Trosopplæringspris til klimakonfirmanter
Nordområdene preget trosopplæringskonferansen som gikk av stabelen torsdag. Til og med trosopplæringsprisen gikk til nord.
Samisk joik, preken fra Nord-Hålogalands biskop og Petter Dass' tradisjonsrike «Herre Gud, ditt dyre navn og ære» åpnet trosopplæringskonferansen 2015. Da den etter hvert tradisjonsrike trosopplæringsprisen ble delt ut nådde nord høyest opp der også. Av de tre nominerte prosjektene var det «Klimakonfirmant» ved Hemnes, Korgen og Bleikvassli menigheter i Helgeland som nådde høyest opp.
Med klimakonfirmant har en klart å omsette en av vår tids viktigste utfordringer til praktisk kirkelig arbeid, heter det i begrunnelsen.
Bønn og natur
Tidebønner og naturvitenskap er elementer i prosjektet som torsdag ettermiddag vant 50.000 kroner i tillegg til et kunstverk av kunstneren Helge Bøe. Prosjektet er et tillegg til den ordinære konfirmantundervisningen og de som deltar er turinteresserte konfirmanter og kan ikke ha aversjon mot naturfag.
Sokneprest i Hemnes prestegjeld, Hans Christian Håland, er den som har hatt mest med prosjektet å gjøre i menigheten. Han gleder seg over anerkjennelsen.
Det var jo veldig kjekt å få prisen. Så er det jo flott at noen litt små, nordnorske menigheter kan få en slik pris, smiler han.
Nordnorsk preg
Det var sogneprest Hålands forgjenger som først kom med ideen til et konfirmantopplegg med klimafokus. En lokal isbre dannet utgangspunktet for en tur som altså består av både innføring i klassisk, kristen tro og i moderne klimakamp.
Vi har ikke et utelukkende negativt fokus på klimaendringer, men vil også se på det positive ved Guds skaperverk. Vi vil lære konfirmantene å se naturen med Guds øyne, sier prisvinneren som ikke har gått glipp av en tur siden det startet i 2008. Av de rundt 50 konfirmantene som sogner til menigheten er det rundt 10-15 konfirmanter som deltar årlig.
Det er et antall som passer konseptet bra. En positiv bieffekt er at man blir mer sammenristet når man er på tur og har litt strabaser i lag. Og så er det en gylden anledning til å snakke om kristen tro og kristne verdier med konfirmantene, sier han.
Erfaringer
Prisen ble delt ut foran en fulltegnet konferansesal. 1750 kirkelig ansatte og utstillere var til stede i Norges Varemesse der konferansen går av stabelen hvert år. Trosopplæringskonferansen er blitt den fremste arenaen for utveksling av erfaringer og materiell til bruk i Den norske kirkes trosopplæring.
Vandring
«På vandring i Guds skaperverk» er tema for årets konferanse. Pilgrimsvandring, økologi og skaperverkstung teologi har fått rikelig plass i programmet i tillegg til mer tradisjonelle tema som dåp, bønn og Bibel.
Fortsatt behov
Det er en strålende fornøyd Paul Erik Wirgenes som rusler rundt i utstillingsområdet og snakker med både høy og lav i det kirkelige hierarkiet. Han er avdelingsdirektør for menighetsutvikling i Den norske kirke og ses på av mange som Mr. Trosopplæring.
I år er det ikke plass til flere. Vi er veldig fornøyd med oppmøtet, sier han.
Dere er nå ferdig med den delen av trosopplæringsreformen som tildeler midler til nye menigheter. Er det et epokeskifte på gang?
Sånn sett er det et epokeskifte ja. Men behovet for faglig fornyelse, viderutvikling og stadig fokus det vil fortsatt være der. Skal kirken fremover lykkes med trosopplæring for alle døpte så forutsetter det et kontinuerlig arbeid både faglig og metodisk. Alle som har arbeidet med barn og unge vet at en generasjon bare varer i noen år, så er det gjerne helt nye som skal nås.
Inspirasjon
Wirgenes hører at mange ser på konferansen som et sted for inspirasjon.
Det er litt sånn at en sitter og jobber på sin kant. Da kan det være godt å komme til et sted der en kan få påfyll og ideer. Og en får et program som er godt og profesjonelt utarbeidet. Mange sier at de får energi av å være her.
Samisk
Han synes det er vanskelig å trekke frem et spesielt prosjekt som særlig spennende. I stedet peker han på de såkalte «gripekorsene» som alle fremmøtte fikk utdelt ved ankomst. Et lite kors som kan rommes i en hånd.
Det handler om en tydelighet på hva som er sentrum i kristen tro. Vi snakker mye om klima på denne konferansen og naturlig nok trekkes flyktningesituasjonen frem innimellom. Så er det en balanse mellom å være i det vi tror på, og samtidig bygge noe rundt det.
Han trekker også frem vektleggingen av det samiske på årets konferanse.
Det samiske miljøet har en god utvikling på barne- og ungdomssiden, det er veldig spennende å følge med på, sier Paul Erik Wirgenes.