Tutu åpner for å tilgi massemorderen Breivik
Nordmenn må være åpne for å tilgi Anders Behring Breivik, mener nobelprisvinner Desmond Tutu.
– Det er det vi mener. Det er nok også Guds holdning, sa Desmond Tutu på en pressekonferanse i Oslo mandag.
– Gud hater ingen, vi er alle Guds barn. De av oss som blir onde barn, er fortsatt barn som hører til familien, sier erkebiskopen.
SE VIDEO: Tutu er i Norge for å promotere sin bok «Tilgivelse», som han har skrevet i samarbeid med datteren Mpho (video fra NRK):
Tirsdag kveld skal far og datter ha en samtale om tilgivelse med advokat Geir Lippestad i Oslo Konserthus. Lippestad forsvarte Breivik i 22.-julirettssaken.
– Hat tjener ingen
Tutu utdypet hvordan han mener nordmenn kan forsøke å tilgi Breivik, som 22. juli 2011 sto bak det verste terrorangrepet på norsk jord siden andre verdenskrig.
Sørafrikaneren understreker at det ikke er noen motsetning mellom å tilgi og å vise avsky mot den «forferdelige handlingen som straks må fordømmes.»
Tutu understreker at man står overfor et valg når man skal håndtere det som har skjedd.
– På den ene siden kan man fortsette med sinne og bitterhet og et begjær om å slå tilbake. På den andre siden kan man – uten at man tolererer handlingen – forsøke å finne svar på spørsmålet «hva har jeg å tjene på å hate ham?»
– Vi vet alle at når man bygger opp under hatet i hjertet, har det også fysiske konsekvenser, sa Tutu, som understreket at tilgivelse har motsatt effekt både mentalt og fysisk.
Både erkebiskopen og datteren hans fremholder at tilgivelse ikke først og fremst handler om den som blir tilgitt, men om den som tilgir.
– Ingen kan si at man skal tilgi, men vi kan åpne for å tilgi. Invitasjonen til å tilgi er til sjuende og sist ikke til fordel for den som blir tilgitt, men for den som tilgir, sa Mpho Tutu.
20 år etter apartheid
Det er nå 30 år siden Desmond Tutu ble tildelt Nobels fredspris. Samtidig er det 20 år siden apartheid ble avskaffet i hans hjemland Sør-Afrika. Erkebiskopen ledet sannhets- og forsoningskommisjonen som systematisk gikk gjennom forbrytelser begått under apartheid-styret.
I Oslo ble Tutu bedt om å kommentere konflikten mellom israelere og palestinere i lys av Sør-Afrikas historie med raseskillepolitikk. Han tegnet et dystert bilde.
For en sørafrikaner er det vanskelig å se en delingsmur, veisperringer, veier palestinerne ikke får bruke, og ødeleggelse av boliger, slo Tutu fast. Samtidig understreket han at det fortsatt er håp om en «relativt fredelig» løsning på konflikten.