Tror ikke Obama kan tilintetgjøre IS
USAs president Barack Obama kan hindre Den islamske statens (IS) videre frammarsj, men strategien for å «tilintetgjøre» opprørsgruppen har store mangler, mener NUPI-forsker Henrik Thune.
– Ut ifra det han sier han vil gjøre, tror jeg utsiktene til å lykkes med å hindre IS fra å spre seg videre, eller innta Bagdad, er gode, sier seniorforsker Thune til NTB.
Det har USAs luftangrep i Irak allerede vist, påpeker han.
– Mulighetene for å «tilintetgjøre» IS er derimot mye mer usikre, og Obama gir heller ingen klare eller helt gode svar, mener Thune, som for tiden er gjesteforsker ved University of North Carolina.
President Barack Obama holdt fjernsyns tale natt til torsdag norsk tid: Åpner for amerikanske flyangrep mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og lover mer støtte til de mer moderate opprørerne i landet.
Må sanke sunnistøtte
Den eneste måten å nedkjempe IS på, er ved hjelp av lokale sunnikrefter i Syria og Irak, påpeker han.
– Og dette er det springende punktet i talen, sier Thune.
Han peker på utfordringen med å få sunniarabiske stammer som fortsatt anser regjeringshæren fra Bagdad som sin fiende, til å vende seg imot IS, samt de høyst usikre utsiktene til å lykkes med å bygge en moderat, men robust opposisjon i Syria etter å ha mislyktes med dette i to år.
De sunnimuslimske ekstremistene i IS har over lengre tid tiltrukket seg støtte fra væpnede sunniarabiske stammer og andre som har vært misfornøyde med den nå avgåtte statsministeren Nuri al-Malikis marginalisering av sunnimuslimske grupper i Irak.
Uakseptabel vestlig handlingslammelse: Alternativet til ikke å handle overfor Den islamske staten (IS) er å akseptere fremveksten av en terrorstat i Europas bakgård, skriver forfatter og islamisme-ekspert Lars Akerhaug.
Ganske realistisk
Thune mener Obama fremstår som ganske realistisk når han antyder at kampen mot IS kommer til å ta svært lang tid.
På spørsmål om hva det innebærer at USA nå skal angripe IS-mål i Syria, og dermed i praksis går inn på Bashar al-Assads side i den syriske borgerkrigen, svarer Thune følgende:
– Mest sannsynlig er det Assad som vil bli mest styrket militært, og dette er også noe Obama i realiteten vil foretrekke, tror forskeren og viser til alternativet som innebærer en styrking av den al-Qaida-tilknyttede opprørsgruppen al-Nusra-fronten, som kjemper både mot IS og Assad i Syria.
Må være smertefullt
Thune mener det meste Obama sa i talen natt til torsdag norsk tid, er ting vi har hørt før. Unntaket var at han varslet at USA vil sende nærmere 500 nye militærrådgivere til Irak, samt at amerikanerne vil gjennomføre flyangrep i Syria og i flere områder i Irak.
– Uansett hva Obama sier, må dette være ytterst smertefullt for ham. Natten 13 år etter 11. september må Obama nå flytte USA tilbake til det Midtøsten som hans egen inntreden i amerikansk politikk handlet om å trekke seg ut av, påpeker NUPI-forskeren.
Budskapet på hjemmebane var for øvrig det viktigste ved Obamas tale, mener Thune.
Obama har blitt intenst kritisert for å være svak de siste ukene. I denne talen var han nødt til å vise seg som sterk. Av alle taler Obama har holdt, er dette den klart mest proamerikanske, og den er nærmest «u-obamask» i anslaget, mener han.