Tror kristent sykehusskip stjeler organer
Frivillige på verdens største sykehusskip opplever at Gud har kalt dem til å hjelpe de mest sårbare. Men noen av de lokale er fortsatt mistenksomme når sykehusskipet legger til kai.
– Det kan være litt skummelt når et svært skip plutselig kommer og tilbyr operasjoner, sier Stephanie Verseveldt (25) fra Canada til Dagen.
Det er den varmeste måneden i året i Senegal, men i teltet der 25-åringen står er det kjølig. Hun har vært frivillig i to år, og er den første personen senegalesiske pasienter møter når de kommer til kaien der skipet Africa Mercy ligger.
– Stjeler organer
Mercy Ships er en global, kristen hjelpeorganisasjon, som siden 1978 har tilbudt operasjoner til dem som ikke har tilgang til sikker kirurgi og anestesi. Ifølge organisasjonen gjelder dette fem milliarder mennesker verden over.
Til tross for at Mercy Ships lenge har operert langs den afrikanske kysten, er mange lokale fortsatt mistenksomme når sykehusskipet legger til kai i ett nytt land.
– Det har vært alle mulige rykter om hva vi gjør her. Blant annet at vi stjeler organene til folk, sier Verseveldt.
Det kan også hospitalskipets nasjonale leder Roger Vassnes bekrefte.
Forlot fast jobb
Mercy Ships tilbyr blant annet operasjoner for grå stær, svulster, brannskader og fistula, en skade i underlivet som ramme flere kvinner uten tilgang til sykehus når de skal føde.
På skipet bor og arbeider rundt 400 frivillige. Alle som bor fast på skipet betaler for å være der, og arbeider i tillegg uten lønn. De fleste får oppholdet støttet fra hjemlandet. Det kan enten være familie, venner eller lokale menigheter og organisasjoner.
Inne på skipet er gangene smale og lydnivået høyt. Flere av pasientene er barn, og må oppholde seg på skipet i et par uker etter de har blitt operert.
– I denne gangen her er det alt skjer, sier Missy Brown.
Hun leder den kirurgiske avdelingen og har vært frivillig på Africa Mercy i ti år.
– Jeg forlot min faste jobb som sykepleier i USA i 2008 fordi jeg opplevde at Gud kalte meg til å gå inn i misjonen, sier Brown.
Hun sier oppholdet på skipet har endret livet hennes, og blir blank i øynene mens hun forteller.
– Man får en sjanse til å berøre menneskeliv, og se at liv blir reddet og forvandlet, sier hun.
Flere steder på sykehusskipet henger det bibelvers og andre henvisninger til kristen tro. De fleste har de ansatte hengt opp. Brown tror ikke hun hadde klart å stå i arbeidet uten troen.
– Troen er en veldig viktig del av dette arbeidet for meg. Folk ofrer mye for å komme hit, og da føler man at det er en større mening enn å gjøre en bestemt arbeidsoppgave. Gud gir meg styrke og energi til å fortsette i vanskelige tider, sier hun.
Kraftig forbrent
Den fuktige varmen slår som en vegg mot dekket på skipet. Likevel sitter mange frivillige og pasienter ute. Der kan de små løpe fritt, og de voksne få seg en pust i bakken. Det er nemlig tett om plassen på rommene.
Fatou Seydi sitter i en stol, og ser ut mot sjøen som strekker seg helt til neste kontinent. Hun har vært på Africa Mercy siden september med sitt barnebarn, som har blitt operert for brannskader.
– Hun ble kraftig brent for ti år siden, da hun var ti år gammel, sier hun til Dagen.
– Det var en kald morgen i landsbyen, så hun og en venninne satt og varmet seg ved bålet. De hadde på seg pledd, og når de lekte falt pleddet til mitt barnebarn inn i bålet og tok fyr, forteller hun.
Seydi tar en pause. Hun viser med hendene hvilke områder på kroppen barnebarnet ble skadet.
– Hun ble brent fra knærne og helt inn i underlivet. Det har gjort at hun ikke kan gå, gifte seg eller få barn, sier Seydi.
Hun sier familien aldri hadde råd til operasjon. Da hun hørte på radioen at sykehusskipet skulle komme registrerte hun derfor barnebarnet. Nå er det to uker siden jenta ble operert, og Seydi forventer å bli værende på skipet i noen uker til.
Håpet hennes er at barnebarnet skal bli helt bra igjen, og kan leve et liv som alle andre på samme alder.
Million-støtte
Siden 2018 har Mercy Ships fått over 40 millioner kroner i støtte av NORAD (Direktoratet for Utviklingssamarbeid) fordelt på tre år. Det var første gang organisasjonen mottok støtte etter å ha fått avslag i 2012. Mercy Ships sier til Dagen at de håper på å få videre støtte også etter avtalen med NORAD utløper i 2021.
Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) og en stor delegasjon fra Utenriksdepartementet var i Senegal mandag for å se arbeidet på nært hold.
– Jeg ser en enorm profesjonalitet og gode resultat. Det er kjekt når vi også bruker mye midler på dette, sier Ulstein til Dagen.