Tviler på sikkerheten under OL
Inna Sangadzhieva har russisk pass og jobber for den norske Helsingforskomitéen. Hun vet ikke om hun ville dratt til OL i Sochi og tviler på at russiske myndigheter har situasjonen under kontroll.
Sangadzhieva sier til Dagen at de to terrorhandlingene på 24 timer i Volgograd, noen timers kjøring fra OL-byen, viser hvilke vanskeligheter russiske sikkerhetsmyndigheter har foran vinter-OL.
- Valgte vold
- Myndighetene har valgt voldelige løsninger, og det skaper mer vold, fastslår Sangadzhieva. Hun mener terroren er et resultat av at russiske myndigheter bare har jobbet militært og ikke forsøkt dialog med moderate muslimske krefter i Nord-Kaukasus.
Hun mener president Putin i sin første presidentperiode valgte å skaffe seg popularitet ved å slå brutalt ned på separatistene i Tsjetsjenia.
- Den måten å bekjempe terror på, er veldig brutal. Man drepte og torturerte, uten lov og dom, og på den måten «løste» de konflikten. Man skapte «stabilitet», sier Sangadzhieva. Hun mener at de siste dagenes hendelser i Volgograd har vist at kontrollen myndighetene vil vise at de har, ikke finnes.
Sangadzhieva bærer russisk pass og har nylig vært både i OL-byen Sochi og i Volgograd. Rådgiveren i den norske Helsingforskomiteen, med Russland som spesialfelt, kommer fra Kalmykia, Volgograds naboregion.
- Det er resultatet av situasjonen i Nord-Kaukasus gjennom de siste 20 årene. Konflikten har spredd seg til naboregionene. I Dagestan er det drap og eksplosjoner daglig, noe vi hører lite om her, forklarer hun.
Mangler kanaler
Samtidig viser hun til at det er skralt med demokratiske kanaler i Russland. De som kritiserer myndighetene og har avdekket de brutale metodene i Nord-Kaukasus, har fått unngjelde. Noen har måttet bøte med livet.
Blant dem er journalisten Anna Politkovskaya som ble myrdet i 2006 etter å ha kritisert president Putin og dekket krigføringen i Tsjetsjenia. Journalisten og menneskerettighetsaktivist Natalya Estemirova led samme skjebne i 2009.
- I Russland er terroren aldri blitt analysert. I land som USA og Norge har det vært en skikkelig offentlig gjennomgang av hvordan man skal bekjempe terror. Det har aldri skjedd i Russland. Derimot har myndighetene slått ned på ytringsfriheten og de som har benyttet seg av den. De som faktisk snakker om terroren og prøver å bistå deres ofre, blir kneblet. Myndighetene anerkjenner ikke disse stemmene. Drapet på Politkovskaya er ikke en gang blitt skikkelig etterforsket. Dette har skapt en umulig menneskerettssituasjon, for hvordan skal du løse problemene hvis du slår ned på dem som sier fra? spør Sangadzhieva og peker på korrupsjonen som fjerner rettssikkerheten. Man kan kjøpe seg det utfallet av en rettsprosess som man ønsker, bare man har nok penger.
Neppe kontroll
- Har myndighetene kontroll i Sochi?
- Myndighetene framstår som om de har kontroll, men jeg vet ikke egentlig om de har det. Jeg tror ikke det. Det er kommet to lovforslag. De som snakker om separatisme, kan bli arrestert, og de vil kontrollere internett mer. Men dette er feil måte å takle dette på. Vi må få informasjon, ikke stenge informasjonskanalene, sier hun.
Politiet ser etter kaukasere for å hindre terror, men det er ikke tilstrekkelig siden mange muslimer er russere som har konvertert.
Fordi det er jobben hennes, har Sangadzhieva akkurat vært i Sochi for å støtte menneskerettsaktivister der.
- Ville du dratt dit under OL, bare for å se sport?
- Jeg tviler på det. Spørsmålet er om myndighetene faktisk gjør det som trengs for å bekjempe terror. De har dessverre brukt mye tid og krefter på å bekjempe journalister og menneskerettsaktivister i stedet for å profesjonalisere antiterrorvirksomheten.
DAGEN