MEDITASJON: For idrettspresten er trening meditasjon. Likevel anbefaler han først og fremst at folk går til fots.– Trening kan bli en form for rus, men å gå har vi alle behov for, sier han.

Tror den store vekkelsen kommer til å handle om livsstil

– Det er synd at kirkens folk er blant de siste som skjønner at vi må forandre livsstil, sier KRIK-gründer Kjell Markset.

Publisert Sist oppdatert

Han er blitt utfordret av å se at livsstilssykdommene øker og at mange sliter. Derfor har han utviklet en helhetlig modell som skal hjelpe mennesker til et bedre liv. Det heter 4basics og består av hvile og aktivitet, relasjoner og kosthold. Resultatet er boken «Lev vel» som kom ut på Hermon forlag i år. Samtaleopplegget «Ansikt til ansikt» er også nettopp blitt klart.

Best etter Northug

Det hele begynte med at Markset gjennom sitt arbeid i KRIK så mange ungdommer i idrettsmiljøer og i kristne sammenhenger som møtte veggen. Han ble heller ikke spart på hjemmebane. Den eldste sønnen hans, Kjell-Christian, var en av Norges beste langrennsløpere inntil han gikk på en smell både fysisk og psykisk.

– Han ble nummer to i norgescupen sammenlagt, etter Petter Northug, men hadde også svært gode karakterer på skolen, og gikk rett inn på Nanoteknologi-studiet ved NTNU, forteller trebarnsfaren.

Det var gjennom erfaringene hjemme han kom frem til konseptet 4basics. Allergier og intoleranse gjorde at kosten ble dramatisk lagt om.

– I 4. Mosebok 11 står det om at da israelittene var i ørkenen lengtet de tilbake til kjøttgrytene i Egypt, til fisken de fritt kunne spise, og agurkene, vannmelonene og purren, løken og hvitløken, siterer han.

Det israelittene lengtet etter er i dag blitt familien Markset sitt vanlige kosthold. Bearbeidet mat og drikke, blant annet vanlig pasteurisert melk, er ute av kjøleskapet for godt. De fem i familien har også byttet hvete med havre for å kutte ut mest mulig gluten. Brus og produkter med E-stoffer takker de nei til så ofte de kan. Denne endringen har den eldste sønnen nytt godt av, og klarer seg nå uten medisin. Kona, Anne-Christine, som i årevis sleit med bihulene, er også uten plager. Selv mistet Kjell Markset åtte til ti kilo, og byttet til seg et overskudd han ikke har hatt før.

Fargerikt kosthold

Til frokost tilberedes maten i en panne. Her er basisen løk, hvitløk, ulike kålsorter, tomat, paprika og egg.

– Egg har alle næringsstoffene vi trenger, både mineraler og vitaminer.

Litt yoghurt, bær og eplebiter hører også til.

Til middag spiser familien Markset basisgrønnsaker og rent kjøtt eller ren fisk.

– Her er det ikke snakk om å blande noe. Vi lager heller ikke sauser, men bruker oliven- og kokosolje.

Mye nøtter og mørk sjokolade hører også med i det nye kostholdet. Dessuten er familien blitt veldig bevisste på gode krydder som gurkemeie, ingefær, himalayasalt og kanel.

– Vi har mye mer fargerikt kosthold enn tidligere, og begynner å kjenne på smaken. Nå er ikke alt bare oversvømmet av sukker og salt.

Drømmer og handler

«Relasjoner er også en viktig kilde til god helse», skriver idrettspresten på første side i boken sin. «De er som vannet. Uten relasjoner og kjærlighet dør noe i oss».

Kjell Markset sier han ikke er et utpreget omsorgsmenneske.

– Jeg er ikke en typisk sjømannsprest. Det er ikke bære og være-tjenesten jeg er best på.

Hans relasjoner består av familien og noen få venner.

– Jeg er en gründertype, en som drømmer og handler.

Han trives også veldig godt i sitt eget selskap, helst ute i naturen der han kan finne gudsnærvær.

Gikk fra stue til stue

For idrettspresten er trening meditasjon, noe som gjør godt for hele kroppen. Likevel anbefaler han først og fremst måtehold, og at folk går til fots.

– Trening kan bli en form for rus, men å gå har vi alle behov for.

I boken trekker han frem teologen, filosofen og psykologen Søren Kie rkegaard som et eksempel. Han gikk fra stue til stue med sine tanker, og hadde papir og blyant liggende klar i dem alle slik at gullkornene ikke skulle forsvinne for ham.

– Jeg går mig hver dag til den daglige velbefindende og går fra enhver sygdom; jeg har gået mig mine tanker til, og kender ingen tanke så tung, at man ikke kan gå fra den, skrev dansken til en niese i 1847.

Markset tror kreativiteten er avhengig av bevegelse, og viser til de gamle filosofene Aristoteles og Platon som gjorde det samme.

– Jeg drømmer om at samtaleopplegget til boken skal brukes på joggetur. Da kan en slå to fluer i en smekk, ler han.

Moro

Hvile er viktig for i et liv i balanse, poengterer idrettspresten. Kjell Markset kan selv finne hvile ved å delta i et orienteringsløp.

– Andre går på jakt, fisker eller bygger platting for å avkoble. Noen kvinner strikker. Det handler om å finne hjerterom og hvilerom.

Hver morgen står gründerpresten opp grytidlig og begynner å skrive på hjemmekontoret sitt. Til påske kommer boken «Fra mann til mann». Han ruger også på et bokprosjekt som handler om de fire evangeliene «som fargelegger Jesus på hver sin måte».

Kjell Markset har funnet en dyp glede i det han holder på med:

– Det er like moro å skrive som å løpe, sier han.

Kjell Markset

Aktuell med boken «Lev vel» og samtaleopplegget «Ansikt til ansikt».

Markset er grunnlegger av Kristen Idrettskontakt (KRIK) og har i dag en 20 prosents stilling i Oslo Bispedømmeråd med link til KRIK.

Til påske skal hans nye bok være klar. Den heter «Mann til mann».
Powered by Labrador CMS