Troverdighet står på spill
KrF må opptre med pondus i reservasjonsrett-saken, skriver Dagen på lederplass.
Dramatikken i reservasjonssaken øker nå nærmest dag for dag.
I en undersøkelse VG har gjennomført sier hele 165 av 187 spurte ordførere nei til reservasjonsrett i sin kommune. Blant dem også mange Høyre-ordførere.
Den lokale motstanden mot å gi fastleger anledning til å reservere seg mot å henvise pasienter til abort, viser hvor dårlig det forslaget som helseminister Bent Høie (H) nå har sendt ut på høring, er.
Forslaget hans representerer en misforståelse av hele intensjonen med reservasjonsretten. Det var jo ikke kommunene som skulle få reservasjonsrett mot reservasjonslegene. Men det er det som i praksis skjer. Nå risikerer man faktisk at situasjonen for disse legene kan bli enda verre enn før.
Vi mener at denne saken går på Høyres troverdighet løs. Spørsmålet vi må stille er om man virkelig kan stole på de avtalene partiet inngår?
Som en del av regjeringsforhandlingene har Høyre inngått en utvetydig avtale med KrF og Frp om at fastleger skal få en slik reservasjonsmulighet. Da er det helt grunnleggende at partiet leverer det antallet stemmer som skal til for at den saken skal gå igjennom.
Og man må heller ikke fristes til å finne kreative løsninger for å slippe å oppfylle realitetene i den avtalen, slik Høie nå prøver på i det forsalget han har sendt ut på høring.
Vi forstår at den rødgrønne opposisjonen prøver å lage trøbbel for regjeringen i denne saken. Det er jobben deres å gjøre tilværelsen så krevende som mulig for sine politiske motstandere.
Det er langt vanskeligere å begripe at så mange Høyre-ordførere og enkelte av deres stortingsrepresentanter ser det som sin oppgave å hjelpe de rødgrønne med å svekke regjeringen. Det går rett og slett på Høyres troverdighet løs.
Men dette spørsmålet representerer også en utfordring for KrFs egen troverdighet. Lar de seg bare tråkke på? Er en avtale inngått med KrF ikke så viktig å holde?
Vi mener det er maktpåliggende at KrF opptrer med pondus i den situasjonen som nå har oppstått. Hvis de lar seg presse til å godta helseministerens uthuling av avtalen, er det et alvorlig svakhetstegn for partiet. KrF må for all del ikke fremstå som et parti av blåøyde kristne som det er lett å lure.
Det er ikke helt heldig at KrFs partileder er fraværende under den krisen som nå utspiller seg. I stedet ledes partiet av en fungerende partileder som ikke sitter på Stortinget, der denne saken jo skal avgjøres.
Venstres opptreden i dette spørsmålet er heller ikke akkurat preget av respekt for sentrumspartnerne i KrF. Partiets helsepolitiske talsmann Ketil Kjenseth ber i Dagbladet Høyre om å løpe fra avtalen. KrF bør glemme hele saken, mener han.
Det er imidlertid verdt å merke seg at Fremskrittspartiet opptrer langt mer konstruktivt. Ja, faktisk støttende overfor KrF. Flere av Frps markante representanter har gått ut og krevd at Høyre står ved avtalen de har inngått.
I denne svært viktige verdisaken for KrF er det Høyre og Venstre som er problempartiene blant de potensielle samarbeidspartnerne, ikke Frp. Det kan være verdt å merke seg når spørsmålet om en firepartiregjering snart kommer på dagsorden igjen.