Truet gravid kjæreste med æresdrap
«Du vet hvordan muslimer er. Jeg trenger ikke forklare æresdrap nå». Det skrev 18-åring med innvandrerbakgrunn til kjæreste som ikke ville ta abort.
18-åringen fra Mandal har familiebakgrunn fra Midtøsten. I februar 2016 fikk vite at kjæresten i Kristiansand var gravid. Han ønsket sterkt at hun skulle ta abort, ifølge dommen i Kristiansand tingrett i desember. Den ble først omtalt av Lindesnes Avis.
Han fryktet konsekvensene i egen familie hvis de fikk vite at han skulle bli far til et barn uten å være gift med moren. Det ville bringe skam over familien. Dessuten mente han de ikke var klare til å bli foreldre med tanke på alder, økonomisk situasjon og utdanning. Det var også uklart om han faktisk var far til barnet.
LES: Raftovinner og redningskvinne
Nevnte æresdrap
Kvinnen avtalte time for abort, men følte seg presset. Abortinngrepet ble avlyst da det kom fram at hun følte seg presset. Dette ble først kjent for mannen senere. I april sendte han henne meldinger på Facebook som hun til dels besvarte på en provoserende måte. I den opphetede dialogen skrev han blant annet følgende:
«Du kunne tatt det vekk men du som fikk meg til å havne i denne situasjonen men bare se hva araberen gjør du!»
«Hør på meg jeg har brødre og familie rundt hele Europa enten babyen skal vekk, eller meg deg og babyen skal vekk. Og du vet hvordan muslimer er. Jeg trenger ikke å forklare æresdrap nå».
Kvinnen ble redd, kontaktet politiet og anmeldte mannen for trusler. Tiltalte ble ilagt besøksforbud.
I retten forklarte kjæresten at hun ble så redd at hun ikke turde å bevege seg utendørs uten at noen fulgte henne.
Virket desperat
I tillegg er den nå 19 år gamle mannen funnet skyldig i to andre forhold. Han stjal verdigjenstander fra en familie hos en bekjent han overnattet hos, og han nektet å etterkomme politiets bortvisning i en annen situasjon.
Retten mener drapstruslene er alvorlige, og egnet til å fremkalle alvorlig frykt. Særlig siden 18-åringen var svært pågående overfor kjæresten, og virket desperat. Og at kjæresten var ekstra sårbar siden hun er en ung kvinne og var gravid. Retten sier at også mannen fryktet for sitt liv og hva familien kunne gjøre mot ham, skriver Lindesnes Avis.
Retten delte seg i synet på straffeutmålingen. Rettens formann, tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia, mente tiltalte måtte dømmes til ubetinget fengsel på grunn av alvorlighetsgraden i drapstruslene. Han fant ingen grunn til å fravike denne påstanden fra aktor politifullmektig Kaja Michaelsen. Mens rettens mindretall på to meddommere mente krangelen mellom tiltalte og kjæresten, der begge provoserte hverandre, var formildende og fikk dermed flertall for 32 timers samfunnsstraff. I tillegg må han betale 2000 kr i erstatning til familien han stjal fra.
Aktor i saken, politifullmektig Kaja Michaelsen, opplyser til Dagen at dommen ennå ikke er rettskraftig. Selv har hun ikke foreslått å anke den, men hun understreker at det er opp til Statsadvokaten å avgjøre.
– Domfelte kan også anke, sier Michaelsen.
Savner oppmerksomhet
– I Sverige har de et system for å dokumentere all æresrelatert vold, sier Bjørnebekk til Dagen.
Både globalt og nasjonalt mener hun dette er en problematikk som fortjener oppmerksomhet.
– Det er ganske viktig at politiet kan plassere dette, sier hun.
Når meddommerne i den aktuelle saken i Kristiansand synes å mene at det er en formildende omstendighet at det dreier seg om en krangel mellom to parter, synes Bjørnebekk det virker underlig.
– Æresrelatert vold representerer langt mer enn en krangel. Det er vold satt i system, sier hun.
Professor i strafferett ved Universitetet i Bergen, Erling Johannes Husabø, opplyser at æresdrap og trusler om dette ikke er noen egen kategori i straffeloven.
– Trusler er trusler, enten de har et æresmotiv eller andre motiver, sier Husabø til Dagen.
LES: Truet for sin tro
Tabubelagt
Den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk har engasjert seg i forebygging av det de kaller ekstrem sosial kontroll, blant annet tvangsekteskap og begrensning av unges frihet til å velge utdanning.
– Det er ofte æresproblematikk som ligger i bunnen, sier Minotenk-leder Linda Noor.
Hun har ikke hørt om saker som likner den omtalte på Sørlandet.
– Æresdrap og trusler om dette er ofte et familieanliggende. Det er gjerne en stor familie som mer eller mindre i fellesskap bestemmer seg for å ta affære, som oftest overfor jenter. Vi har hatt lite av slike saker i Norge, sier hun, men nevner at det har vært mer framme i blant annet England og Sverige.
– Graviditet utenfor ekteskapet er veldig tabubelagt i mange kulturer. Det kan føre til total utfrysning, så en slik situasjon kan oppleves desperat. Det er jo overraskende høye aborttall blant ikke-vestlige innvandrerkvinner. Dette er en problematikk det dessverre ikke snakkes mye om, sier hun.
LES: Vanlig å trakassere kvinner i Midtøsten