PODKAST: Israel-korrespondent Asgeir Ueland og sjefredaktør Vebjørn Selbekk deler sine tanker om utviklingen i Libanon.

Tror ikke at et Israel «med momentum» vil stoppe nå

Støtten i det israelske folket for angrepet i Libanon er skyhøy, sier Israel-korrespondent Asgeir Ueland.

Publisert Sist oppdatert

– Hizbollah er en mye mer dødelig fiende for Israel enn det Hamas er. Jeg tror mange ikke er klar over hvor sterke Hizbollah er, sier Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen.

Podkast om krig på to fronter

Krigen mellom Israel og Hamas tok en ny vending for noen dager siden etter Israel angrep Hizbollah-mål i Libanon og landet nå fører krig på to fronter.

I en ny episode i podkastserien «Israel i krig», snakker Vebjørn Selbekk og Dagens Israel-korrespondent, Asgeir Ueland, om retningen krigen nå tar.

Lytt til episoden lenger ned i artikkelen, eller der du vanligvis lytter til podkast.

LUFTANGREP: Røyk stiger etter et israelsk luftangrep sør i Libanon, her sett fra Nord-Israel mandag 3. september 2024.

– Har bygget opp et voldsomt våpenarsenal

Selbekk sier at i motsetning til terrororganisasjonen Hamas, som siden 2007 har operert under en blokade av Gazastripen, holder Hizbollah til i et land hvor det ikke er begrensninger på hvor mange våpen man kan få tak i.

– Hizbollah opererer fra Libanon som er en fri, suveren stat som har kontroll på sine egne grenser. Det gjør at Hizbollah har fått bygget opp et voldsomt våpenarsenal og har gjort det gjennom mange, mange år. Man regner med at de har mellom 150.000 og 200.000 raketter som står klare til å bli avfyrt av mot Israel, sier Selbekk.

Ikke så redde for Hizbollah nå

Asgeir Ueland, som bor med sin familie noen få kilometer fra Libanon-grensen, sier i podkastepisoden at frykten for Hizbollah ikke er så stor nå, som den var før 7. oktober.

– Det som skjedde 7. oktober i Sør-Israel med Hamas, var også planlagt i nord, sier han og siterer generalen for Nordkommandoen i Israel.

– De er ikke palestinere

Ueland forklarer at den sjiamuslimske islamistbevegelse ble opprettet av Iran i 1982.

Sjia-islam utgjør rundt 15 prosent av islam totalt, men er dominerende i Iran (hvor sjiaislam har vært statsreligion siden 1501) og Irak (som har omkring 67 prosent), Aserbajdsjan (rundt 70 prosent), og Bahrain (trolig rundt 70 prosent). I Libanon er omkring 40 prosent av befolkningen sjiamuslimer og i Jemen trolig over halvparten.

Ueland sier det har tatt Hizbollah mange år å bygge seg opp til den sterke organisasjonen de er i dag.

– Mange vet ikke at Hizbollah ikke har noe med palestinere å gjøre. De er ikke palestinere.

Skyhøy støtte i Israel

Hvorvidt det blir en bakkeinvasjon fra Israel eller ikke, er det store spørsmålet nå, sier Dagen-korrespondenten.

FORBEREDELSER: Israelske soldater jobber på tanks og pansrede personellbærere (APC) nord i Israel på mandag 30. september 2024.

Han legger til at støtten er skyhøy i den israelske befolkningen for angrepet mot Hizbollah.

– Det er ikke mange som har uttrykt seg skeptiske.

Ueland presiserer at Galilea består av rundt 50 prosent arabiske og 50 prosent jødiske israelere.

– Mange arabiske landsbyer ble i går rammet av raketter fra Hizbollah, sa Dagen-korrespondenten.

Har momentum

Det har vært et sterkt fransk-amerikansk press på Israel de siste dagene for å akseptere et våpenhvile-forslag som kan gi tid til å forhandle fram en løsning på konflikten. Den har Israel avvist.

Vebjørn Selbekk tror det henger sammen med at Israel opplever at de nå har momentum.

– Det har egentlig aldri vært denne typen angrep eller aksjoner som det vi så med de eksploderende personsøkerne og walkietalkiene. Det er en type etterretningsoperasjon som verden aldri har sett maken til. Israel benekter selvfølgelig at det er de som står bak. Det er det ingen grunn til å feste lit til, sier han, og legger til:

– Det er egentlig bare Israel som har mulighet og kapasitet til å gjennomføre noe så sofistikert. Og her har man også klart å rette angrepet direkte inn mot Hizbollah-personell og Hizbollah-ledere, sier han og legger til at hele kommandostrukturen i Hizbollah nå er mye svakere enn den har vært.

Ingen tro på snarlig fredsavtale

Verken Selbekk eller Ueland tror på en fredsavtale på kort sikt.

Ueland tror ikke at IDF, som han sier har opplevd relativt stor suksess den siste halvannet uken, vil stoppe når de nå har mulighet til å svekke Hizbollahs rakettkapasitet.

– Det er den israelerne i praksis er redde for.

På flukt

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sa lørdag ettermiddag at til sammen 250.000 mennesker er drevet på flukt som følge av de israelske angrepene mot Libanon.

Over 50.000 av dem har flyktet til nabolandet Syria, mens de øvrige er internt fordrevet, sa høykommissær Filippo Grandi i en melding på X.

I Nord-Israel er rundt 60.000 evakuert. Ueland sier det er rakettkapasiteten til Hizbollah som i stor grad avgjør om israelerne «kan leve fritt og rolig i ganske mange år fremover.»

– Man har mobilisert, og nå kan man få gjort en jobb i Libanon som man uansett er nødt til å gjøre. Man kan ikke leve med en så stor rakettrussel på nordgrensa, sier Ueland.

NESTKOMMANDERENDE: Flere personer i en frisørsalong i Beirut lytter til en tale av Hezbollahs nestkommanderende, sjeik Naim Kassem, på Hezbollah's al-Manar TV-kanal, på mandag 30. september 2024.

Hizbollah-leder drept

Etter podkastepisoden ble spilt inn, på fredag 27. september, ble det kjent at Hassan Nasrallah, Hizbollahs leder gjennom over 30 år, var blitt drept i et israelsk flyangrep i Beirut samme dag.

64-åringen Nasrallah har ikke vist seg offentlig på mange år, men har jevnlig holdt taler til tilhengerne.

Powered by Labrador CMS