Trump med støtte-erklæring til Israel under toppmøte
– Aldri har to land vært så nære som USA og Israel, sa Donald Trump under pressekonferansen med den russiske presidenten i Finland denne uken.
Denne uken møttes USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin i det finske presidentpalasset i Helsingfors. Etter å ha holdt et lukket møte holdt presidentene en felles pressekonferanse der de fortalte hvilke saker som hadde blitt diskutert og hva de hadde blitt enige om.
Et av hovedtemaene som ble tatt opp var Syria-konflikten. Det har de siste ukene vært store kamphandlinger sørvest i Syria, nær grensen mot Israel. Det ble derfor tatt godt i mot av israelske myndigheter at både Trump og Putin uttrykte støtte til Israel og deres sikkerhetshensyn.
Støtte til Israel
Donald Trump hadde viet spesielt mye oppmerksomhet til Israels-spørsmål under det lukkede møte med Putin. I forkant av møte mellom presidentene hadde også Israels statsminister Benjamin Netanyahu bedt Trump ta opp problematikken med den russiske presidenten.
Trump skrøt av samarbeidet mellom Israel og USA på pressekonferansen etter møte med Putin.
– Vi har jobbet hardt og lenge med Israel. I mange tiår. Aldri har to land vært så nære som USA og Israel, sa Trump.
Trump og Putin hadde under møtet blitt enige om flere ting når det gjaldt Israel, men de ønsket ikke å spesifisere konkret hva de hadde kommet frem til.
– Vi trakk noen veldig gode konklusjoner. Konklusjoner som gjelder Israel, sa Trump til pressen.
Trump gikk ikke inn i detaljer på hva de hadde sagt om Israel, men sa at Putin, i likhet med seg selv, var en sterk tilhenger av Benjamin Netanyahu.
Ønsket rolig grense
Vladimir Putin poengterte hvor viktig det var med stabilitet i Midtøsten og han ønsket å gjenopprette ro og fred på grensen mellom Israel og Syria.
– Vi må tilbake forholde oss til reglene i avtalen mellom Syria og Israel fra våpenhvileavtalen i 1974. Dette vil bringe fred til Golanhøyden og mer fredfullt forhold mellom Syria og Israel. Det vil også gi økt sikkerhet til staten Israel.
Trump var også enig i at våpenhvileavtalen mellom Israel og Syria fra 1974 igjen må tre i kraft. Avtalen kom på plass etter Yum Kippur-krigen i 1973 og Israel og Syria har ikke vært i direkte krig siden den gang.
Som en del av avtalen fra 1974 ble det opprettet en demilitarisert sone på grensen mellom Israel og Syria. I dag er det FN-styrker på Golanhøyden som kontrollerer at det ikke er militære styrker på det avtalte området mellom landene, men de siste ukene har det vært store krigshandlinger rett ved denne sonen. De syriske regjeringsstyrkene har med støtte fra det russiske luftvåpenet gjenerobret Daraa-provinsen der borgerkrigen hadde sitt utspring i 2011.
Bekymret
Israelske myndigheter er bekymret for Irans militære tilstedeværelse i Syria. Iran støtter den syriske presidenten Bashar al-Assad, som nå kontrollerer området langs grensen til Israel.
USAs hovedmål i Syria er har vært å kjempe mot Den Islamske staten (IS). Nå er terrororganisasjonen nesten bekjempet, men Trump mener ikke USAs rolle i konflikten er over enda.
– Jeg gjorde det klart at jeg ikke vil tillate Iran å dra fordel av vår fremgang i kampen mot IS, sa Trump under pressekonferansen.
Iran har militære styrker i Syria som støtter den syriske presidenten Bashar al-Assad. De har tre ganger sendt droner fra Syria inn i Israel og Israel har svart med å bombe iransk infrastruktur i Syria. Det er viktig for Israel at både USA og Russland er enige om at iranske styrker må trekke seg vekk fra grenseområdene mellom Syria og Israel.
Benjamin Netanyahu har vært opptatt av å holde de iranske militsene langt unna grensen mellom Israel og Syria, noe han også tok opp da han møtte Vladimir Putin forrige uke. I bytte mot russisk press mot Iran har israelske myndigheter uttrykt at de ikke vil velte Assad-regimet i Syria.
Jobbe med Israel
– Å jobbe med Israel er en fantastisk ting. Å sørge for sikkerheten til Israel er noe både jeg og Putin ønsker, sa Trump etter møtet med den russiske presidenten.
Benjamin Netanyahu takket både Trump og Putin for at de tok opp Israel som tema på toppmøtet. Noen timer etter den felles pressekonferansen presidentene holdt kom Netanyahu med en offisiel uttalelse for å kommentere møtet.
– Jeg ønsker USA og president Donald Trumps sterke forpliktelser overfor Israel, slik de ble uttrykt i møtet, velkommen. Vennskapet mellom Israel og USA har aldri vært sterkere.
Netanyahu uttrykte også at han satt pris på Israel og Russlands koordinering av militære operasjoner i Syria.
– Jeg setter stor pris på Putins klare uttalelse om at våpenhvileavtalen mellom Syria og Israel må gjenopprettes, la statsministeren til.
Anstrengt forhold
Begge presidentene virker til å ha et godt forhold til Benjamin Netanyahu, men forholdet mellom Russland og USA har vært anstrengt helt siden 2014. Putin uttrykte at dette er noe begge parter nå må jobbe for å forbedre, noe Trump også var enig i.
Putin skrøt av samarbeidet mellom sikkerhetstjenestene i Russland og USA, blant annet under sommerens fotball-VM. Den russiske presidenten uttrykte et ønske om mer samarbeid mellom landene, spesielt i sikkerhetsspørsmål.
Han pekte på borgerkrigen i Syria som en konflikt USA og Russland samarbeider for å løse. I forkant av møtet var det ventet at Syria kom til å bli et av hovedtemaene som ble tatt opp. Også Israels situasjon og den israelske grensen til Syria ble diskutert.
Avgjørende møte
USAs president Donald Trump la stor vekt på hvor viktig dette møtte hadde vært. Trump mente forholdet mellom landet hadde vært forferdelig før møtet, men at det nå var på bedringens vei.
– Vi gjør det veldig bra med Russland nå. Men forholdet mellom landene var forferdelig for fem timer siden, sa presidenten til Fox News rett etter den felles pressekonferansen med Putin.
Etter at Russland annekterte Krim-halvøya og gikk militært inn i Øst-Ukraina har landet vært rammet av omfattende sanksjoner, både fra USA og EU. Russland har også svart med motsanksjoner, som blant annet har rammet Italia hardt.
Nå mente den amerikanske presidenten at det var viktig å velge dialog fremfor en isfront mot Russland.