker spesielt fram menigheten i Randesund som har lykkes veldig godt i dette arbeidet og som har flere ansatte som bare jobber med barn og unge.
Haraldseid legger til at DNM Ung satser på tiltak som skal sørge for at troen blir med videre i livet og at de unge ikke faller bort fra menighet og tro når de kommer i 20-årene.