Tror på strengere senabortgrense

Nå blir det ulovlig å ta abort etter uke 22. Overlege Ola Didrik Saugstad tror grensen etter hvert kan bli strammet inn med enda en uke.

Publisert Sist oppdatert

I Norge behandles premature barn så tidlig som i svangerskapsuke 23. Samtidig har 17 fostre blitt abortert etter uke 22 fra 2001 til 2011. I går meldte NRK at det nå skal bli forbudt å utføre abort etter uke 22.

- Jeg vil tro at vi kanskje om noen år må vurdere å senke grensen for senabort med en uke. Det kommer an på den medisinske utviklingen i Norge, sier Ola Didrik Saugstad til Dagen.

Han er overlege i nyfødtmedisin ved Rikshospitalet og professor i barnesykdommer ved Universitetet i Oslo.

Behandler tidlig

Ifølge Saugstad er det en internasjonal trend å behandle yngre barn enn det som er gjort i Norge. Han viser til tre rapporter fra Tyskland, Canada og Japan som kom på slutten av 2013, om ekstremt for tidlig fødte barn. De viser at det går bedre enn fryktet med barn som er født mellom 22. og 25. svangerskapsuke.

- Det er noe nytt at vi har begynt å få oppfølgningsdata for de aller minste. Flere og flere steder er det rutinemessig behandling av barn helt ned til 22 uker. I Norge har vi tradisjonelt ikke gjort det, men behandlet ned til 23 uker. Vi følger med på utviklingen, og den er relevant når det gjelder diskusjonen om senaborter, sier Saugstad.

Han mener at det er viktig å ha en sikker margin mellom senabortgrensen og alderen for potensielle levedyktige fostre.

- I for eksempel Japan er det rapportert om barn nede i 21 uker som overlever. Det har jeg selv sett noen få eksempler på i utlandet, men aldri i Norge. Det interessante er at en del foreldre er opptatt av at de aller, aller minste bør behandles i Norge, sier overlegen.

Fryktet lovbrudd

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen (H), sier til NRK at abort ikke skal skje på fostre som har mulighet for å kunne leve.

- Et forslag til ny forskrift blir snart sendt ut på høring. Det å abortere fostre som er levedyktige strider mot abortlovgivning og hvordan vi mener den skal praktiseres, sier Erlandsen.

Bakgrunnen for forbud mot abort etter uke 22, er at jordmødre ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet i mai 2011 varslet ledelsen ved sykehuset om at det var foretatt abort av et friskt foster, nesten seks måneder ut i svangerskapet.

Ansatte ved fødeavdelingen på Rikshospitalet reagerte på at de måtte foreta slike senaborter samtidig som de arbeidet med premature fødsler. Sykehuset fryktet at det var begått et lovbrudd og varslet Helsedirektoratet.

Kvinnene fikk innvilget senabortene av det som kalles sosiale grunner. De kan ha blitt gravide som følge av incest eller voldtekt, eller ha vært psykisk syke.

Teknologisk bestemt

KrF er glad for innstrammingen, mens Norsk gynekologisk forening er skeptisk til en absolutt grensesetting ved uke 22. Foreningen påpeker at kvinner ifølge abortloven har rett til abort ut fra spesifikke kriterier inntil fosteret antas å være levedyktig.

- Prinsippet om levedyktighetsgrensen er et fint prinsipp å holde fast på, men akkurat hvor absolutt grensen skal tolkes er komplisert, sier Berge Solberg, professor i medisinsk etikk ved NTNU.

Han understreker at grensen for når et barn er levedyktig både er individuelt og teknologisk bestemt.

- Grensene flytter seg etter hvert som vi får mer avansert teknologi. Det er fremdeles en diskusjon om hvor tidlig man skal anbefale behandling av for tidlig fødte, sier Solberg. DAGEN/NTB

Abort i Norge

Det skal bli forbudt å utføre abort etter 22. svangerskapsuke.

Fra 2001 til 2011 ble det utført 17 aborter etter uke 22 i Norge, ifølge tall NRK har fått fra Folkehelseinstituttet.

Fem ulovlige aborter ble utført mellom 2001 og 2009. Tolv ulovlige aborter skjedde mellom 2010 og 2011.

Årsaken var at loven har vært uklar. I merknadene til abortloven blir 22. svangerskapsuke nevnt som en veiledende grense.

Den sentrale klagenemnda for abort har lagt til grunn at levedyktighet for fostre oppstår etter utgangen av svangerskapets 24. uke.

Powered by Labrador CMS