Beslaglagt: Politiet beslagla en mengde kameraer, datamaskiner og annet produksjonsutstyr da de aksjonerte mot SAT-7s lokaler i Egypt lørdag.

TV-stasjonen SAT-7 i politiets søkelys

Politiet ransaket lørdag kontorene til den kristne TV-stasjonen SAT-7 i Kairo. Stasjonen anklages for å drive ulovlig.

Publisert Sist oppdatert

Staben i SAT-7s studio i Kairo var i full sving med å ferdigstille et program om religions- og ytringsfrihet som skulle sendes samme kveld, da politiet lørdag plutselig sto på døra med ransakelsesordre.

TV-stasjonens kontor og studio ble gjennomsøkt, og store mengder kamera, datamaskiner og annet produksjonsutstyr ble beslaglagt. Egypt-kontorets direktør, Farid Samir, ble holdt i varetekt på den lokale politistasjonen. Ifølge nyhetstjenesten Middle East Concern ble han løslatt samme kveld etter at egyptiske kirkeledere hadde engasjert seg i saken.

Les også: Her lager de skolefjernsyn for flyktningbarn

Rettshøring

Grunnen til politiaksjonen var anklager fra det statlige sensur-kontoret om at SAT-7 manglet nødvendige lisenser og dermed drev ulovlig.

Søndag møttes partene i et rettsmøte, der SAT-7 ble konfrontert med anklagene.

Om 14 dager skal det holdes ny rettshøring der det blir avgjort om saken avvises eller går videre i rettssystemet.

– Da håper vi at saken blir løst og alle misforståelser blir oppklart, sier Kurt Johansen, Europa-direktør i SAT-7.

I mellomtiden har TV-stasjonens Egypt-avdeling store utfordringer, fordi politiet beholder det beslaglagte utstyret til saken er avgjort.

– Det vil si at det blir umulig å produsere noe som helst, sier Johansen.

Les også: Millioner ser kristent barne-tv i Midtøsten

OPTIMIST: Europa-direktør Kurt Johansen er overbevist om at det egyptiske sensurkontorets anklager mot SAT-7 skyldes misforståelser.

– Misforståelser

Europa-direktøren er overbevist om at anklagene mot TV-stasjonen skyldes misforståelser.

– En av anklagene rettet seg mot Farid Samir. Det ble hevdet at han var grunnlegger og eier av SAT-7 og drev TV-kanal uten lisens fra egyptiske myndigheter. Dette er feil. Han er verken grunnlegger eller eier, og Egypt-kontoret er ingen egen TV-kanal. Det er en produksjonsavdeling som lager programmer til den internasjonale TV-stasjonen, og dette blir sendt fra Kypros.

– Det ble også hevdet at vi manglet lisenser til programvaren vi brukte på datamaskinene våre, men det stemmer heller ikke. Lisensene er i orden.

– Hvorfor tror du at det statlige sensur-kontoret retter disse anklagene mot dere?

– Vi forstår det ikke. Vi vet ikke hvorfor de går ut mot oss på denne måten, svarer Kurt Johansen.

Selv om de ansatte opplevde politiaksjonen som frustrerende, har de i ettertid tatt hendelsen med stor ro, forteller han.

Surrealistisk

Det ble ikke laget noe program om religions- og ytringsfrihet i Egypt-studioet lørdag. I stedet hev man seg rundt i TV-stasjonens nye studio i Beirut og laget programmet der i stedet.

– Hva tenker du om at det var et program om ytringsfrihet som ble stoppet i Egypt?

– Sensur-kontoret visste nok ikke at det var et slikt program vi skulle sende lørdag kveld, men situasjonen opplevdes likevel som surrealistisk, sier Johansen.

Nå jobbes det på spreng med å flytte produksjonen av de andre programmene som skulle lages fra Egypt de neste 14 dagene.

I et nyhetsbrev som ble sendt ut mandag ettermiddag, ber SAT-7 om forbønn.

Negativ trend

Etter at Egypts militære grep makten i et kupp i juli 2013 har de slått ned på en rekke uavhengige medier og kastet flere journalister i fengsel. Organisasjonen Freedom House ropte i fjor varsko på vegne av ytringsfriheten i Egypt.

Få dager etter at president Abdel Fattah el-Sisi i fjor høst hadde forsikret om at det rådet full ytringsfrihet i landet, beslagla myndighetene alle utgavene av landets største private avis, Al-Masry al-Youm. Bakgrunnen var en artikkel der en tidligere etterretningsagent fortalte om fangeutveksling med Israel.

I juni i fjor ble tre journalister fra Al Jazeera dømt til sju års fengsel fordi en domstol fant dem skyldige i å ha kringkastet «falske rapporter om sosial uro». De tre ble sluppet fri i september i år, melder NTB.

fakta SAT-7

Kristen satelitt-TV som sender på arabisk, persisk og tyrkisk til 22 land i Midtøsten og Nordafrika

Begynte sine første TV-sendinger i 1996

Visjonen er å gjøre evangeliet tilgjengelig for alle og å støtte og styrke kirkene i regionen.

Powered by Labrador CMS