Truls Olufsen-Mehus: KrF-eren på Fjordly leirsted i Nordfjord 20. januar i år.

Truls Olufsen-Mehus er blitt kalt «mørkemann» og «ekstrem». Han håper noen andre vil overta

– Jeg er ikke samlende, sier KrF-politikeren fra Hammerfest.

Publisert Sist oppdatert

– «Du kan bli kalt han, hun, hen eller hva du vil. Du bestemmer hva du skal bli kalt. Det er bare du som barn som vet hvem du er», leser Truls Olufsen-Mehus. Teksten har han hentet fra Aschehougs bok «Solaris» for 3. og 4. klassinger.

– Den nye læren om kjønn

42-åringen ser utover forsamlingen som fyller matsalen på Normisjons leirsted i Nordfjord, Fjordly. De fleste er KrF-ere, men representanter fra fem andre partier er også på plass som tilhørere, ifølge William Dahlsbø i Stad KrF.

På bakerste rad drar en mann frem mobilen og tar bilde av teksten der fremme på skjermen.

– Dette er den nye læren om kjønn og kjønnsidentitet i Norge, sier Olufsen-Mehus.

UNDERVISER: Truls Olufsen-Mehus gjennomgår hva pensumsbøker for barneskolen sier om kjønn, på Fjordly i Nordfjord.

Trippel-triumf

I høst opplevde han en trippel-triumf. Han ble valgt inn i kommunestyret i Hammerfest, i fylkesstyret i Troms og Finnmark og i bispedømmerådet i Nord-Hålogaland.

Finnmarkingen med østlandsdialekt er utdannet innen markedsføring. For et par år siden ble Kristent Ressurssenter etablert med Truls Olufsen-Mehus som eneste ansatt. Senteret, som skal styrke familiens stilling i samfunnet, har i dag fire ansatte, og mangler ikke penger til satsingen.

15 millioner i drahjelp

Det skyldes en skikkelig drahjelp fra skipsreder Einar Rasmussen. Han har skutt inn 15 millioner kroner som grunnkapital i en stiftelse som Kristent Ressurssenter skal forvalte.

Suksessen til tross. Identiteten sin har Olufsen-Mehus et annet sted:

– Jeg er et Guds barn, sier trebarnsfaren.

Omtalt som konspirasjonsteoretiker

Partikollega i KrF, Idar Kjølsvik, omtaler ham for et par år siden som en konspirasjonsteoretiker. Han mener Olufsen-Mehus «lever i sin egen virkelighet».

Kjølsvik tok til orde for at kollegaen i nord skulle utestenges fra partiet.

– Satte dagsorden

Olufsen-Mehus kalte nylig Pressens hus en rottebolig.

Avisen Vårt Land, som omtalte saken i en leder etterpå, kaller ham «en kontroversiell profil i KrF» og hevder han har lite oppslutning i partiet.

Står du for uttalelsen?

– Min kritikk av innholdet i Pressens Hus var at det er problematisk med en opphopning av den fjerde statsmakt i et bygg. Kritikken fikk forøvrig støtte av redaktør Ove Mellingen i Telemarksavisa.

Han skal på besøk til Pressens hus 15. februar etter invitasjon fra Redaktørforeningen.

– Utspillet satte dagsordenen. Det var også hensikten.

– Løy for å bli likt

Selv ønsker politikeren å leve etter Romerbrevet 12: «Bær kroppen fram som et levende og hellig offer til glede for Gud. Det skal være deres åndelige gudstjeneste».

At det var dette som skulle bli hans livsmål er kanskje ikke akkurat opplagt. Foreldrene var ateister og han fikk ingen kunnskap om tro hjemme. Han kjente heller ingen kristne. Før han var 12 år hadde han flyttet tre ganger og følte seg sårbar og uten tilhørighet. I ungdomstiden i Hammerfest dro han på fester der det var rikelig tilgang på alkohol.

– Men jeg var ikke del av gjengen, så jeg prøvde å tilpasse meg og løy for å bli likt, forteller han.

Investerte i eiendom

Som 18-åring satte Olufsen-Mehus seg som mål å bli rik. Han fikk sommerjobb, tjente nok til å få et lån, og startet et aksjeselskap. Han begynte å handle på børsen og investerte i eiendom.

– Men jeg var ikke interessert i penger.

Han giftet seg med sin Line, som han hadde vært sammen med siden han var 17. De to fant snart ut at de skulle flytte til Trondheim der han kunne gå i gang med en utdannelse innen markedsføring.

– Begynte å stille spørsmål

Som 34-åring gjorde Olufsen-Mehus opp status og kom til at alle, både fattige og rike, stilte det samme spørsmålet: Hva driver vi på med?

– Jeg visste jo heller ikke hva jeg drev på med. Jeg begynte å stille spørsmål og fant frem til Jesus.

Data med soknepresten

Helt konkret skjedde det ved at det kom en ny sokneprest til bygda Kvalsund i Hammerfest som hadde samme hobby som Olufsen-Mehus. Han spurte presten om de kunne spille sammen, og mens de spilte Warhammer og Magic The gathering, pratet de.

– «Tror du på Gud», spurte jeg. «Jeg er jo prest, da», svarte den andre.

– «Men seriøst. Engler? At Jesus går på vannet?»

Presten trodde på det.

Tullinger som trodde på Gud

De spilte sammen i to år. Da hadde Olufsen-Mehus stilt spørsmål om Bibelen, kristen etikk og mye mer.

– Han var mer belest enn meg. Mer kunnskapsrik. Klokere.

Dette var en viktig erkjennelse for den daværende 34-åringen fordi han hadde vokst opp med at de som trodde på Gud «var tullinger».

– Var elsket

Soknepresten utfordret ham til å lese Markus-evangeliet. Han tok fatt og etter fjerde gjennomgang av evangeliet skjedde det noe:

– Jeg oppdaget at jeg var elsket av Gud, uavhengig av prestasjon.

Han fikk snart behov for også å lese bøker og se på Youtube-videoer om sin nyvunne kristentro.

– Jeg måtte kunne forsvare meg når pappa fant ut at jeg var døpt inn i Den norske kirke.

KRF-ERE: Truls Olufsen-Mehus sammen med William Dalsbø fra Stad KrF som har sønnen Peder på armen. I bakgrunnen Leander, sønn til Olufsen-Mehus.

– Jesus i alt

Med seg til Nordfjord har Olufsen-Mehus sønnen Leander som har sett den store forandringen hos faren.

– Før han ble kristen sa han ikke så mye. Etter tre år blandet han Jesus inn i alt, sier 15-åringen.

– En ordfører som står på Bønnelista?

I lokalpolitikken gikk Olufsen-Mehus hardt ut. Han tenkte at han måtte finne ut «hva han var laget av» hvis han skulle tåle å bli stående.

– Jeg kjørte på med de vanskeligste lokale debattene.

Midt i ordvekslingen oppdaget lokalbefolkningen at Olufsen-Mehus stod på valg i Den norske kirke for den konservative grupperingen, Bønnelista. Han sier at det førte til at dynamikken i de politiske debattene endret seg.

– Mine meningsmotstandere sluttet å snakke om politikk. De spurte: «Vil dere virkelig ha en ordfører som står på Bønnelista?» «Sånne som ham sier at det er synd å praktisere homofili». «Han er farlig for demokratiet».

I HARDT VÆR: Han har vært ute en vinternatt, Truls Olufsen-Mehus. Temaet radikal kjønnsideologi har brakt KrF-politikeren til Fjordly i Nordfjord.

Ba Gud om hjelp

Jo hardere det ble politisk, jo mer måtte han be, følte KrF-eren. Han begynte også å lese Bibelen hver morgen, slik at når familien stod opp, satt han gjerne med den i fanget.

Kona hans forstod raskt at han hadde endret syn på alt fra barneoppdragelse til hvordan samfunnet skulle organiseres, sier han.

På denne tiden hadde KrF-politikeren en buddhistisk coach. Han sa: «Du tror på en gud, gjør du ikke? Du sier at du bare ber din gud om styrke. Skal du ikke prøve å be ham om hjelp?».

Det var verdt å prøve, tenkte Olufsen-Mehus: Han ba Gud om hjelp.

– Ikke redd for å utfordre det etablerte

Dagen etter, på et frokostmøte, kom en ung mann bort til ham. Han introduserte seg som Runar, sa han hadde meldt seg inn i KrF, og la til at han ville hjelpe ham. I dag er Runar Enoksen lokallagsleder i Hammerfest KrF.

– Han er en veldig god venn.

ENOKSEN: Runar Enoksen leder Hammerfest KrF.

Det er gjensidig. Til Dagen sier Enoksen at han skjønte raskt at Truls Olufsen-Mehus var en annen type politiker, en han ville bli bedre kjent med og samarbeide med.

– Han var ikke redd for å tenke stort og utfordre det etablerte.

– Mange heier på ham

Enoksen synes det er artig at vennen er blitt «plukket opp» nasjonalt som en lederskikkelse og blir godt tatt i mot når de reiser omkring.

– Noen er kritiske til ham, men både i Den norske kirke, i frikirker og til og med blant muslimer og ateister er det mange som er positive til det han gjør. De heier på ham og vil mye av det samme som ham.

Video på 15 minutter

I 2019 tok Olufsen-Mehus for første gang tak i tematikken rundt kjønn og familie. Det skjedde ved at han laget en 15 minutters video. Han hadde rundt 400 følgere på Facebook på det tidspunktet, og forteller at et par timer etter at videoen var publisert, var den delt hundrevis av ganger.

Midt i de kritiske kommentarene leste han at enkelte skrev at han var «reist opp for en tid som denne», en henvisning som stammer fra dronning Ester i Bibelen som reddet sitt folk fra utslettelse.

Åndskamp

Truls Olufsen-Mehus opplever at han står i en åndskamp.

– Jeg har sett hvordan andre politiske aktører har fått gjennomslag for ideologi og lover i Norge ved å unngå pressedekning, bruke ungdomspartier og kjøre frem saker når mediene er opptatt av andre ting, sier han.

Han ønsker å gjøre ting på motsatt vis. For ham betyr det ikke minst å agere «på høylys dag», holde foredrag, snakke ut i politiske debatter.

Må tåle ekte søkelys

Har det likevel hendt at du selv har gått for hardt ut, vært uforsonlig?

– Noen av mine kritikere synes nok det, men jeg har aldri gått ut mot grupper eller enkeltmennesker, svarer Olufsen-Mehus.

Han sier at politikk og saker må tåle ekte søkelys og saklig kritikk.

– Jeg er kjent for å være både grundig og vennlig, får jeg høre.

Har vurdert å trekke seg

Selve det politiske arbeidet kan Truls Olufsen-Mehus oppleve som utrolig kjedelig. Han synes debattene «om materielle ting» kan være fullstendig uinteressante.

– Ofte har jeg ikke skjønt hvorfor jeg er der og har noen ganger tenkt på å trekke meg.

Under valget i fjor var han ikke topplistet verken på fylkesnivå, lokalt eller i bispedømmet. Han ble derfor forundret da en omreisende predikant sa til ham: «Truls, du må huske på en ting. Det er når du taper at du vinner».

Hundrevis av personstemmer

Utfallet av valget er alt nevnt. Hundrevis av personstemmer løftet Truls Olufsen-Mehus inn i kommunestyre, fylkestyre og bispedømmeråd.

Han tror ikke om seg selv at han er et slags «politisk svar for denne tiden».

– Men jeg tror at det jeg gjør kan bane vei for noen andre som er mer spiselige og kan sikre flertall. Jeg er ikke samlende, sier han.

– Skjelven

Det koster ham noe å åpne munnen i de politiske diskusjonene. Det kan være at noen har sagt noe fra talerstolen som er relatert til verdier. Da dundrer hjertet i brystet og pulsen i øret, og han skribler ned noen setninger og går frem.

– Der sier jeg det som ingen egentlig vil høre, og når det er sagt, er jeg skjelven over hele kroppen. Men da er det sagt.

«Tilbakebetalingen» kommer

Etterpå skjer det som forundrer ham. Ikke det at noen blir sinte og tar til motmæle. Det forventer han. Men det at det kommer politikere bort til ham som takker og sier at de tenker som ham.

«Tilbakebetalingen» kommer også, sier han, og som et eksempel viser han til at regnbuelogoen ble fjernet fra skolesekkene i Finnmark.

– Jeg trodde aldri det skulle skje.

– Nye ansikter som sier det samme

Årene i offentligheten, at han opplever at folk vrir på det han sier og kaller ham «konspirasjonsteoretiker», «mørkemann», «radikal» og «ekstrem», har lært Olufsen-Mehus å ta noen forholdsregler. En av disse er at han har sluttet å lese kommentarfeltene i nettavisene.

– Det kommer ikke noe nytt når du er blitt kalt alt. Det er bare nye ansikter som sier det samme.

Opplever du at du er flink nok til å se den andre siden, for eksempel menneskene som mener at du kritiserer livene deres med sakene du fronter?

– Det er for mange politikere som bruker så mye tid på alle forbeholdene før de kommer til poenget, at det er usikkert hva de egentlig mener. Jeg foretrekker å komme til poenget raskt, sikre at saken er rett forstått, og heller nyansere i ettertid, sier Olufsen-Mehus.

Ville sjekke påstander

Han vender tilbake til 2019. Da han hadde laget video, opprop og leserinnlegg mot radikal kjønnsideologi, ringte Faktisk.no. De ville sjekke ulike påstander fra videoen som på en uke hadde rundt 178 000 «visninger» på Facebook.

En av uttalelsene de ville se på, var politikerens påstand om at «Foreningen FRI går inn for seksualundervisning i barnehagen med sexaktiviteter.»

– Snakker om ulike familieformer

Ingvild Endestad, daværende leder i Foreningen FRI, avviste at de ønsket sexaktiviteter i barnehagen.

– Det nærmeste Rosa kompetanse barnehage kommer å drive seksualitetsundervisning, er at vi snakker med de ansatte i barnehagen om ulike familieformer og om hvordan barn blir til, sa hun.

Kjempet for omdømmet

Han kom ikke godt ut av faktasjekken og fikk et angstanfall, ble kvalm og dårlig.

– Jeg kjempet i time etter time med å styre omdømmet mitt.

Til slutt innså KrF-politikeren at han måtte kapitulere. Han ba:

– Gud hvis du vil ta omdømmet mitt, så er det ditt.

Fred og glede vendte tilbake og han har fortsatt i politikken.

– Står i spissen

William Dahlsbø, lokallagsleder i Stad KrF, som har tilrettelagt for samlingen på Fjordly, skryter av gjesten fra Hammerfest.

– Truls står i spissen i samfunnsdebatten i et tema som er blitt betent. Han er faktaorientert og saklig. I mange politiske debatter har en bare sekunder på seg til å få frem poeng. Det er dumt, for da blir det ofte den som er politisk korrekt som folk nikker til.

– Traff en nerve

Dahlsbø sier lokallaget ville ha Olufsen-Mehus en hel helg for å få tid til å stille spørsmål, «virkelig lære noe» og prøve å forstå. Han har bare fått gode tilbakemeldinger.

– Folk sier det var lærerikt og de vil ha mer av det. Vi traff en nerve, sier Dahlsbø.

Kjell Ingolf Ropstad: KrF-eren sitter på Stortinget for Vest-Agder.

– Mange Stemmer til KrF

Kollega i KrF, stortingsmedlem Kjell Ingolf Ropstad, skriver i en sms til Dagen at Truls har hatt en inspirerende trosreise og et flott engasjement i viktige spørsmål.

– Selv om jeg nok av og til ville brukt litt andre ord, lykkes han med å få mange følgere og også stemmer til KrF.

– Ville ha utrettet mer

Like fullt ønsker Truls Olufsen-Mehus at det skal komme noen som kan ta over. Hadde det skjedd, skulle han ha oppmuntret folk til å støtte opp om kandidaten. Han synes det kan være slitsomt å måtte overbevise folk i eget parti «som ikke ser det opplagte» i spørsmål om kjønn og familie.

– Hvis vi hadde kunnet gå i samlet flokk, ville vi ha utrettet mer, sier han.

– Kjentes godt

Det har ikke alltid vært lett for familien å ha en høyprofilert politiker i familien. I fjor sa kona hans, Line, for første gang at hun forstod hva han holdt på med, forteller han.

– Hun sa: «Jeg forstår at ingen andre gjør dette, så du må bare fortsette».

Da hadde Truls Olufsen-Mehus kjempet med nebb og klør for tokjønnsmodellen i nesten fire år.

– Det kjentes veldig godt.

Truls Olufsen-Mehus (42 år)

Gift med Line, far til tre.

Bosatt i Hammerfest.

Ble kristen som 34-åring.

Prosjektleder Kristent ressurssenter 2022

KrF- politiker: Fylkesleder KrF Troms og Finnmark (2020) og stortingskandidat KrF Troms og Finnmark (2021)

Han ble i fjor høst valgt inn i kommunestyret i Hammerfest, i fylkesstyret i Troms og Finnmark og i bispedømmerådet i Nord-Hålogaland.

Har utdanning innen markedsføring og bakgrunn som gründer, salgssjef, daglig leder, næringssjef og markedssjef.

Powered by Labrador CMS