– Trumps anerkjennelse kom på feil tidspunkt
Tidligere amerikansk sjefsforhandler støtter Donald Trumps anerkjennelse av den israelske hovedstaden, men har liten forståelse for tidspunktet og måten det ble gjort på.
Som en reaksjon på at USA har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad, har palestinske ledere stemt ja til at PLO bør trekke anerkjennelsen av staten Israel.
Det er ikke klart om avstemningen i Det palestinske sentralrådet er bindende for PLO, men den ses på som nok et uttrykk for at palestinernes tillit til USA er i ferd med å forvitre. Fra før har president Mahmoud Abbas sagt at USA ikke lenger er i stand til å utføre noen meglerrolle i Midtøsten.
Uten forvarsel
– Jeg har ingen problemer med at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Det er et uomtvistelig faktum at byen har en sentral rolle i den jødiske narrativen, sier Dennis Ross, som mandag holdt foredrag for det internasjonale pressekorpset i Jerusalem.
Ross har imidlertid sterke synspunkt på prosessen som ledet frem til anerkjennelsen. Han tror dårlig håndtverk fra den amerikanske administrasjonens side, kan gjøre det vanskelig fremme den amerikanske fredsplanen som er på trappene.
– Trumps kunngjøring kom overraskende på mange. Han burde gitt landene i regionen et forvarsel på at anerkjennelsen ville komme. Allerede i juni, da Trump utsatte vedtaket om å flytte ambassaden, burde administrasjonen i det stille kontaktet arabiske ledere som Sisi, Abdullah og Salman. En burde diskutert med disse hvordan en burde ordlegge seg i forbindelse med en fremtidig anerkjennelse, slik at kunngjøringen skapte minst mulig problemer for de arabiske nabolandene, sier USAs tidligere sjefforhandler I Midtøsten.
Palestinske røtter
Har tror dessuten at reaksjonen fra palestinsk side kunne blitt annerledes, dersom presidenten hadde anerkjent at også palestinerne har en tilknytning til Jerusalem.
– Da han kom med kunngjøringen, tok han opp israelske rettigheter, behov og krav, men han sa ingen ting om palestinernes interesser i Jerusalem. Hadde han gjort det, kunne Abbas overfor sine egne vist til at palestinernes krav ikke var oppgitt, sier Ross.
Han er også klar på at anerkjennelsen av Jerusalem burde blitt brukt som et insentiv til å få israelske ledere tilbake til forhandlingsbordet.
Tostasløsning
Det er snart 25 år siden palestinerne og Israel inngikk Osloavtalen, anerkjente hverandre som forhandlingspartnere og innledet en prosess mot en endelig fredsavtale.
Etterhvert som årene har gått har flere og flere mistet troen på at en avtale er mulig, men Ross holder fast på sin støtte til tostasløsningen.
– Det gjør jeg av den grunn at det ikke finnes gode alternativer. Når en ser på konfliktene som utspiller seg i Midtøsten nå, forstår de fleste at to folk, med så forskjellige virkelighetsoppfatninger, ikke kan bo i en felles stat, sier han.
Konkrete tiltak
Siden partene etter hans syn har mistet all tillit til hverandre, tror han ikke på fremgang i forhandlingene nå. Men han foreslår flere konkrete tiltak partene kan sette i verk for å komme hverandre i møte.
– Det er ikke noe problem med israelske bosetninger, men de bør begrenses til visse områder på Vestbredden. Som amerikansk sjefsforhandler på 90-tallet, så jeg hvordan bygging og utviding av bosetninger ga palestinske ledere en følelse av maktesløshet og inntrykk av at okkupasjonen aldri ville ta slutt, sier han.
På den andre siden mener han palestinerne har en stor jobb å gjøre for å overbevise israelerne om at de mener alvor med sin anerkjennelse av Israel.
– De må begynne med å anerkjenne den jødiske tiknytningen til Jerusalem. Dernest må de slutte med å belønne terrorister, sier han.
Mange hatter
Palestinernes president Mahmoud Abbas er 82 år og har skrantende helse. Flere israelske kommentatorer har pekt på at Abbas har «kuttet hodet av» de fleste mulige etterfølgere i Fatah-partiet, og at det derfor er svært usikkert hva som vil skje dersom han blir alvorlig syk eller faller fra.
På spørsmål fra Dagen, om hvordan han tror situasjonen vil utvikle seg etter Abbas, svarer Ross at heller ikke han kan se inn i fremtiden. Men han tror at de mange hattene til Abbas vil bi fordelt på flere.
– Abbas er både Fatah-leder, PLO-leder og president. Siden det ikke finnes noen klar etterfølger, tror jeg de mange rollene hans vil bli fordelt på ulike personer dersom han faller fra, sier Ross.
Han håper et nytt palestinsk lederskap vil følge i sporene til tidligere statsminister Salam Fayyad, som gikk av i 2013 på grunn av uenighet med Abbas om reformer.
Fungerende og fredelig
Fayyad er kjent for å ha kommet med følgende uttalelse:
«La oss bygge en stat, slik at ingen kan nekte for at den eksisterer».
– Fayyad la vekt på å bygge palestinske institusjoner, og det må også fremtidige palestinske ledere gjøre. hvis ikke vil verken israelerne eller verdenssamfunnet ha tro på det palestinske prosjektet, sier Ross til Dagen.
I 2005, i forkant av den israelske tilbaketrekkingen, talte Ross til palestinske ledere i Gaza.
– Jeg sa til dem at de nå hadde muligheten til å kontrollere sin egen skjebne. Dersom israelerne så at de klarte å bygge opp et fungerende og fredelig samfunn på Gaza, ville muligheten for en løsning på Vestbredden også være større, sier Ross.
Han beklager at det palestinske lederskapet ikke grep anledningen.