«Tukler» gjerne med skaperverket
Nestleder Helga Pedersen (Ap) vil forvalte skaperverket ved å kjempe for eggdonasjon og tidlig ultralyd. Men hun synes det er vanskelig å trekke etiske grenser for bioteknologien.
Helga Pedersen forventer at Arbeiderpartiets landsmøte denne uken vil programfeste å åpne for eggdonasjon, et offentlig tilbud om tidlig ultralyd og assistert befruktning for enslige.
Hvor den etiske grensen skal gå for å forske på mennesker og produsere barn, har hun ingen fasit på.
- Jeg synes det er vanskelig å si at akkurat her går streken. Det er ekstremt krevende debatter både rent teknisk, men ikke minst etisk, sier Pedersen.
Bioteknologi har vært blant de viktigste sakene under partienes landsmøter så langt denne våren. SV og Venstres landsmøte er på linje med på Aps programforslag, mens Senterpartiet sier nei til blant annet eggdonasjon.
Nylig ble det klart at stortingsmeldingen om revisjon av bioteknologiloven ble stoppet av Sp. Fredag skrev Dagen at Pedersen likevel tror at eggdonasjon med tiden skal bli tillatt.
Har god samvittighet
Arbeiderpartiets nestleder er selv aktiv kristen og går jevnlig i kirken. I fjor fortalte hun Dagens lesere om sitt forhold til pinsen.
- Den hellige ånd er det som inspirerer oss til fortsatt å samles til gudstjeneste eller annet kristent samvær, sa Pedersen.
- Hvordan gjenspeiles din kristne tro i dine politiske standpunkter?
- Godt spørsmål. Jeg har for det første veldig god samvittighet for de standpunktene jeg har på eggdonasjon og assistert befruktning, sier hun.
Pedersen mener at vi skal ha respekt for skaperverket og forvalte det på en god og klok måte.
- Så er det de som har beskyldt meg og Arbeiderpartiet for at vi med forslaget om eggdonasjon vil tukle med skaperverket. Jeg forstår at det spørsmålet blir stilt, samtidig kan man også spørre seg - er det ikke det man gjør når man innfører andre former for medisinsk behandling, spør hun.
- Infertilitet er en sykdom
Pedersen mener at historien om helsevesenet og «alt det fantastiske vi kan gjøre for pasienter i Norge» handler om at vi nettopp griper inn i det som kan ses på som en naturlig utvikling.
- Vi forlenger liv, vi redder mange fostre, sier hun.
- Men bioteknologi handler jo ofte om å skape liv?
- Jo, men så ser jeg på infertilitet som en sykdom. Det er også definert som en sykdom av WHO (Verdens helseorganisasjon red.anm.) Vi har for lengst åpnet for sæddonasjon, og begynte faktisk med det i Norge før krigen. Jeg opplever at det er bred aksept for det i det norske samfunnet. Da blir det litt uforståelig for meg hvorfor man da skal behandle egg- og sædceller på forskjellige måter.
Pedersen sier at hun har stor respekt for motstandere av eggdonasjon, men er mest opptatt av likestillingsargumentet.
- Jeg mener at det er helt feil, både biologisk og prinsipielt på andre måter, å forskjellsbehandle far og mor. Jeg mener at både far og mor er like viktige i et barns liv. De barna som blir til ved hjelp av assistert befruktning er jo barn som er meget sterkt ønsket av de som blir foreldrene deres i framtiden, sier hun.
Vanskelig etikk
Mens Ap har en liberal holdning til flere bioteknologiske løsninger, er partiet mot å åpne for surrogati i Norge.
- Det handler om de etiske betenkelighetene ved å åpne for surrogati. Det medfører risiko for menneskehandel og utnyttelse av kvinner i en vanskelig livssituasjon, sier Pedersen og viser til indiske surrogatmødre.
Hun har også en annen grunn til å si nei til surrogati:
- Den som skal være mor til barnet skal også være den som bærer risikoen med svangerskapet, sier nestlederen.
Pedersen skjønner godt at det er motforestillinger mot å forske på overtallige, befruktede egg og at man skal kunne donere dem bort - altså en kombinasjon av egg- og sæddonasjon.
- Men er det bedre å destruere det, enn å bruke det i forskning eller til å skape et nytt liv? Jeg mener at det å kunne bruke et liv som er skapt til noe godt må være mulig å forsvare fremfor å destruere det, sier hun.
Borgerlig skremmebilde
Til høsten er planen å vinne stortingsvalget og fortsette med det rødgrønne prosjektet. Pedersen holder åpen døra for å samarbeide videre med KrF i enkeltsaker som velferd framfor skattekutt.
- Arbeiderpartiet og KrF har ideen om rettferdighet og solidaritet til felles.
Og det er nettopp disse sakene hun skal fiske etter kristenkonservative velgere med.
- Et sterkt fellesskap som tar vare på alle. Uansett hvor godt utgangspunkt en har i livet, vet aldri hva livet kan bringe med seg, så det er viktig at vi har fellesskapet i ryggen, sier Pedersen.
Den siste tiden har Høyre overtatt posisjonen som det største partiet i Norge på de fleste meningsmålingene. Pedersen frykter en borgerlig regjering der Frp blir nummer to-partiet.
- Det er det mest mørkeblå regjeringsalternativet vi noen gang har hatt i Norge. Det vil føre til mer skattekutt-politikk, kommersialisering av helsevesenet og storstilt privatisering av norsk skole. Det vil være mange skritt i en helt annen samfunnsretning enn det vi står for, advarer Pedersen.
Nett-TV: Vi overfører Aps landsmøte direkte på www.dagen.no fra torsdag formiddag.