Twitter-kontoen til USAs president Donald Trumps kampanje ble nektet å legge ut nye meldinger på nettstedet fram til et innlegg, som ifølge Twitter sprer feilinformasjon om koronaviruset, slettes. Facebook fjernet tidligere onsdag et lignende innlegg signert Trump. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Trump-innlegg med koronapåstander fjernet i sosiale medier

Både Facebook og Twitter grep onsdag inn mot innlegg fra Trumps valgkampapparat onsdag. Påstander om at barn er «nesten immune» mot koronavirus ble fjernet.

Publisert Sist oppdatert

De to nettkjempene tok ned innleggene fordi de anser dem for å spre feilinformasjon.

Det er første gang Facebook har fjernet et filmklipp fra presidentens konto for brudd på deres innholdsregler.

I innlegget var det et utdrag fra et intervju Trump gjorde med Fox News, der Trump sa at barn er «nesten immune» mot covid-19.

– Påstanden bryter med vår politikk om spredning av skadelig feilinformasjon om covid-19, sier en talsperson for Facebook til AFP.

Twitter opplyser at de midlertidig blokkerte Trumps offisielle valgkampkonto på grunn av en melding som inneholdt den samme videoen, der Trump forsvarer å gjenåpne amerikanske skoler i september.

– Skamløs ensidighet

Trump-talskvinne Courtney Parella sier at Trump i videoen bare snakket om «det faktum at barn er mindre utsatt for koronaviruset».

– Nok en dag og nok et eksempel på Silicon Valleys skamløse ensidighet mot denne presidenten. Regelverket blir bare håndhevet i én retning, sier Parella i en uttalelse gjengitt av The Hill.

Trump og flere av hans meningsfeller har tidligere anklaget IT-gigantene for å ha en politisk slagside og drive sensur.

Lot misvisende Trump-reklame stå

Facebook kunngjorde i juni at de skulle begynne å merke, men ikke fjerne «nyhetsverdige» innlegg fra politikere som bryter retningslinjene.

Selskapet har imidlertid blitt skarpt kritisert for å ikke slå hardt nok ned på feilinformasjon på plattformen.

I juni begynte Trumps valgkampapparat å spre annonser på Facebook der det ble hevdet at Demokratenes presidentkandidat Joe Biden ville ta finansieringen fra politiet i USA. Fem forskjellige institusjoner som sjekker fakta, PolitiFact, CheckYourFact, AP, FactCheck.org og the Dispatch, konstaterte at det ikke stemmer, ifølge Washington Post.

Alle de fem er del av Facebooks nettverk for å slå ned på feilinformasjon. Annonsene er imidlertid ikke blitt merket og faktasjekkernes konklusjoner er ikke delt med Facebooks brukere, skriver avisen.

Facebook fritar politikere fra selskapets regler mot misvisende annonser. Selskapet tillater ikke andre annonsører å fremme usanne påstander, og fjerner i slike tilfeller annonsene.

Vist millioner av ganger

Trump-kampanjens reklame med varianter av den uriktige påstanden, er siden blitt vist på Facebook 22,5 millioner ganger i mer enn 1.400 forskjellige annonser. Selskapet har fått betalt mellom 350.000 og 553.000 dollar for annonsene, ifølge Washington Posts analyse.

Powered by Labrador CMS