VISER STØTTE: Finn Jarle Sæle og Tomas Moltu tror Trump har fått til mye bra i sin presidentperiode.

Trump er siktet for valgløgner – får fremdeles støtte fra kristne, norske profiler

Til tross for siktelser og kontrovers, ønsker kristne norske profiler en republikansk president.

Publisert Sist oppdatert

Sist uke måtte USAs tidligere president nok en gang møte i retten.

I rettsmøtet erklærte Trump seg ikke skyldig på alle punkter i tiltalen knyttet til forsøket på å omgjøre valgnederlaget i 2020.

Til tross for siktelsen er det fortsatt flere norske kristne profiler som støtter den tidligere presidenten. Blant dem er nestleder i Konservativt, Tomas Moltu.

– Selv om Trump var kontroversiell i sin retorikk og væremåte, er det ingen tvil om at han hadde resultater som var gode for verdensfreden, økonomien og mange andre områder i det amerikanske samfunnet, mener han.

Trump mener valget er stjålet

Helt siden Trump tapte valget mot Biden i 2020, har den tidligere presidenten påstått at valget er stjålet, og at det egentlig er han som burde sitte med makten.

Moltu er skeptisk til Trump sin påstand om at det var han som egentlig vant valget.

– For at man skal tro det, må man ha konkrete bevis. Dette er ikke lagt frem, sier Moltu.

IKKE BEVIST: Tomas Moltu har ikke sett bevis for at Trump vant valget i 2020.

Han vil likevel ikke ta stilling til hva han tenker om siktelsen.

– Jeg har ikke kompetansen på amerikansk lov og rett. Det er det få som har, men folk liker å synse. De synser for å forsvare sitt eget syn.

– Politisk motivert

Moltu tror rettsakene mot Trump er politisk motivert. Han tviler på at den tidligere presidenten ville blitt siktet dersom han ikke stilte som presidentkanditat i 2024.

– Det er en forskjellsbehandling i systemet for hvordan man behandler republikanere og demokrater som har blitt synlig. Det er en alvorlig sak, for da har ikke USA likhet for loven.

Som eksempel nevner Moltu kontroverser rundt Joe Bidens sønn, Hunter, og Bill Clinton sitt forhold til sex-forbryteren Jeffrey Epstein.

Angrepet på kongressen

Trumps motstand mot valgresultatet kulminerte 6. Januar 2021 da en mengde av hans støttespillere stormet Kongressen, hvor visepresident Mike Pence skulle godkjenne valgresultatet.

Trump hadde på forhånd ved flere anledninger bedt visepresidenten om å ikke godkjenne valgresultatet. Pence avslo ønsket til Trump og slo fast at han måtte følge grunnloven.

Mike Pence har i ettertid av tatt sterk avstand fra Trump og hans påstander om valgfusk. Dette ga han igjen uttrykk for sist uke.

STORMET KONGRESSEN: 6. januar 2021 stormet flere Trump-støttespillere kongressen.

– Tiltalen i dag er en viktig påminnelse om at alle som setter seg selv over grunnloven aldri burde være president i USA, sa Pence ifølge Fox News.

– Ikke gøy lenger

Bjarte Ystebø er daglig leder i Kristen Media Norge og tidligere redaktør i Norge IDAG. Han har levd tett på den amerikanske høyresiden siden 90-tallet, men er urolig over utviklingen de siste årene.

– Jeg synes ikke amerikansk politikk er gøy lenger. Det er ikke noe som heter sant og usant. Mediene har degenerert til å bli en heiagjeng for den ene eller den andre. Det er like ille på begge sider.

SKEPTISK TIL TRUMP: Bjarte Ystebø ønsker en president med respekt for institusjonene.

Han mener Trump fikk til mye bra politisk og kan forstå hvorfor kristne velgere foretrakk han over Hillary Clinton i 2016. Likevel mener han mye av Trumps opptreden er kritikkverdig.

– Det gjelder hans omtale av andre og hans generelle oppførsel. Så hører det til det å være konservativ at man har respekt for institusjonene. Da han tapte valget, trådte han over en grense.

Et skille

Ystebø mener selv at han alltid har hatt et nyansert forhold til Trump. Likevel har hendelsene den 6. januar satt et skille for ham.

– Jeg hadde respektert ham mer hvis han hadde akseptert valgnederlaget, vist respekt for valginstitusjonene og tatt en politisk omkamp i stedet for å gjøre som han gjorde.

– Hva tror du gjør at mange kristne støtter Trump i sine mange kontroverser, inkludert påstandene om valgfusk?

– Det skjer det samme på begge sider av politikken. Man blir så dypt begravet i ulike virkeligheter. Det er ditt lag mot mitt lag. Da blir fakta, rettskaffenhet og moral underordnet for at eget lag skal vinne, sier han og fortsetter:

– Man er villig til å se gjennom fingrene på mange ting man ikke ville gjort hvis det er den andre siden.

Selv har Ystebø en favoritt, og det er ikke Donald Trump.

– Min definitive favoritt er Mike Pence. Han er en hengiven kristen, en prinsippfast verdikonservativ, en trofast venn av Israel, og en gentleman.

– Hvis du måtte velge, Trump eller Biden, hvem blir det?

– I ti av ti tilfeller vil jeg stemme republikansk, sier Bjarte Ystebø.

– Trump tåler alt

Finn Jarle Sæle er sjefredaktør i Norge IDAG. Han har har tidligere vist støtte til Trump i sin avis.

– Det er mitt standpunkt at vi må ta stilling til hva de kristne støtter i USA. Hvorfor stemmer de evangeliske kristne for Trump, spør han.

GJENVALG: Finn Jarle Sæle håper på Trump som president i 2024.

Svaret, ifølge Sæle, er at Trump kjemper for det ufødte liv, innfører dommere som følger grunnloven, vedtar lover som er bra for næringslivet, og støtter Israel.

– Disse sakene gjør at Trump tåler alt. Det har aldri hendt at en president har overlevd så mye kjør.

– Spinn

– Hvordan forholder du deg til den nye siktelsen mot ham?

– Det er spinn. Siktelsene er en overfortolkning av uttalelser som var rene politiske uttalelser. Det går inn under ytringsfriheten.

– Hvem vant valget i 2020?

– Et valg som er godkjent gjennom alle instanser er bundet, sier Sæle.

– Trump hevder han vant valget. Hva tenker du om det?

– Det er «trumpisme». Han snakker i forstørrelser. Du kan ikke si at det er usaklig å si at valget kunne blitt annerledes. Men hadde jeg vært han, hadde jeg avstått fra sånne formuleringer.

Finn Jarle Sæle ønsker seg Trump som president også i 2024.

– Jeg er enig med de evangeliske kristne som helst vil se Trump som president. Ikke fordi han ligger noe bedre an enn J.F. Kennedy i personlige feil, men på grunn av kampen hvor det står om grunnleggende kristne verdier, og Amerikas kurs.

Powered by Labrador CMS