Tror flere kristne vil stemme Ap med Støre som leder
Organisasjonen Kristne Arbeidere håper at Jonas Gahr Støre som ny Arbeiderparti-leder vil hente tilbake kristne velgere fra Høyre og Frp.
Mandag ble Jonas Gahr Støre innstilt som ny partileder for Arbeiderpartiet.
Det var ingen andre kandidater til vervet. Støre blir derfor valgt til ny Ap-leder 14. juni av et ekstraordinært landsmøte.
Til forskjell fra avtroppende leder, Jens Stoltenberg, har Støre en kristen tro, noe han har snakket om offentlig i flere sammenhenger.
Jan Rudy Kristensen, leder for Kristne Arbeidere, håper at en troende Ap-leder kan appellere til kristne velgere som til nå har stemt borgerlig. Kristensen tar forbehold om at Støre blir valgt til leder i juni.
Kristen-magnet
- Jeg håper at Jonas' kristne trosbakgrunn fører til at en del velgere som har stemt feil i det siste, kommer på plass, sier Kristensen.
- Stemt feil?
- De som har stemt borgerlig og tror at det er mer kristelig. De fleste som er normalt oppegående, har skjønt at regjeringen ikke ligger nærmere kristen etikk enn Ap gjør, sier lederen for Kristne Arbeidere.
Han viser til regjeringspartienes «hardhendte politikk» mot asylsøkere og ønsket om å avvikle kirkeasyl.
- Jeg tror KrF og Venstre er sørgelig skuffet over slike saker. Og der kan Jonas hjelpe.
- Arbeiderpartiet har også sine svin på skogen i kristne saker?
- Ja, ingen politiske partier er perfekte, men etter mine begreper er Ap nærmere en kristen samfunnsforståelse enn å jobbe for egoisme og for eksempel være hardhendte med asylsøkere.
Pilegrim med mening
Som utenriksminister gav Jonas Gahr Støre uttrykk for sin tro da han gikk pilegrim til Trondheim sammen med kronsprisparet i 2010 (se egen sak). Da tok Nidaros-biskop Tor Singsaas imot dem.
- Det var en flott opplevelse. Og det viser noe av det ekte engasjementet han har. Det var en pilegrimsvandring inntil nerven av det en vandring handler om i Den norske kirke, sier Nidaros-biskopen.
Han viser til at noen går pilegrimsvandring fordi det gjør godt for kroppen eller for å nyte vakker natur. For Støre handlet det om mer.
- Det var en pilegrimsvandring med en dypere mening for ham, sier Singsaas.
Han tror likevel ikke det blir noen stor forandring i forholdet mellom Arbeiderpartiet og Den norske kirke med en ny partileder.
- Kirken har blitt tatt veldig på alvor av Arbeiderpartiet gjennom alle år, sier Singsaas.
Vanskelig oppgave
Forsker Pål Ketil Botvar i Stiftelsen Kirkeforskning (Kifo) tror ikke at Støres kristne tro vil ha så stor betydning når han blir Ap-leder.
- Ikke i utgangspunktet. Det kommer an på hvordan han profilerer troen. Støre kan prøve å bruke troen for å fange opp flere kristne velgere, men det vil ikke være så enkelt. Ap favner jo ganske vidt når det gjelder livssyn, sier Botvar.
Forskeren tror at personlig tro kan slå begge veier når det gjelder popularitet.
- Noen av Aps tilhengere synes at det er positivt at han er kristen, andre ikke. Noen har spekulert i at det kan bli lettere å etablere forbindelser mellom KrF og Ap, men det er ikke sikkert det betyr så mye i det politiske dagliglivet, sier Botvar.
- Ta religion på alvor
- Hvor vanlig er det å snakke om privat religiøsitet blant offentlige personer?
- Samfunnet generelt er mer åpent rundt tro og livssyn og mange kjente personer står fram med sin tro. Det er også mer naturlig å få spørsmål om tro, og ikke så vanlig å svare at det er en privatsak.
- Hvilket råd vil du gi til folk i slike posisjoner om å snakke om tro?
- Mange ønsker at religion skal tas på alvor. Diskusjonen om religionsfrihet i Grunnloven gjør det legitimt å ta opp den type spørsmål i offentlig sammenheng, sier Botvar.
Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt at han ikke vil blande sammen religion og politikk, samtidig har han kjempet for å få forståelse for religion inn i nettopp politiske diskusjoner.
- Personlige oppfatninger bør ikke prege avgjørelser i et partidemokrati, men religion kan være koblet til politikken som en rettighet, sier Botvar.
DAGEN