Tviler på effekt av kampanje mot Dagbladet
Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem ber støttespillere skrive protestbrev mot det de mener var en antisemittisk karikaturtegning. Ekspert tror ikke aksjonen har noen betydning for andre enn dem som står bak.
Forrige uke publiserte Dagbladet en karikaturtegning av den israelske regjeringssjefen, tegnet av Finn Graff, avisens faste karikaturtegner gjennom 30 år. Tegningen viser Israels statsminister Benjamin Netanyahu med en kroppsfasong formet som et hakekors. I tillegg retter han en knyttneve mot en druser, som er en minoritet i Israel.
Tegningen har ført til sterke reaksjoner. Nå oppfordrer den norske avdelingen til Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem (IKAJ) sine støttespillere til å protestere med å skrive til Dagbladets redaktør og gi uttrykk for sin harme over det de mener er en antisemittisk avistegning.
«Dagbladet legger seg på det absolutte lavmål når de forsøker å håne israelsk politikk med hakekors og nazisme. Sjokkerende nok hadde Dagbladet ingen skrupler når de lot tegneren Finn Graff harselere med det symbolet som drepte 6 millioner jøder under annen verdenskrig», heter det i teksten IKAJ har publisert.
Tvilsomt
Men det er tvilsomt om kampanjen vil ha noen særlig påvirkningskraft, mener markedsføringsekspert.
Han understreker at han også mener Dagbladets karikaturtegner Finn Graff gikk langt og synes det er naturlig at det nå kommer reaksjoner, særlig med tanke på jødenes spesielle historie fra Holocaust.
– Koblingen mellom jøder, Hitler og hakekors gjorde at jeg skvatt, og jeg tenkte at dette kom det til å bli bråk av. Men jeg tror ikke det vil få noen betydning for Finn Graff eller publiseringen av hans tegninger.
– Dagbladet har nok hatt noen interne møter om dette. Men det er svært lite av slikt som slipper ut i offentligheten.
Han tror det er mange som reagerer spesielt fordi Dagbladet har en historie som støttespillere for palestinernes sak.
– Det er sikkert mange av disse organisasjonene som føler de har mye å hevne siden Dagbladet har vært pro-palestinsk, og så har man ventet på en anledning til å ta dem og gi dem en verbal ørefik. Så denne kampanjen har nok en effekt på den måten at den tilfredsstiller behovet til dem som føler seg trakassert av denne avisen.
Demokratisk debatt
Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem sier de ikke har noe data som sier noe om hvor effektive slike kampanjer er.
– Det er en del av den demokratiske debatten som finner sted i et offentlig rom. Det er ikke sånn at man bare kan trykke på en knapp for å sende noe og vi legger heller ikke inn noen ferdigskrevet tekst folk kan kopiere og sende videre. Men vi oppfordrer folk om å gi uttrykk, dersom man reagerer, sier direktør Dag Øyvind Juliussen i den norske avdelingen.
– Tror du reaksjonene kommer fordi Dagbladet på kommentar og lederplass har uttrykt støtte til palestinerne?
– Denne tegningen er så grov at det ville vekket reaksjoner uansett, men det er klart at når avisen og tegner Finn Graff har gjort liknende ting før, som går i samme leien, så påvirker det mange, sier IKAJ-lederen.
Sterke reaksjoner
Han viser til at det i 2006 kom sterke reaksjoner etter at Dagbladets karikaturtegner Finn Graff tegnet daværende regjeringssjef i Israel Ehud Olmert med gevær og en død palestiner.
Han tror mange nå reagerer på grunn av den økende antisemittismen i europeiske land.
– Det er svært viktig at vi tar til orde når man møter på antisemittiske holdninger. Det verste er ikke å gi et tilsvar.
Avviser
Politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet reagerer på at Internasjonale Kristne Ambassade fremstiller avisen som jødefiendtlig.
– Å beskylde Dagbladet for å være antisemittisk er en påstand vi tar kraftig avstand fra. Dagbladet tilhører en demokratisk, liberal tradisjon som alltid har tatt avstand fra rasistisk tankegods og praksis, og aktivt støttet minoriteters rettigheter. Det gjelder de norske jødene, men også jøder som har vært utsatt for forfølgelse i andre land. Dagbladet var den helt sentrale avisen på borgerlig side som før annen verdenskrig advarte mot Adolf Hitler, nazismen og antisemittismen.
Han sier at Dagbladets holdning før krigen var markant anti-nazistisk, mens andre aviser var langt mer forståelsesfulle overfor det nazistiske regimet.
– Etter krigen støttet Dagbladet opprettelsen av staten Israel. Det er stadig avisens holdning. I hele etterkrigstida har Dagbladet advart mot ekstremistisk politikk og ny og gammel rasisme. På lederplass og i kommentarer er det gitt tydelig støtte til den norske, jødiske minoritetens behov for beskyttelse mot en ny antisemittisme.
– Mange tilbakemeldinger
Ramnefjell sier avisen har fått mange tilbakemeldinger som følge av protestaksjonen, men er usikker på det totale antallet som er kommet til redaksjonen.
– Jeg har fått mellom 20 og 30 e-poster, og så har sikkert sjefredaktøren fått noen andre, sier han.
– Hvordan behandler dere disse?
– Vi svarer på dem. Vi setter alltid pris på tilbakemeldinger og tar dem på alvor.
– Vil en slik aksjon få noen konsekvenser?
– Vi står for vår publisering, men vi har forståelse for reksjonene og mener at dette er en viktig debatt å ta. Vi ønsker å forklare bakgrunnen for vårt valg slik at folk får en bedre forståelse, sier Ramnefjell.