Tror familien kan bli torturert hvis de kastes ut
Familien Jonhson Collin får støtte fra Sri Lanka-eksperter.
Familien Johnson Collins kom til Norge i 2009 og har sittet i kirkeasyl i Finnsnes kirke de siste seks årene.
De har fått avslag på søknad om opphold fordi UNE tviler på at familien har vært med i tamiltigrene.
– UNE tror familien lyver. De mener forklaringen ikke er troverdig. Det har også rettsinnstansene sagt, sier Asgeir Thomassen, familiens advokat.
– Tror du på dem?
– Ja, jeg tror på dem 100 prosent. Jeg er helt sikker på at de snakker sant, sier Thomassen.
Skjulte tilknytning
Årsaken til at UNE sår tvil om deres historie er at familien unnlot å fortelle om sitt engasjement i tamiltigrene da de kom til Norge.
Det tok to år før de fortalte at de hadde jobbet for organisasjonen. UNE tror derfor at familien har skjønt at en sånn begrunnelse ville gi dem opphold. Dermed har familien utvidet historien i flere omganger for at den skulle bli god nok til å få opphold, ifølge dommen i Borgarting lagmannsrett fra 2014.
Men at asylsøkere skjuler sannheten i møte med norske myndigheter er helt forståelig, mener Øivind Fuglerud, professor ved Universitetet i Oslo og Sri Lanka-spesialist.
Fuglerud er brukt som ekspertvitne i en omgjøringsbegjæring sendt til UNE.
Redd for tolken
Han forklarer at tamiltigrene, som en politisk bevegelse, er representert i alle deler av verden hvor tamilske flyktninger bor.
– Det er kjent at tamiltigrene i perioder har hatt forbindelser og lytteposter blant tolker som norsk politi har benyttet seg av, forklarer Fuglerud.
Han tror familien har vært redd for å snakke om sin egen politiske bevegelse. Fuglerud presiserer at han ikke kjenner familien og ikke kan uttale seg om deres motivasjon.
Dilani Johnson Collins (32) forklarer at det var frykt for tolken som gjorde at de ikke fortalte alt.
– Vi visste ikke hvem han var, hvor han kom fra eller hvem han representerte. Vi var redd for at han skulle tipse regjeringen i Sri Lanka, sier hun.
Brutalt regime
Fuglerud mener at medlemmer av tamiltigrene kan oppleve tvang og tortur hvis de returnerer til hjemlandet.
– Alle som overlevde krigen i 2009 og var medlem av tamiltigrene ble screenet. De fleste av de aktive medlemmene måtte gå gjennom myndighetenes rehabiliteringsprogram. Dette innebar forvaring i lenge perioder hvor tvang og tortur var vanlig, sier Fuglerud.
I fjor ble Gotabaya Rajapaksha valgt som president i Sri Lanka. Han var forsvarssjef under sin bror Mahindas styre i perioden 2005-2015. Sri Lankas gamle, autoritære regime er tilbake. Det var de som satt ved makten da krigen ble avsluttet og familien flyktet, forklarer Fuglerud.
Han mener at situasjonen nå er verre enn på lenge.
– Presidenten har innsatt et militært maktapparat som har rykte på seg for å være brutale.
Ekstra utsatt
For familien i kirkeasyl er situasjonen ekstra ille fordi eldstesønnen Collins Valentinos sitter fengslet for drap en politiker. Om han faktisk er skyldig i drap er svært usikkert, mener Fuglerud.
– Det kan hende at den militære etterretningen har en finger med i spillet. Under borgerkrigen infiltrerte motpartene hverandre. Det var et skyggespill fullt av uklarheter, sier Fuglerud.
Uansett vil familien være ekstra utsatt, mener han.
– Familiens fortelling er troverdig
Også Erik Solheim, tidligere -utviklingsminister og freds-forhandler i Sri Lanka, mener det er forståelig at familien skjulte sannheten da de kom til Norge.
«At de ikke snakket sant ved -ankomst Norge, bør neppe -forundre. Volden LTTEs ledere og medlemmer hadde blitt utsatt for, må ha blitt oppfattet som veldig skremmende.» skriver Solheim i et notat som er forelagt UNE.
«Gitt den kunnskapen familien hadde i 2009 og de erfaringene de og andre Tamiler hadde gjort, er det lite overraskende at de i steder valgte å tone ned sin tilknytning til LTTE», skriver Solheim.
I dokumentet skriver Solheim at han mener historien til familien er troverdig.
«Min oppfatning er at familiens forklaringer er troverdige gitt min kunnskap om situasjonen på Sri Lanka i tidsrommet 2000-09.»