Tror på vekkelse
Flere norske prester, pastorer og evangelister ønsker vekkelse i Norge, men er uenige i hva slags forkynnelse som kan ligge til grunn for den.
I gårsdagens utgave av Dagen uttalte en rekke norske teologer om hvorfor de mener det er få eller ingen spor av vekkelse i Norge i dag. De ga ulike definisjoner på hva vekkelse er og hva som hindrer vekkelse. Dagen har i ettertid snakket med flere pastorer og menighetsledere i Norge for å høre om de er enige med teologene.
– Bananer kan vokse
– Forkynnerne må være opptatt av de evige destinasjonene, himmel eller helvete, at det forkynnes med et alvor som gjør at det når inn i hjertene til folk, og skaper syndenød, slik at folk forstår at de er fortapt uten Jesus, sier evangelist Jørn Strand.
Hver sommer i juli måned, arrangerer han sommerstevnet «Himmel og hav», med teltmøter på Hove på Sørlandet. De siste årene har han brukt mye av tiden sin på å forkynne, og til å lese om vekkelseshistorie. Han har stor tro på vekkelse i Norge og mener Norge har gode forutsetninger for vekkelse.
– Det virker som at vi som nasjon på mange måter har en favør for vekkelse. Vi har sendt ut mange misjonærer og må ta vare på arven vår, samtidig som vi tar vare på det som er friskt og nytt. Og det som den hellige ånd fornyer oss med. Rundt omkring i Norge ser jeg at det er en lengsel etter vekkelse. Bønn forandrer det åndelige klimaet, slik at også bananer «vokser» i kalde Norge, sier han.
«McChurch»
Strand trekker frem vekkelsen i Wales, der 250.000 mennesker kom til frelse i løpet av seks måneder.
– Jeg tror ikke det er forløst vekkelse i landet vårt enda, men det er noen drypp av det. Vi er ikke i nærheten til å se noe lignende i Norge enda, men jeg tror det er tilgjengelig for oss, og at Gud kan gjøre det samme her dersom vi er villig til å gå inn i det. Vi må ha tro på det, sier han.
– Jeg tror vekkelse er noe som må få tid på seg og må eskalere. Dessverre så kan det fort bli fast food, «McChurch». Selv om ikke alle liker dette uttrykket så er det godt ment, sier han og forklarer at det referer til en rask gudstjeneste som er tilpasset travelheten blant kristne.
Relevant forkynnelse
– Folk har det stort sett veldig bra både materielt og helsemessig. Norge er et av verdens rikeste land og da er det svært mange som føler at de ikke trenger Gud. Derfor er det viktig å forkynne et budskap som er relevant inn i denne situasjonen, sier han og forsetter.
– Derfor vil det å fokusere først og fremst på synden og dommen, og nåden som redning fra dette, ikke slå an. Kirken må heller forkynne om Guds plan for mennesket om et godt og meningsfullt liv. Vi må møte folk der de er.
– Vi må først snakke om Jesus som sannheten og om det positive ved troen som en form for livsbekreftelse og trygghet. Dette fordi angsten og utryggheten finnes fortsatt blant oss; og først senere utfoldes evangeliet som frelse fra dommen, sier han.
Nordhaug mener det ikke har skjedd skikkelige vekkelser på landsbasis siden krigen. Videre forteller han hvordan over 90 prosent av de som blir døpt i den Norske kirke blir konfirmert, men mener samtidig at dette ikke kan ses på som vekkelse i tradisjonell forstand.
Kastet narkotikaen
Jørn Strand var tidligere narkoman og forteller at han begynte å vitne med en gang etter han ble frelst i 1991. Han er ikke av samme oppfatning som Nordhaug og mener at kirkene i Norge må legge programmet til side og gi rom for den Hellige Ånd i møtene. Videre forteller han et eksempel på dette, om hvordan en tidligere narkoman nylig tok i mot frelse i Ålesund under en av Strands vekkelseskampanjer.
– Han var en kjenning av politiet, og bestemte seg for å gi livet sitt til Jesus. Etter møtet kastet han all narkotikaen sin i do. Dette er omvendelse som går så sterkt i dypet på mennesket at det blir en forandring i livet. Noen uker senere fikk jeg en telefon av en kar som hadde møtt en politimann som kjente den narkomane. Politimannen kommenterte at de hadde sett en voldsom forandring, til det positive, hos den tidligere narkomane, sier han.
På kne
– Jeg opplever ikke at det er vekkelse i Norge nå. Det kvantitative ved vekkelse er en bevegelse som vekker flere mennesker som responderer og kommer til tro. Fra mitt ståsted har jeg ikke opplevelse av at dette skjer i dag.
Han peker på hvordan bønn gjennom kirkehistorien har vært en forutsetning for vekkelse.
– På en måte er vekkelse noe som er uavhengig av oss, det er noe Gud initierer og skaper. Sånn sett kan man stille spørsmål om vi står i veien for at vekkelsen skal skje. Noe må skje på kne før det trer frem i det synlige, sier han.
Helhjertet
Han peker på vekkelse som oppvåkning og det at mennesker kommer til tro på Jesus.
– Folk som kommer til tro er vekkelsens frukt og resultat. Omvendelse har alt å si for vekkelse. Det ligger også en omvendelse i det at kristne vekkes opp og begynner å leve helhjertet for Jesus.
Ordet om korset
Sangevangelisten Marit Stokken Berland har i en årrekke reist land og strand i Norge og andre land sammen med evangelist Irene Krokeide Alnes.
Alnes mener det koster å holde fast på Guds ord i dag.
– Det er Ordet om korset som er Guds kraft til frelse. Ikke noe annet. Så lenge det får lyde i Norge, tror vi på vekkelse, sier hun.
Rensede garn
De to evangelistene forteller at de har sett at flere mennesker har blitt frelst på deres reiser i Norge.
– Bibelen sier at en sjel er mer verdt enn hele verden, og det er et fantastisk perspektiv å tenke på, sier hun og nevner blant annet åndelig sløvhet, likegyldighet og uoppgjort synd som hinder for vekkelse.
– Når Gud får rense garnet, kommer det fisk, sier hun.
Tar lengre tid
– Det skaper en respons når man ser at man har behov for Jesus. Det handler om å våkne og du blir bevisstgjort rundt din tro. Du blir berørt av evangeliet og får en bevissthet om at du trenger Jesus, og det vil ofte føre til en omvendelse og en ny kurs i den enkeltes liv, sier han og legger til
– Omvendelse tar ofte lenger tid i dag enn det gjorde før. Det kan nok ha med kunnskapsnivået hos folk, sier han.
Skaar sier flere kristne fort kan bli innadvendte. Han trekker frem materialisme som hinder for vekkelse i Norge, men til tross for dette ser han flere lysglimt i landet når det gjelder den yngre generasjonen.