– Ledelsen tar saken på alvor og det var et selvkritisk sentralstyre som møttes torsdag. Det gir meg ro til å gå videre, sier Tove Welle Haugland, sentralstyremedlem i KrF.

Tror KrF nå kan gå videre

KrF-ere er beroliget etter Knut Arild Hareides avklaring om at partiets syn på ekteskapet står fast.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble det holdt sentralstyremøte i KrF. Blant sakene som var oppe til debatt var vielsen som har rystet partiet de siste ukene.

Det har nemlig stormet rundt KrF og familiepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevold etter at han viet partiets kommunikasjonssjef Mona Høvset hennes kvinnelige partner tidlig i august.

Torsdag rykket en ordknapp partileder Knut Arild Hareide ut og uttrykte tillit til Bekkevold og sa følgende om KrFs politikk:

«Som det eneste partiet løfter vi fram ekteskapet mellom mann og kvinne som en god og stabil rammen rundt barns oppvekst. Samtidig som vi vil sikre de juridiske rammene for homofile samliv».

– Selvkritisk sentralstyre

Sentralstyremedlem og bystyrerepresentant i Kristiansand, Tove Welle Haugland, håper partiet nå klarer å gå videre.

– Ledelsen tar saken på alvor og det var et selvkritisk sentralstyre som møttes torsdag. Det gir meg ro til å gå videre, sier Haugland.

– Hva synes du om at sentralstyret har full tillit til Bekkevold?

– Geir Jørgen Bekkevold har vært familiepolitisk talsperson i fem år og har vært lojal hele veien. Han bør derfor fortsette videre, sier hun.

Fornøyd Ljones

I forkant av sentralstyremøtet var partiveteran Ingmar Ljones ute og advarte ledelsen. På 45 år har han ikke opplevd at en sak har skapt lignende engasjement. For å skape ro i rekkene mente han Hareide burde klargjøre KrFs politikk og at Bekkevold burde si unnskyld.

– Tror du Hareide sine uttalelser etter sentralstyremøtet i går vil være nok til å roe ned situasjonen?

– For min del er dette dekkende, men jeg vet ikke hvordan andre i KrF vil reagere. Jeg håper at saken kan avsluttes nå og at vi kan jobbe sammen for KrF fremover. Sentralstyret tok selvkritikk og det betyr at de er kritiske til det som har skjedd og synliggjør at de ikke har handlet på rett måte, sier Ingmar Ljones og legger til:

– Hareide var også raskt ute med å si at det som har skjedd ikke er et signal om endringer i KrF sin politikk om ekteskapet. Det var avklarende og tydelig. Programformuleringene som vi brukte i valgkampen, står altså fast.

– Er programmet imot felles ekteskapslov?

– Ja. KrF er et politisk parti og er ikke bundet kirkens vielsespraksis. KrF må forholde seg til gjeldende programformulering om ekteskapet som ordning for mann og kvinne, sier Ljones.

KrF Kvinner

Også lederen i KrF Kvinner, Ann Kathrine Skjørshammer, tror det nå kan roe seg i partirekkene.

– Jeg tror vi har startet på en god vei ved at partilederen var klar på at partiets program ligger fast. Det ikke er endringer i programmet eller noe forsøk på å liberalisere synet på ekteskapet, sier Skjørshammer.

– Må lære

Fremover må partiene diskutere betente saker bedre, mener sentralstyremedlem Hilde Ekeberg.

– Vi har vært for vært dårlige til å ta vanskelige diskusjoner helt ut. Programformuleringen om ekteskapet er et resultat av at landsstyret ønsket å finne en løsning mange kunne leve med. Jeg tror det hadde vært bedre om vi tok diskusjonen på landsmøtet slik at flere fikk delta, sier Ekeberg. og legger til:

– En ting er ro her og må, men vi er nødt til å lære noe av dette slik at vi fremover slipper slike situasjoner.

– Rom for begge syn

Hun får støtte fra KrFU-leder, Martine Tønnessen.

– Dette kunne med fordel vært en diskusjon på landsmøtet. Vi må ta alle disse diskusjonene som er i gråsonen mellom teologi og politikk, sier Tønnessen.

– Hvordan tolker du programformuleringene til KrF? Er partiet for eller imot felles ekteskapslov?

– Jeg har ikke lyst å gå inn og tolke akkurat det. I KrF og KrFU er det rom for begge syn. Det er åpenbart et problem at folk tolker formuleringen ulikt, men uansett hvordan det tolkes skal det være rom for deg og synet du har, sier hun.

Powered by Labrador CMS