«På tro og Are»-programlederen havnet i forbønnsstolen hos profetskolen Brølende Lam. – Jeg tenkte «Hva skal jeg gjøre hvis Jesus kommer til meg nå?», sier Are Sende Osen.

Tviler-kjendis ser på tro i ny TV-serie

Den ikke-troende programlederen Are Sende Osen tar opp helbredelse, Jesus-tro, forsakelse og åndelige opplevelser i beste sendetid.

Publisert Sist oppdatert

Den andre sesongen av «På Tro og Are» hadde premiere på NRK1 torsdag kveld.

Du kan se første episode på NRKs nettsider.

Den første sesongen gikk i 2010 og handlet om religioner i dagens Norge.

– I seks programmer presenterte vi seks forskjellige religioner, sier Sende Osen til Dagen.

Den store bredden i religioner gjorde at det ble mange nye landsmenn som kom til orde. Nå tar han heller utgangspunkt i et knippe sentrale religiøse temaer og møter i større grad etnisk norske personer som belyser disse gjennom sitt trosliv.

Fyller tomrom

Programlederen påpeker at Den norske kirke mister medlemmer og opplever fallende oppslutning om kirkelige handlinger.

– Men jeg tror ikke at folk dermed er mindre åndelige, spirituelle eller religiøse. Gjennom programmene prøver jeg å finne ut hva som har fylt opp tomrommet som er skapt, sier Sende Osen.

De fire programmene i serien tar etter tur opp helbredelse, Jesus, forsakelse og jakten på en åndelig opplevelse.

Flere virksomheter i Kristen-Norge får besøk: Menighetene Brølende Lam i Hokksund og Jesusvenner i Bergen, Nordisk bønnesenter i Levanger, katolske munker utenfor Levanger og Misjonshøgskolen i Stavanger.

Han har også vært på visitt hos scientologer, en healer, en etnisk nordmann som har konvertert til islam, Jehovas vitner, karismatiske muslimer og tilhengere av Hare Krishna.

Utholdende vitner

Selv om Are Sende Osen har flere prester på familietreet, har han vokst opp med ikke-troende foreldre.

– For meg er det veldig uvant at religionen preger livet. Det er veldig interessant å se hva som er likt og forskjellig i hvordan jeg og troende mennesker lever livet sitt, sier han.

Eksempelvis synes han det gjør inntrykk at enkelte av medlemmene i Jehovas vitner bruker 80 timer i måneden på husbesøk.

– De gjør jo det fordi de mener at de har funnet selve svaret og vil dele det med andre. Jeg vet at noen er nærmest uhøflige når de ringer på døren, men jeg synes man skal si tusen takk og så eventuelt at det ikke passer. De gjør jo dette fordi de vil ha med seg mennesker til paradis, sier Sende Osen.

Fra Nordisk bønnesenter får Dagen opplyst at man opplevde et godt samarbeid med NRK. Tv-teamet deltok under en bønnedag på senteret og var også med til Trondheim der det ble bedt for syke. Bønnesenteret håper deres bidrag kan gi ære til Gud og vise vei og gi håp for mennesker.

Bedre verden

Møtene med troende mennesker av svært forskjellige avskygninger har gitt ham inntrykk av at de har én viktig ting felles.

– Når jeg og mine venner og naboer våkner til en ny dag, er det til en ny dag som vi skal gjennom, og det kan være på forskjellige måter. De religiøse tenker derimot at verden skal være bittelitt bedre når de legger seg enn den var da de sto opp, sier han.

Han innser at dette gir livet en ekstra dimensjon, men synes også det er vanskelig å forstå - og kan virke slitsomt.

Dessuten ser han at de troende er opptatt av hva som skal skje etter at livet på jorden er slutt.

– Mange er opptatt av belønningen som venter etterpå. Samtidig ser jeg at de får noe igjen her på jorden, sier programlederen.

Flere av menneskene han har møtt, gir uttrykk for at livet hans som ikke-troende må være fattig uten Gud.

– Det er jo utfordrende for meg. Og jeg kjenner at jeg blir ganske sliten i hodet når jeg prøver å skjønne hvordan de tenker, sier han.

Overvant skepsis

Noen kviet seg for å stille opp, men lot seg overbevise etter hvert.

– Alle får se innslaget med dem før vi sender det og komme med kommentarer og innspill, sier han, men understreker at de medvirkende ikke får redigere programmet.

– For oss er det likevel viktig at når de tar sjansen og åpner seg for oss, skal de ikke angre seg etterpå, sier Sende Osen.

Både Jehovas vitner, muslimer og ikke minst scientologer opplever ifølge programlederen at de blir misforstått av storsamfunnet. Derfor er han opptatt av at de skal få komme til orde på egne premisser.

– I dagens verden tror jeg det er viktig å fokusere på hva vi har felles i stedet for hva som skiller oss fra hverandre. Det er en slags misjon jeg har med dette programmet. Vi er ikke ute etter å skape konfrontasjoner og øke forskjeller, men heller se at det er mye mer som er likt, sier han.

Fellesskapsfølelse

En av verdiene som han ser at de aktive troende opplever, er samhørigheten i et sterkt fellesskap.

– Det er noe som jeg tror alle mennesker trenger, også vi som ikke er religiøse. Det er viktig for at man skal kunne være lykkelig. For hundre år siden var mennesker mer en del av et fellesskap enten man ville eller ikke. I dag er mange omgitt av folk og likevel ensomme, sier han.

Samtidig ser han at det ikke bare er det sosiale som binder sammen de troende.

– En del religiøse er veldig tydelige på at du enten er med dem eller mot dem. Noen har sagt til meg at det finnes én inngang til dette livet og to utganger. Det er jo en tankevekkende påstand, sier Sende Osen.

Infotainment

Selv er han imidlertid ikke blitt overbevist av noen av dem han har møtt.

– Jo mer jeg møter religiøse og ser hvordan de har det, jo mer tvilende blir jeg selv. De kan jo ikke ha rett alle sammen, sier han.

For Sende Osen er dette likevel underordnet når han lager disse programmene. Hensikten er først og fremst at tv-seerne skal bli klokere på hva tro kan bety i menneskers liv.

– Vi lager en blanding av underholdning og opplysning, såkalt infotainment. Jeg synes dette er interessante og spennende temaer, sier programlederen.

På Tro og Are

TV-serie om livssyn, andre sesong.

Første sesong med seks programmer kan du se når som helst på NRK nett-TV. Der legges også høstens sesong ut fortløpende.

Are Sende Osen (født 1970) er kjent fra flere radio- og tv-programmer på NRK. Han har også gitt ut bøker og mottatt Norsk Målungdoms dialektpris.

Powered by Labrador CMS