DEBATT: Partiet De Kristne stusser vil problematisere tallet 10.000 i debatten om syrikse flyktninger.

Tull med flyktningtall

PDK mener det er gått moral og mantra i tallet 10.000, når det snakkes om flyktninger fra Syria. De mener det er plass nok til å hjelpe flyktningene nærmere hjemlandet.

Publisert Sist oppdatert
ÅPENHET: Rikard Seltveit vil nå muslimske flyktninger med evangeliet.

Debatten gav tydelig preg av at flere delegater mente Norge bør være meget restriktive på å ta inn flyktninger. «Skal vi ta inn de som har betalt 2.000 dollar for å komme seg over Middelhavet, eller de kristne som systematisk blir forfulgt for sin tro», spurte en.

Kjartan Mogens fra Telemark var like tydelig.

– Jeg mener Norge skal være opptatt av at vi har korset i flagget. Skal vi ta imot flyktninger bør det være de kristne, vi skal være et parti for kristenfolket. Når det var krig i Norge flyktet vi til Sverige, vi dro ikke halve verden rundt, sa han.

Rikard Seltveit, fra Notodden i Telemark, var uenig med sin partikollega.

– Du skal elske din neste som deg selv. Jeg synes det er trist å høre at vi ikke vil ha folk hit på grunn av penger eller at de er muslimer. Dette er folk som har det vondt, det er krig, det er sult. For min del kan vi legge til en null i tallet 10.000, sa han.

Også partilederen tok ordet.

– Jeg tar sterk avstand fra differensiering på religion. Vi skal ha et stort hjerte for mennesker som tror og tenker annerledes enn oss. Kjernen i det vi diskuterer her er tallet 10.000. Plutselig er det et hellig tall, uten diskusjon om kostnader, sa Erik Selle.

Misjon

Til Dagen sier Seltveit at han ble litt overrasket over at så mange delegater uttrykte seg såpass restriktivt.

– Nestekjærlighet er det viktigste. Alle i partiet er for å hjelpe, men det er nok noe frykt for muslimer. Det er viktig å hjelpe uavhengig av religion, og det er viktig å ha en god integreringspolitikk. Hadde det vært snakk om svensker på flukt ville vi tatt i mot tusenvis. Det var heller ingen kvote på nordmenn da vi flyktet til Sverige under krigen.

Seltveit er opptatt av at de kristne som forfølges må få vår hjelp og støtte. Men han har en annen innfalsvinkel også.

– De kristne har jo Jesus. Det har ikke muslimene. Kanskje det derfor er enda viktigere å hjelpe dem. Kommer de hit til Norge er de lettere å nå med evangeliet, sier han.

Partileder Erik Selle mener debatt og forskjeller innad i partiet er et godt tegn.

– Dette er en debatt med mye følelser. Vi er et ungt parti og det er et poeng i seg selv å få frem debatt og uenighet. Det er helt åpenbare forskjeller i vinkling og betoning. Det vi ønsket å gjøre med resolusjonen var å problematisere tallet 10.000. Jeg har ikke sett noen begrunnelse for hvorfor dette tallet er det riktige. Det blir en godhetsindustri på våre premisser.

Dugnadsparti

På landsmøtet var det mye formaliteter som skulle gjennomgås. Partiet drives nærmest på dugnad, delegatene betaler selv oppholdet, så det var et ønske om at møtet kun skulle gå over én dag. Veksten i partiet er såpass stor at lederen antydet at neste års møte ville gå over en helg.

– Dere kan bare begynne å spare til det, smilte Selle.

I sin tale til møtet presenterte Selle noen av partiets ambisjoner. De er betydelige.

– Vi har en uutnyttet ressurs i landet vårt. Det er de kristne innvandrerne. Jeg håper at PDK blir det første partiet som leverer en kristen innvandrer til en ministerpost, sa han til applaus.

– Det standpunktet blir jeg sikkert sablet ned for, men jeg er en drømmer. Det er drømmerne som forandrer verden.

Talen dreide seg ellers om å styrke forsvaret, støtte Israel, støtte de kristne som forfølges i Midtøsten og elske muslimer.

– Politisk islam og sharia er vi imot. Elementer hvor man utøver domsavsigelse for å tro og tenke fritt er vi i mot. Men menneskene vil vi elske. Menneskene lider i denne verden, og vi vil ha omsorg for dem uavhengig av tro og hudfarge. Det vil jeg slå klinkende klart fast, sa Selle.

Valgkamp

Mange av delegatene på møtet er på listeplass for første gang i sitt liv. De skal drive valgkamp mot partier med mye mer erfaring. Derfor fikk de en liten innføring av folk som har vært med tidligere, i alt fra medieskrekk til valgkampmateriell. Erik Selle mener likevel at økonomien er partiets største utfordring i valgkampen.

– Hvordan få ut mest mulig informasjon til velgerne, med de midlene vi har. Det er veldig mye bra folk her, det er mange som har mye erfaring fra yrkesliv og frivillighet. Men vi har færre partiveteraner som disse kan lene seg på enn det andre partier har.

PDK

Kristent, konservativt parti stiftet i 2011 på Moster i Bømlo kommune.

Partiets første valgdeltakelse var ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2011. Der stilte de partiliste kun i Bømlo kommune, og fikk 6,5 prosent av stemmene og to representanter i kommunestyret.

Under Stortingsvalget i 2013 fikk partiet en oppslutning på 0,6 prosent.

Stiller lister i 70 kommuner under årets valg.

Powered by Labrador CMS