Trygdesvindel for 271 millioner i fjor
Nav anmeldte trygdesvindel for 271 millioner kroner i fjor. Det er ny rekord.
Vel 1.200 personer ble anmeldt, som er noe lavere enn tidligere år. Men sakene som anmeldes er større enn tidligere. De fem største sakene i 2014 utgjør 10 millioner kroner til sammen.
– Dette er en bevisst prioritering om å anmelde de største sakene til politiet, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.
De mindre sakene unngår heller ikke reaksjoner fra Nav.
– De får ikke dagpenger i en periode, og de må betale renter på beløp som kreves tilbakebetalt, sier Lystad.
De fleste er anmeldt for bedrageri av arbeidsavklaringspenger (AAP) og dagpenger.
Stor risiko
Til sammen har Nav anmeldt 991 personer for å ha svindlet 200 millioner kroner. Av disse har 813 personer vært i arbeid uten å melde ifra til Nav. I tillegg har Nav anmeldt flere for å ha oppholdt seg i utlandet samtidig som de har fått penger fra Nav.
– De som velger å gi uriktig informasjon løper en stor risiko for å bli avslørt. Vi har gode metoder, og fra og med 2015 blir mulighetene for å avdekke svindel enda bedre. Alle arbeidsgivere vil nå levere inn månedlige inntektsopplysninger til Skatteetaten. Dette får vi tilgang til i vårt kontrollarbeid, sier Lystad.
Den største enkeltsaken gjelder svindel for 2,4 millioner kroner. Her har Nav anmeldt en person for å ha drevet omfattende arbeidsvirksomhet over lengre tid i ektefellens firma og samtidig mottatt uførepensjon.
Ni svindlet for 13 millioner
15 av sakene gjelder svindel for over en million kroner. Ni av disse gjelder svart arbeid.
– Bare fra Nav har disse ni svindlet til seg mer enn 13 millioner kroner. I tillegg har de unndratt skatter og avgifter slik at svindelen av samfunnets felles midler blir atskillig høyere,
Sakene er ifølge Nav vanskelig å avdekke og krever tett samarbeid med andre etater, og spesielt Skatteetaten og Arbeidstilsynet.
– Vi ser klare gevinster ved tettere samarbeid. De som svindler Nav, kan også ha noe uoppgjort med Skatteetaten eller andre offentlige etater, sier Lystad.