Truls Olufsen-Mehus fikk nok. Følte seg motarbeidet i partiet
– Det har vært flere uheldige episoder internt i partiet, som jeg synes har gjort vondt, sier han.
Når Dagen møter lokalpolitikeren Truls Olufsen-Mehus i hovedstaden vil han aller helst prate om da han var på byen i Hammerfest sentrum lørdagskvelden før.
Øynene gløder og armene viftes rundt, mens han legger ut om hvordan han fikk dele evangeliet med to unge kvinner. Det er dette han brenner mest for.
Etter hvert dreier praten likevel over på avgjørelsen han tok i forrige måned og det alvorlige bakteppet.
Etter å ha følt seg motarbeidet i eget parti i flere år, leverte han sin utmeldelse til Kristelig Folkeparti (KrF) tidligere i vår. Nok var nok. Energibeholderen var gått tom. Driven borte. Entusiasmen spist opp.
«Du er den eneste grunnen til at jeg fortsatt stemmer KrF», har nordlendingen fått høre mange ganger de siste to årene, forteller han.
– Det er et ansvar jeg ikke vil ta på meg, når jeg ikke har innflytelse i partiet. Da stemmer de på feil premisser. Og partiet får feil oppslutning, sier Olufsen-Mehus.
Mener KrF har blitt mindre relevant
Siden 2019, da han gikk inn i politikken for første gang, har Olufsen-Mehus vært en plogspiss. Han har stått i bresjen i en ideologisk kamp mot Foreningen Fris innflytelse i skolen og mot dem som mener at kjønn er noe mer enn biologi.
Det samme engasjementet har ikke vært å spore i KrF, i løpet av hans tid i partiet. Snarere har taushet og passivitet vært fremgangsmåten, mener den fritt-talende lokalpolitikeren.
Det har gjort verdipartiet KrF mindre relevant, tror han.
Særlig godt husker han første gang kjønn ble tema på NRK-programmet Debatten januar i 2022. Dette hadde vært en gyllen mulighet for KrF til å stå fram med sin politikk.
I stedet var det Senterpartiet-politikeren Jenny Klinge som sto i studio.
Årsaken til at KrF ikke stakk nesa fram, var at de skulle vente på svar fra de rette fagfolkene. Det var beskjeden fra partilederen, ifølge Olufsen-Mehus.
Dagen har fått tilsendt en video fra landsstyremøte til KrF fra samme måned, der kjønn var et tema.
«Det er lov å tenke strategisk», sa Bollestad til partifellene sine den gangen.
«Og nå lar vi Senterpartiet ta den verste støyten», fortsatte hun.
I kjølvannet av hendelsen, forsøkte Olufsen-Mehus å komme i kontakt med partiledelsen. Henvendelsen, som Dagen har fått innsyn i, ble aldri besvart.
– Utmattet
Frustrasjonen over partiets strategi økte. Særlig siden den sto i sterk kontrast til hans egen. Olufsen-Mehus valgte i 2019 å gå offensivt ut og tale høylytt og frimodig om at det kun finnes to kjønn. Slik bygde han seg en plattform.
Samtidig så han sitt eget parti velge taushet som strategi, ikke bare når det gjelder kjønn, men også i konverteringsterapi- og abortsaken, mener han.
– Jeg ble utmattet av hvor vanskelig det har vært å få fram disse sakene i et verdiparti.
Les Olaug Bollestads (KrF) svar lenger nede i saken.
Fri skal ut, mener KrF
Først etter Olufsen-Mehus' utmelding, har Bollestad gått mer konkret til verks.
Nå skal Foreningen Fri og Rosa kompetanse ut av barnehagene og skolen. Også skolehelsetjenesten og undervisningen om kjønn skal oppdateres.
Det kommer fram i et forslag Bollestad og partikollegaene på Stortinget fremmet tidligere denne måneden.
«For vitenskapen må ha forrang for aktivismen, både på skolene og i helsevesenet», skrev partilederen i et debattinnlegg i Dagen tidligere denne måneden.
Har opplevd flere vonde episoder
Særlig det siste halvannet året har vært krevende for Olufsen-Mehus.
– Det har vært flere uheldige episoder internt i partiet, som jeg synes har gjort vondt.
– Har det knyttet seg til sak eller mot deg personlig?
– Mot meg personlig. Det har vært en gjeng KrF-ere som har vært lite begeistret for meg.
Olufsen-Mehus forteller at misnøyen mot ham selv har funnet sted på alle nivå i partiet – helt inn til Olaug Bollestads nærmeste krets.
Flere KrF-politikere har uttalt ønsket Olufsen-Mehus ut av partiet.
Selv opplever Olufsen-Mehus seg utfryst blant visse grupper i partiet.
Avløst av Bollestads nære medarbeider
Til tross for at han var fersk i politikken, ga Olufsen-Mehus sitt engasjement raskt avkastning i form av ledende verv lokalt i kommunen og fylket.
I 2020, bare et år etter at han gikk inn i politikken for første gang, ble Olufsen-Mehus valgt som fylkesleder for KrF i Troms og Finnmark.
Flere uttalelser om kjønn, pride og koronavaksinene, gjorde ham likevel til en kontroversiell skikkelse i eget parti.
To år senere endte han opp med å bli kastet etter en kampvotering, til tross for at han var innstilt på å ta en ny periode.
Da Olufsen-Mehus i 2022 ble avløst som fylkesleder, var det en nær medarbeider av partiets øverste sjef, Widar Skogan, som gikk inn istedenfor.
Han var Bollestads statssekretær, da hun var leder for landbruksdepartementet.
Kalt «mørkemann» av partifeller
Ofte opplever han at meningsmotstanderne demoniserer ham. «Mørkemann», «hatefull» og «ekstrem» er noen av karakteristikkene han jevnlig får utdelt.
Han hadde nok forventet at politikere i andre parti kunne ty til slike ord for å diskreditere ham.
– Men også i KrF er det folk som kaller meg de samme tingene, sier han.
Han forteller om en ukultur i partiet der konservative stemmer blir svertet i lukkede Facebook-grupper.
Skjermbilder som Dagen har sett fra flere kommentarfelter i den lukkede Facebook-gruppen «KrF fram mot 2025 og 2027», viser tidvis opphetet og polarisert debatt.
Opplever et sinne
– Har du reflektert over hvorfor du for noen fremstår så «uspiselig»?
– Det nytter ikke hva jeg sier og gjør. Det er akkurat som de ikke leser hva jeg skriver. Synet deres av meg, endres ikke. Jeg vet ikke hvorfor det er slik.
Han opplever et voldsomt sinne rettet mot seg selv.
– Hvis jeg sier at det bare finnes to kjønn, så høres det for noen ut som at jeg hater noen. Og da har de lov til å hate på meg. Det er mekanismen jeg opplever.
– Trist
Bollestad synes det er trist å høre om opplevelsene Olufsen-Mehus har fra tiden i partiet.
– Men når det er sagt, så er det en beskrivelse som jeg verken kjenner igjen eller er kjent med, sier hun til Dagen.
– Olufsen-Mehus opplever å bli påklistret «mørkemann» og andre merkelapper av politikere i KrF.
– Jeg synes det er trist om han opplever det sånn, men jeg kjenner ikke igjen noe av det. Verken at jeg skulle ha presset han ut eller at noen har kalt han verken det ene eller det andre.
– Har det blitt jobbet strategisk med å minimere Olufsen-Mehus sin innflytelse i partiet?
– Nei. Truls har vært medlem i partiet på linje med alle andre.
– Du har flere ganger snakket om at det skal være god takhøyde internt i KrF. Opplever du at dere lykkes med det?
– Ja. Vi skal romme mange syn, og det er utrolig viktig at begge sider har respekt for hverandre.
– Det har vært flere som har ønsket Olufsen-Mehus ut av partiet. Har det vært rom for ham i KrF?
– Ja, det mener jeg det er. Og så må det gå begge veier. Det skal være rom for Truls, men da må han også akseptere at det er rom for andre med andre syn også.
– Jeg synes at Truls er en viktig stemme, og jeg håper at han kan ombestemme seg. Og jeg ønsker han velkommen tilbake, hvis han ønsker det.
Uenig i kritikken
Partilederen er heller ikke enig med kritikken fra Olufsen-Mehus om at KrF ikke har vært tydelige i saken om kjønn.
Dette er et tema som partiet har jobbet med over lang tid, og forslaget de fremmet for Stortinget tidligere denne måneden er sterkt faglig forankret, forklarer Bollestad.
– Så er det samtidig utrolig viktig, ikke minst i saker som gjelder sårbare spørsmål, at vi gjør dette faktabasert, og har alle fakta på bordet.
Kunne havnet på Stortinget
Tidligere i vår, før han gikk ut av partiet, sjekket Olufsen-Mehus nettsiden Poll of Polls, som summerer sammen ulike parti- og meningsmålinger. Tallene viste at han selv ville være inne på Stortinget gjennom utjevningsmandat.
– Da kjente jeg at jeg ikke ble glad. Jeg ble frustrert.
– Da er nok tiden kommet for å gå ut av partiet, forsto han.
Det utløste at Olufsen-Mehus til slutt valgte å trekke seg, etter flere år med interne kamper.
Skal fortsette å være tydelig
Selv om Olufsen-Mehus ikke lenger står i et parti, blir han sittende både i Finnmark fylkesting og i Hammerfest kommunestyre som uavhengig representant.
Kalenderen er så godt som fylt opp med foredrag og andre prosjekter gjennom Kristent ressurssenter, hvor han er prosjektleder.
Han legger ikke skjul på at det tidvis kan ha blitt litt i overkant med oppdrag. Nå skal han prate med kona og legge en slagplan for hvordan det politiske engasjementet vil se ut fremover.
At han ender opp i et annet parti, utelukker han ikke. Samtidig er han tydelig på at det ikke er noen konkrete planer om å gå inn igjen i partipolitikken.
– Er dette et skritt ut av offentligheten for deg?
– Jeg skal fortsette å være tydelig. Men om folk vil skrive om det er ikke opp til meg.
– Jeg kjenner jeg forvalter et ansvar for mange kristne i Norge. Og det ansvaret tar jeg på alvor, sier Truls Olufsen-Mehus.