Tror på lydbibel med syntetiske stemmer: – Teknologien er snart der
Forlagssjefen i Verbum, Arne Christian Konradsen, tror at kunstig teknologi snart vil overgå ekte stemmer i dugnadsbaserte lydbibler.
Er du en av dem som gjerne vil høre Bibelen på app før du står opp, mens du går til jobb eller når du gjør husarbeid? Da kan det hende du blir skuffet. I alle fall hvis det er Bibelselskapets Bibel 2011 som er din favorittutgave.
Leste selv
I slutten av 2017 lette Kenneth Mathiesen etter Bibelen 2011 som lydbok. Det han fant kostet penger. 48-åringen fra Larvik bestemte seg for at han selv skulle lese inn Bibelen, og tok fatt. Han har lest alle evangeliene og mange av brevene i Det nye testamentet.
– Ordet er levende, og mitt ønske er å lese det slik at livet i det kommer frem, skriver han i en e-post til Dagen.
Han ønsker også at kjærligheten til Gud og respekten for ham skal komme frem når han leser.
– Noen ganger skjer det, andre ganger ikke, vedgår han.
Må betale for å lytte
Arne Christian Konradsen, forlagssjef i Verbum, viser til at flere versjoner av Bibelen 2011 er lest inn. Bibelselskapet og Kristent Arbeid Blant Blinde (KABB) har samarbeidet om å utvikle en av disse.
På sin hjemmeside orienterer KABB om at seende som vil lytte til Bibelen kan finne den på E-bok.no, Storytel, Nextory og iTunes, men at de da må registrere seg med egen konto og betale for å lytte.
Ifølge KABB er det ikke mulig å søke eller bla i disse bibelutgavene som er lest inn av profesjonelle innlesere med en samlet spilletid på 90 timer.
Bibel på Spotify og YouVersion
I desember 2022 lanserte Tro & Medier Norsk Bibel 88/07 i lydformat.
Man kan lytte til denne bibelutgaven på bibelapplikasjonen YouVersion, som er blitt installert på mer enn 545 millioner unike enheter verden over, ifølge 2022-tall. Da er mobiler, datamaskiner og nettbrett medregnet. Her kan en få rundt 3000 bibelversjoner på 1900 språk uten reklame og uten å måtte betale et øre.
Må bære investeringen
Norske brukere av YouVersion kan lese Bibel 2011 både på bokmål og nynorsk, men appen tilbyr ikke Bibel 2011 på lyd. Det har økonomiske årsaker.
– I det øyeblikket vi gjør Bibel 2011gratis, vil det være uinteressant for folk å lytte til Bibelen på de betalingsplattformene hvor denne utgaven ligger tilgjengelig i dag. Selv om våre inntekter fra slike kanaler er små, står valget om å gjøre dem tilgjengelige på disse plattformene i forhold til at det er gjort en betydelig investering i å skape lydteksten, forklarer generalsekretær Øyvind Haraldseid.
Forlagssjef Arne Christian Konradsen sammenligner situasjonen med utfordringene som møtte avisene da de startet å legge ut artikler på nett gratis.
– Folk ønsket ikke å betale for det de fikk på papir.
– Ikke nok betalingsvilje
– Hvorfor har ikke Bibelselskapet egne apper, som bibelapp, lydbibelapp og bønneapp?
Konradsen forteller at Bibelselskapet har søkt råd hos selskaper som arbeider med applikasjoner, men sier at de hittil alltid er blitt frarådet å lage egne apper, blant annet fordi de stadig må oppdateres på operativsystemene Android og IOS.
– Kostnadene er høye. Alle regnestykker tilsier at det ikke er nok betalingsvilje til å bære et slikt prosjekt økonomisk.
– Mange meninger
– Bibelen er kristenfolkets felleseie. Hadde det gått an å invitere til en spleis slik at en kan lytte til Bibelselskapets bibelutgaver i en gratis app?
– Det er mange ulike meninger om det siden det alt er mye gratis tilgjengelig på markedet. Teknologien er dessuten snart der at den gir en syntetisk stemme av bedre kvalitet enn det nåværende dugnadsinnlesere får til.
Forlagssjefen forklarer at den nye teknologien ikke blir kostbar siden det bare er snakk om et konverteringsspørsmål der tekst blir gjort om til lydformat.
– Dekket av opphavsrett
Kenneth Mathiesen samarbeider ikke med noen om sine bibelinnspillinger. Han har også tatt noen uortodokse valg. Da han skulle lese jesu slektstavle, tok han med hele i Matteusevangeliet, men ikke da han leste Lukasevangeliet.
– Slektstavlen i seg selv kan være litt uinteressant for de fleste. Siden slektstavlen blir opplest i Matteus, tenkte jeg at det var greit å hoppe over å lese den høyt på nytt.
Han presiserer at Lukas var blant de første bøkene som han utga på lyd, og at den skal erstattes med en ny innspilling der han leser hele.
– Opphavsrett
Bibelselskapet ønsker ikke på noen måte å forhindre bruk eller engasjement rundt Bibelen. Den som ønsker å nyttiggjøre seg av Bibelselskapets åndsverk må imidlertid innhente tillatelse, sier generalsekretæren.
– Her er det opphavsrett som gjelder.
Forlagssjefen er opptatt av at bokbransjen er i stor endring.
– Vi vil ikke komme i en situasjon der vi tilbyr alt gratis og må rygge ut av en slik posisjon senere.
Et spørsmål som går igjen
Generalsekretær Haraldseid sier til Dagen at spørsmålet om Bibelen på lyd er det som går igjen når han snakker med folk. Han har tro på at Bibelselskapet skal finne en løsning:
– Jeg lover ikke at vi får til noe gratis, men vi skulle gjerne tilbudt Bibelen kostnadsfritt dersom vi fant en måte å gjøre det på.
Hvilke digitale produkter Bibelselskapet skal lansere, vil uansett måtte avklares innen kort tid. I mars neste år slippes Bibel 2024.
– En ny lydbibel og andre digitale ressurser vil vi se i sammenheng med bibelutgaven som kommer da, slår Haraldseid fast.
– Har antagelig hørt bønner
Kenneth Mathiesen er fornøyd med å kunne sette på lydbibelen og la den gå i bakgrunnen mens han slapper av eller tar en joggetur.
– I en travel hverdag kan det for mange være altfor vanskelig å finne tid til å sette seg ned og lese, og da er det greit å kunne sette på lydbibelen, sier han.
Arbeidet har ikke gitt ham noen økonomisk gevinst, men det har uendelig verdi for ham at mennesker får høre Ordet, sier han.
– Grunnen til at jeg begynte med dette er at jeg følte Gud ønsket det. Han har antagelig hørt bønner fra mennesker som synes det er vanskelig å få lest og som derfor har stort utbytte av å høre. Det mennesker ber Gud om, kan Gud be mennesker om, avslutter han.