Tror Redding-bølgen avtar
Pinsepastor Andreas Hegertun og tidligere Oase-leder Einar Ekerhovd har inntrykk av at den norske interessen for Bethel Church er dalende.
Pastor Andreas Hegertun i Filadelfiakirken i Oslo møter mange unge mennesker som har gått på bibelskole i Redding.
- Min opplevelse er at skolen på en utrolig flott måte hjelper mennesker til å oppdage det gode som Gud har lagt ned i dem og å se etter dette i hverandre. Jeg vet at det har betydd mye for mange. Samtidig savner jeg noen perspektiver når det gjelder å tenke menighetsbygging, sier han.
For et par år siden besøkte han selv menigheten.
Det var et varmt og nært fellesskap med mye rom for karismatiske ytringer. Samtidig ble jeg litt overrasket over at lokalmenigheten var overraskende svak i forhold til hvor stor bibelskolen var, sier han.
Den forholdsvis brede interessen for Bethel Church i Norge ser han i sammenheng med at nordmenn som verdens rikeste folk god råd til å reise.
- Og fordi vi er et så lite folk, sprer fortellingen seg lett når noen har gode opplevelser et sted, sier Hegertun.
Han tror andre kristne miljøer og trender kunne betydd like mye hvis de var blitt oppdaget.
- Fordi de har valgt å gå ut av Assemblies of God, har de også stilt seg åpne for skepsis og kritikk også. Da får man kanskje en litt polariserende effekt, der noen tilhengere ser det som sin oppgave å være ensidig positive mens de skeptiske på den andre siden mener alt er galt, sier han.
Pinsepastoren erkjenner faren for at sterk vektlegging av profetier og helbredelser kan vippe over i ønsketenkning.
- Enhver som er veldig frimodig på Guds vegne når det gjelder disse tingene, havner fort i noen dilemmaer. Da jeg var der, hadde jeg en samtale med helbredelsespastoren i Redding. Han bar en teologi om at kristne ikke behøvde å være syke og var tydelig på at vår erfaring med syke ikke skulle få påvirke vår teologi. Det tenker jeg nok er tanker som kan føre til vanskeligheter i møte med realiteter og erfaring lenger fram. Men om dette preger all teologi fra Redding, vet jeg ikke nok om, sier han.
Etter nesten et tiår med stor oppmerksomhet rundt Redding i forskjellige kristne miljøer, har Hegetun inntrykk av at bølgen er i ferd med å avta.
- Det er økende interesse for flere norske bibelskolemiljøer. I utlandet er det stadig stor interesse for de som har vært der lenge, som Ungdom i Oppdrags disippeltreningsskoler og Hillsong i Australia, sier han.
Tidligere leder i fornyelsesbevegelsen Oase, Einar Ekerhovd, har selv gode erfaringer fra besøk i Redding.
- Det har et fokus på at Guds nærvær skaper forandring, og det er det sterkt å være en del av. Jeg vet at mange nordmenn har vært der og fått mye bra med seg hjem, sier han.
Samtidig erkjenner han at en kultur som oppmuntrer så sterkt til å være frimodig, krever et godt lederskap.
- Ellers kan noen bli overmodige og gå litt for kjapt og litt for langt, mener Ekerhovd.
Han tror det kan være en fare for at noen lover for mye på Guds vegne. Samtidig synes han det er viktig å verdsette at kristne faktisk går ut og deler av det de har fått.
- Det er det for få som gjør, mener han.
Pastor Jan Helge Frøen i Tønsberg Frikirke har besøkt Bethel Church flere ganger.
- Personlig har jeg hatt veldig positive erfaringer, har også lagt merke til at mange som har gått på bibelskolen, har blitt styrket i sitt forhold til Gud og lever ut et aktivt kristen liv, sier Frøen.
Selv om han som luthersk pastor står i en annen tradisjon, finner han flere verdifulle inntrykk å hente inn i egen sammenheng, ikke minst fra kulturen i menigheten.
- Vekkelseserfaringen deres har vart i nesten 20 år. Det de opplever med Gud av helbredelser og andre ting er ikke avtakende, men heller økende. Ser man seg rundt i norsk kristenliv, blir det tydelig at de har skjønt noe og lever noe som vi mangler, sier pastoren.
Han legger ikke skjul på at han ikke slutter seg til alt han har hørt i Redding, men vil ikke snakke om dette i avisen.
- Vi må kunne lære og ta i mot impulser fra andre uten å være enig med dem i alt. Da får vi ta til oss det vi synes er bra og overse det som vi synes er mindre bra. Mange er flinke til å påpeke negative ting. Men før man har vært der og sett hvordan menneskene der borte lever, synes jeg det kan bli respektløst, sier han.
- Den bibelske framgangsmåten er å bedømme fruktene. Jeg har vært der såpass mye og også fått en personlig kjennskap til ledere og deres liv at jeg kan bedømme en positiv frukt, den frukten vil jeg vise respekt.
Foto: CASSANDRA KRINGSTAD SKJÆRET og DAGEN ARKIV